Image default
Moda

Parfumi

Parfumi

 

Parfumi obstajajo že tisočletja, nosijo pa jih ljudje po vsem svetu. Obstaja veliko razlogov, zakaj se tako radi polepšamo s parfumom: da bi sami zapeljivo dišali, da bi bili bolj samozavestni ali da bi nekoga pritegnili. Parfumi segajo v starodavne čase, ko so naši predniki sežigali aromatične rastline in olja, da so ustvarili prijetne vonjave. Sčasoma so ljudje začeli eksperimentirati z različnimi načini izdelave parfumov in danes je na voljo veliko različnih vrst parfumov.

Večina parfumov vsebuje mešanico eteričnih olj, alkohola in vode. Eterična olja so tista, ki dajejo parfumu vonj, alkohol pa pomaga, da se vonj hitro ne razblini. Ko izbirate parfum, je pomembno, da najdete takšnega, ki vam lepo diši. Telesna kemija vsakega med nami je malce drugačna. Zato tisto, kar eni osebi diši, morda drugi ne diši tako lepo. Pomembno je tudi, da izberete parfum, ki bo obstojen ves dan, če vam je to všeč. Nekateri uporabijo več parfuma, da za njimi ostane parfumska sled, ko hodijo po ulici ali hodniku. Spet drugi pa imajo raje manj zaznaven vonj. Parfumi z močno koncentracijo eteričnih olj bodo običajno obstojni dlje časa kot tisti s šibkejšo koncentracijo.

Ne glede na to, ali iščete nov parfum zase ali kot darilo za nekoga drugega, si je vzeti čas za iskanje prave dišave lahko zabavna in zanimiva izkušnja. Med toliko različnimi vrstami in vonji parfumov, ki so na voljo, se zagotovo najde tisti, ki je popoln za vas.

Štiri glavne družine parfumov

Obstajajo štiri glavne družine parfumov: cvetlični, orientalski, sveži in lesni parfumi. Poglejmo si jih:

Cvetlični parfumi so najbolj priljubljena vrsta parfumov. Običajno so lahki in ženstveni s cvetličnim vonjem, zato so cvetlični parfumi ponavadi ženski parfumi. Nekateri izmed najbolj priljubljenih cvetličnih parfumov vključujejo Chanel No. 5 in Estee Lauder Beautiful. Večina cvetličnih parfumov vsebuje mešanico različnih cvetličnih vonjev, kot so vrtnica, jasmin in šmarnica. Ti vonji se pogosto uporabljajo, saj veljajo za zelo dišeče, elegantne in nežne. So idealna izbira za vsakodnevno nošnjo, saj niso pretežki.

Vrtnica je najbolj priljubljena cvetlična dišava in se pogosto uporablja v ženskih in moških parfumih. Je sladek vonj, za katerega pravijo, da je romantičen in tolažilen. Jasmin je še en priljubljen cvetlični vonj. Ima močno, intenzivno dišavo, za katero velja, da je seksi in privlačna. Šmarnica je lahek in nežen cvetlični vonj. Ima prijetno spomladansko aromo, ki je osvežujoča in poživljajoča.

Orientalski parfumi so težji in intenzivnejši od cvetličnih. Pogosto imajo pikanten ali sladek vonj in jih lahko nosijo tako moški kot ženske. Priljubljena orientalska parfuma sta Opium Yves Saint Laurent in Shalimar Guerlain. Orientalski parfumi temeljijo na tradicionalnih vonjih Bližnjega vzhoda in Azije. Pogosto vsebujejo močne začimbe, kot so cimet, ingver in nageljnove žbice, pa tudi sladke note, kot sta vanilija in med. To so parfumi za sladokusce in gurmane.

Ti vonji se pogosto uporabljajo, ker verjamemo, da so zelo čutni in eksotični. Lahko so kot nalašč za posebne priložnosti ali ko se želite počutiti seksi in samozavestno. Če iščete parfum, ki se razlikuje od običajnega, je orientalski vonj morda pravi za vas.

Sveži parfumi so lažji in bolj osvežujoči kot druge vrste parfumov. Pogosto imajo vonj po citrusih ali vodi in so kot nalašč za poletno vreme. Te lastnosti imajo pogosto moški parfumi, pa tudi ženski. Nekateri najbolj priljubljeni parfumi s svežimi notami vključujejo Davidoff Cool Water, legendarno dišavo Dolce & Gabbana Light Blue in Tommy Girl Tommyja Hilfigerja. Citrusne in vodne note sta dve najbolj priljubljeni vrsti svežih dišav. Citrusne note temeljijo na citrusih, kot so limona, pomaranča in grenivka. Pogosto se uporabljajo v parfumih, ker nas prijetno osvežijo in poživijo – še posebej, ko nam je vroče. Vodne note, kot pove že ime, temeljijo na vonju vode in se pogosto uporabljajo v parfumih za moške. So lahke in čiste ter so odlične za poletne dni.

Lesni parfumi so najtežja in najbolj intenzivna vrsta parfumov. Pogosto imajo mošusni ali zemeljski vonj in jih običajno nosijo moški. Nekateri najbolj priljubljeni parfumi iz te družine vključujejo Polo Ralpha Laurena in Drakkar Noir Guya Larocheja. Lesni parfumi so kot nalašč za moške, ki želijo močan in možat vonj. Pogosto vsebujejo note sandalovine, cedre in hrastovega mahu, ki jim dajejo globoko in zemeljsko aromo. Priljubljen med lesnimi notami je tudi mošus. Pravijo, da so mošusove note seksi in zapeljive ter so tako popolne za posebne priložnosti.