Image default
Šport

9 nasvetov, kako postanete boljši ribič

Med ribiči je običajna fraza, da je za ribolov potrebno veliko več kot le ulov ribe. Za tiste, ki radi lovijo ribe, je znan kot način, da se sprosite in potopite v naravo ter pustite strese vsakdanjega življenja za seboj. Ko ribičijo stojijo do kolen v čistem vodnem toku ali mečejo kolut z gozdnatega rečnega brega, pravijo, da je življenje videti nekoliko svetlejše. Nenehni izziv lovljenja rib daje ribičem možnost, da izboljšajo svoje znanje in si prizadevajo za občutek zadovoljstva, ko sčasoma res obvladajo veščino.

#1 Ribarite ob pravem času

Morda boste radi spali do 10. ure ali se pogumno odpravili v vodo le, ko zasije sonce. Če se odločite spati dlje boste verjetno zamudili najboljše ure za ribolov. Če v zadnjem času niste mogli namotati ulova, upoštevajte čas dneva in vreme, v katerem lovite. Ribe, kot je brancin, so na primer plenilci pri šibki svetlobi in so bolj primerni za lovljenje v »sivih« dneh ali pa, ko je sonce nizko ob zori ali mraku.

Postrv najbolj ugrizne, ko so komarji in žuželke najbolj aktivne, običajno v toplejših mesecih. In, če lovite v oceanu, bodite pozorni na plimo, saj je ribe lažje ujeti med plimovanjem.

#2 Postanite pravi »študent« ribištva

Najboljši ribiči prebirajo ribiške revije in redno delijo zgodbe z drugimi ribiči. Z drugimi besedami, jedo, dihajo in živijo na ribolovu. Pogovor in branje o tehnikah, ki delujejo v določenih pogojih, vam bo pomagal, da se naučite ravnati v vsaki situaciji, na katero naletite na koncu svoje vrvice in ugotovitev, kaj deluje za druge ribiče, vam bo dala nasvete in ideje za trike, ki jih lahko poskusite. Če lahko, poiščite mentorja, ki vas lahko nauči veščin, idej, tehnik in vzorcev, ki delujejo zanj.

#3 Ribarite tam, kjer ne ribarijo drugi

Če ste pripravljeni narediti še več, boste za svoj trud tudi nagrajeni. Zapeljite so do oddaljenega mesta za ribolov, malo dlje ob reki ali pa ostanite aktivni v vodi, da boste lahko prepoznali, kjer ribe najbolj grizejo. Vse to so načini, da prehitite druge ribiče in ulovite še več rib. Če želite biti odličen ribič, morate biti vsestranski in pripravljeni za preizkušanje novih krajev. Ne zataknite se vedno znova v isto staro ribiško luknjo in pričakujte različne rezultate.

#4 Ulov počasi navijajte

Ko ribe končno začnejo gristi, je naravno, da jih poskušamo čim hitreje namotati. Toda uspešni ribiči vedo, da lahko premočan boj z ribo povzroči, da se laks pretrga. Če lovite z muharjenje, bodite pozorni na to, kako hitro se prebijate, zlasti v mirnih vodah. Počasi, da ne prestrašite rib.

#5 Praksa, praksa, praksa

Snemite kavelj z vrvice in vadite metanje vsak dan, dokler to ni že povsem v vaši naravi. Obstaja samo en način, da se resnično izboljšate v ribolovu in to je veliko prakse. Za prakso ne potrebujete vode; ribiška vrvica lahko mečete na svojem dvorišču, v lokalnem parku ali kjerkoli na prostem. Ko vadite najprej poskusite z natančnostjo in nato, ko to obvladate, poskusite z večjo razdaljo.

#6 Razmišljajte vnaprej

Preden vržete svojo prvo vrvico dneva, pomislite, kaj boste storili, ko boste ribo ujeli in kako jo nameravate namotati. Za uspešen ribolov je potreben dobro premišljen načrt – tako, da ste pripravljeni in lahko hitro razmišljate, ko riba vleče vrvico.

#7 Uporabljajte pisane muharske vrvice

Ribiči vam bodo povedali, da barva vaše muharske vrvice ni niti malo pomembna, toda za ribiče, ki poskušajo izboljšati svojo igro, lahko to naredi veliko razliko. Oddajanje je odvisno od natančnosti in veliko težje je natančno oddati, če imate muharsko vrvico, ki je enake barve kot voda. Svetla in barvita muharska vrvica vam bo pomagala pristati točno tja, kamor želite.

#8 Pišite dnevnik

Eden od oprijemljivih načinov, da postanete boljši ribič, je spremljanje svojega napredka. Morda mislite, da se boste svojega velikega ulova za vedno spominjali, a čez nekaj časa lahko podrobnosti postanejo malo nejasne. Ko vodite ribiški dnevni, boste lahko v realnem času zabeležili, kaj je delovalo in kaj ne. Spremljajte, kje ste lovili, temperaturo vode, vremenske razmere in vrsto vabe, ki ste jo uporabili in verjetno boste lahko pozneje ponovili svoj uspeh.

#9 Imejte pozitiven odnos

Konec dneva je ribolov le zabava v naravi. Ko ste na vodi, imejte dober odnos, ohranite energijo in vero, da boste ujeli ribo. Srečen ribič se ne bo imel le bolje, ampak bo poskrbel tudi za sproščenost in dobro voljo ostalih v skupini.