Image default
Šport

Sladkovodni ribolov in Morski ribolov

Vse kar morate vedeti!

Če ste novi v ribolovu, se je lahko težko odločiti, kateri način ribolova izbrati. Vsaka izbira vam lahko prinese odličen dan na vodi, vendar lahko vpliva tudi na to, kako uspešni želite biti. Delimo glavne razlike med obema, da se lahko odločite kateri bi bil boljši za vas!

Kakšna je glavna razlika med morskim in sladkovodnim ribolovom?

Morski ribolov običajno pomeni ribolov v zalivu s čolna ali pomola. Vključuje skoraj »kakršno koli metodo ribolova v oceanu, kot je »boj« proti ribi iz čolna ali morsko muharjenje.

Po drugi strani se sladkovodni ribolov nanaša na »ribolovno prakso«, ki se izvaja na sladkovodni lokaciji ali katerem koli vodnem področju, ki ima manj kot 0.05% slanost, kot so jezera, reke in ribniki.

Druga velika razlika med obema je vrsta izkušenj, ki jih boste imeli. Morski ribolov je lahko vznemirljiv in precej adrenalinski, saj se ribe borijo proti ulovom. Medtem, ko je sladka voda običajno bolj umirjena in sproščujoča za ribiče.

Kakšna je vaša stopnja spretnosti?

Če šele začenjate z ribolovom, je sladka voda zagotovo popolna za začetnike. V tem umirjenem vzdušju lahko izboljšate svoje sposobnosti tako, da se lotite manjših rib. Prav tako ne potrebujete dragih pripomočkov, ki jih običajno potrebujete za morski ribolov in je treba orodje zaščititi pred soljo.

Kako pomembno je odlično mesto za ribolov?

Ko pomislite na odlično mesto za ribolov, kaj se vam zdi najpomembnejše? Ali je to raznolikost rib, ki bi jih lahko ujeli, ali število ljudi, ki se hkrati odpravijo po njih? Verjamemo, da je priložnost, da ulovite številne vrste rib stran od množice, nekaj najboljših krajev za ribolov. Te točke je običajno mogoče najti med ribolovom v slani vodi. Vemo pa, da se nekateri ribiči raje odločijo za ribolov na reki, da uživajo v sproščujočem dnevu z lažjo ribiška palica in ribiška vrvica. Kakorkoli že, življenje ne postane veliko boljše kot dan izkoriščen za ribolov!

Kako veliko ribo želite ujeti?

Odvisno od velikosti ribe, ki jo poskušate ujeti, preprosto ne gre pozabiti na dejstvo, da boste v morski vodi našli še veliko večje ribe. To pomeni tudi, da lahko ribolov v morski vodi zahteva veliko več moči, ko se borite za navijanje velikega ulova. Ampak, če ste novi pri ribolovu in ravnanju z ribo velikosti škarpine ali škarpe, se vam lahko zdi malo zastrašujoče ali pa bi raje izbrali male ribe, imamo rešitev. Povsod v Sloveniji je veliko potokov in rek, kjer lahko vadite svoje tehnike pri lovu rib, še posebej, če je vaš končni cilj oditi v zaliv. Tako ste pripravljeni, ko pride čas za navijanje tega ogromnega ulova!

Kako dobrega okusa želite, da je vaša riba?

Ni dvoma, da morska voda ponuja ribe z neverjetnim okusom, ki so brez konkurence.  Ko gre za okus, preprosto ne moremo mimo morskega ribolova!