Image default
Dom in vrt

Nasveti za opremo dnevne sobe

Dnevna soba je nedvomno najpomembnejša soba v hiši, sploh ko gre za opremljanje. To je soba, kjer zabavate svoje goste in ljubljene osebe. Tam družine običajno preživijo večino svojega časa.

Opremljanje vaše dnevne sobe mora odražati vas in vašo družino. Ne dovolite, da vam kdo drug narekuje kako jo opremiti. To je vaš dom in mora biti pravi za vas. Obstaja nekaj osnovnih pravil in matematike dekoriranja. Ta pravila so kot vodnik, ki vam pomagajo ustvariti prostor, ki je prijeten za oko.

Najpomembnejši predmeti v dnevni sobi

Sigurno želite izbrati svoj najljubši ali najdražji predmet in ga jasno predstaviti. Za mnoge ljudi je to po navadi kavč z ležiščem. Torej, kupite najbolj kakovosten kavč, ki si ga lahko privoščite. Kavč je velika naložba in najbrž želite, da zdrži čim dlje. Ne pozabite, da mora kavč povprečne kakovosti zdržati vsaj 10 let, medtem, ko mora kavč višjega razreda zdržati do 25 let.

Eden od manj pomembnih elementov, ki jih je treba ugotoviti na začetku dekoriranja prostora je barva sten. V večini primerov naj bi bila to ena zadnjih stvari, za katero se boste odločali, saj jo lahko zlahka tudi spremenite.

Postavitev dnevne sobe

Iz nekega nenavadnega razloga je osnovni načrt pohištva potisniti vso pohištvo ob stene. Če nameravate imeti plesne zabave vsak večer, potem to vsekakor storite. Če pa ste zabavni in želite spodbuditi pogovor, potem pohištvo odmaknite od sten in ustvarite intimne prostore za pogovor.

Dodatki za vašo dnevno sobo

Ali je vaša soba moderna kuhinja, sodobna, vsebuje starine ali je tematska? Je soba bogata z vzorci?

Ko gre za preprogo, ne želite imeti premajhne. To je napaka številka 1, ki jo ljudje naredijo pri dekoriranju dnevnih sob. Prepričajte se, da se vsi kosi pohištva prilegajo preprogi. V idealnem primeru bi morale biti na njem vse štiri noge glavnih kosov, če pa to preprosto ni mogoče, poskrbite, da bodo vsaj sprednje noge nameščene na preprogo. Toda vse noge manjših kosov naj bodo na preprogi, kadar je le mogoče.

Blazine uporabite premišljeno in ne pretiravajte z njimi. Vzglavne blazine so odličen dekorativni poudarek, vendar jih ne uporabite toliko, da bi jih morali vse premakniti s kavča, preden se lahko usedete. Izberite jih nekaj, ki izboljšajo videz pohištva in prostora. In ne bojte se vlagati v nekatere visokokakovostne blazine. So sicer majhne, vendar imajo velik vpliv. Ne bojte se izbrati takih z vzorci. Vzorci lahko prostoru dodajo življenje in značaj. Osnovno pravilo pri dekoriranju z vzorci je, da če uporabljate več vzorcev, je to v redu, vendar ne uporabljajte več kot treh vzorcev v prostoru.

Ko obešate umetnine v sobi, se izogibajte najpogostejšim napakam: umetniškega dela ne obesite previsoko. Ljudje imajo nagnjenost k temu, da umetnine radi obešajo bližje stropu, kot bi morala biti. To velja za vsako sobo v hiši. Umetnine obesite v višino oči. Očitno se pa to razlikuje tudi od osebe do osebe, zato uporabite svojo presojo.

Osvetlitev dnevne sobe

Razmislite o kombinaciji nadglavne, ambientalne in delovne osvetlitve. Uporabite namizne svetilke, talne svetilke ali pač karkoli vam je všeč. Bodite pa prepričani, da uporabite mešanico vsega. Tako bo zagotovljeno več svetlobe, poleg tega pa bo prostor in vsi v njem izgledali bolje. Ne pozabite pa tudi na pomen stikal za zatemnitev. Vsaka luč v dnevni sobi mora imeti vklopljeno zatemnilno stikalo.