Image default
Tehnika

Kako izbrati pravi pralni stroj za vaš dom

Pralni stroj je nepogrešljiva naprava v vsakem domu, ki nam prihrani dragoceni čas in napor pri pranju oblačil in posteljnine. Trg ponuja izbiro številnih modelov pralnih strojev, ki se razlikujejo po značilnostih in funkcijah. Kako torej izbrati pravi pralni stroj, ki najbolje ustreza vašim potrebam?

Dejavniki pri izbiri pralnega stroja

Osredotočite se na naslednje ključne lastnosti, ki določajo primernost pralnega stroja:

Velikost bobna in polnilna kapaciteta: pralni stroji z večjo prostornino bobna od 5 do 10+ kilogramov ustrezajo družinam in večjim gospodinjstvom. Za manjša 1-2 članska gospodinjstva zadoščajo modeli s kapaciteto 5 kilogramov in manj.

Energijska učinkovitost: sodobni pralni stroji dosegajo energijski razred od A+++ do D, pri čemer je A+++ najvarčnejši. Izbirajte vsaj razred A++ za nižje stroške obratovanja in manjši vpliv na okolje.

Centrifugiranje in sušenje: hitrost centrifugiranja, izražena v vrtljajih na minuto, vpliva na to, kako mokro bo perilo po končanem ciklu. Večja hitrost pomeni bolj suho perilo in krajši čas sušenja. Minimalna priporočena hitrost je 1200 obratov.

Število in izbira programov: preverite, da ponuja programe, ki ustrezajo vrstam perila, ki ga boste prali – bombaž, mešano perilo, občutljivo perilo, volna itd.

Hrupnost: od 50 do 60 dB je sprejemljiva raven hrupa med delovanjem. Modeli z manj kot 50 dB veljajo za najbolj tihe.

Poleg tega premislite, kakšen videz pralnega stroja vam ustreza (barva, oblika), koliko prostora imate zanj ter ali potrebujete dodatne funkcije, kot so parno čiščenje, Wi-Fi povezljivost ipd.

Vrste pralnih strojev

Samostoječi

Samostoječi pralni stroji združujejo boben in vse interne komponente v enem navpičnem ohišju standardne višine. Primerni so za prostore, kjer imate dovolj prostora za postavitev navpičnega stroja.

Z vgradnim sedežem

Ti pralni stroji imajo nastavek sedeža za vgradnjo pod delovno ploščo kuhinje ali omaro v kopalnici. Omogočajo diskretno vgradnjo pralnega stroja, ki se sklada z razporeditvijo kuhinje. Zahtevajo prilagoditev pohištva.

Pralko-sušilni stroj

To so dovršeni aparati z združenim pralnim in sušilnim strojem. Ti prihranijo prostor namesto dveh ločenih naprav. Pestra je izbira polnilnih kapacitet in dodatnih funkcij. Višji strošek in cena sta njuna edina pomanjkljivost.

Najboljše blagovne znamke pralnih strojev

Bosch

Nemški Bosch slovi po zanesljivosti in učinkovitosti svojih gospodinjskih aparatov, pralni stroji niso izjema. Njihovi pralni stroji ponujajo priročne programe za optimalno pranje, varčno rabo energije in vode ter tiho delovanje. Primeren za zahtevnejše uporabnike.

Miele

Vrhunska nemška blagovna znamka Miele je sinonim za kakovost in trajnost. Njihovi pralni stroji so med najtišjimi na trgu. Odlikujemo jih izpopolnjeni programi za nežno nego oblačil in prefinjen dizajn. Mielejev slogan “Kupiš enkrat, uživaš dolgo” toliko pove.

Samsung

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung ponuja širok izbor inovativnih pralnih strojev z uporabnimi digitalnimi zasloni, Wi-Fi povezljivostjo, posebnimi programi za vrsto perila ter vrhunsko učinkovitostjo pranja in sušenja. Za tech navdušence.

Gorenje

Domači Gorenje ponuja kakovostne pralne stroje z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Gospodinjstva z omejenim proračunom lahko tu najdejo vse ključne funkcije pralnega stroja brez visoke cene. Tipični Gorenjev stalni nasmeh na obraz.

Ključne funkcije sodobnih pralnih strojev

Poleg osnovnih stvari pri izbiri pralnega stroja, kot so kapaciteta in poraba energije, danes pralni stroji ponujajo še dodatne napredne funkcije:

Parna tehnologija za globlje in nežnejše čiščenje oblačil. Para učinkovito odstranjuje zasušene madeže.

Wi-Fi povezljivost in pametni nadzor za oddaljen zagon cikla, preverjanje stanja in obveščanje prek pametnega telefona.

Posebni programi prilagojeni za športna oblačila, otroško perilo, alergike, občutljive materiale idr.

Detekcija polnitve samodejno zazna količino perila in prilagodi porabo vode, elektrike ter trajanje cikla.

Tekoči/prah detergent v posodi za samodejno odmerjanje pralnega sredstva tekom pranja. Enostavno in varčno.pralni stroj

Kaj pa mini pralni stroji?

Mini pralni stroji so odlična izbira za manjša gospodinjstva ali prostore z omejenim prostorom. So prenosljivi in kljub manjši 5-7 kilogramov zmogljivosti učinkovito operjejo manjše količine perila ob nižji porabi energije in vode.

Obstoječ večji pralni stroj lahko nadgradimo z mini različico za intimno perilo/mehka oblačila ali ločeno pranje posteljnine. Na voljo je višje spekter kompaktnih in funkcionalnih modelov raznih proizvajalcev, vključujoč AEG, Bosch, LG, Haier, Gorenje. Mini pralni stroji so modna usmeritev za prihodnost.

Priporočila za nakup pralnega stroja

Ob nakupu pralnega ali mini pralnega stroja je priporočljivo:

  • Preveriti možnost dostave in po potrebi odvoza starega stroja
  • Izbrati prodajalca, ki zagotavlja vsaj 2 leti garancije
  • Preučiti, kakšen servis in rezervne dele nudi proizvajalec
  • Poizkusiti delovanje z glasnimi/tihimi programi pri trgovcu
  • Kupiti priznano in preverjeno blagovno znamko za zanesljivost

Kakovosten pralni stroj znamk Bosch, Miele, Samsung, Gorenje, LG ipd. bo z nekaj osnovnega vzdrževanja zanesljivo pral vaše perilo desetletja naprej.

Sklepne misli o pralnih strojih

Pralni stroj je pomembna dolgoročna naložba, zato vzemite si čas in ga izberite preudarno glede na potrebe gospodinjstva. Najprimernejši model se skriva med znamkami kot Bosch, Miele ali Samsung, odvisno od vaših prioritet.

Temeljito premislite o posameznih funkcijah stroja, ki so vam najpomembnejše – ali gre za varčno porabo virov, mirno delovanje, uporabnost programov ali Wi-Fi povezljivost.

Ko je pralni stroj nameščen v domu, poskrbite za redno vzdrževanje filtrov in bobna, da bo brezhibno deloval še mnogo let. Z malo pozornosti bo postal nepogrešljiv sopotnik pri oskrbi družinskega perila.