Image default
Avtomoto

Moto novice – kaj se dogaja v svetu motociklizma?

Motociklizem postaja čedalje bolj priljubljen tudi v Sloveniji. Vedno več Slovenk in Slovencev se odloča za nakup motorja, število registriranih motornih koles pa vsako leto narašča. V prispevku bomo pogledali aktualne moto novice ter kaj prinaša prihodnost te panoge.

Najnovejši modeli motociklov za sezono 2023

Vsako leto vodilni proizvajalci motociklov predstavijo nove modele, namenjene tako izkušenim motociklistom kot tudi začetnikom. Kaj lahko pričakujemo letos?

Športni motocikli

Ljubitelji hitrosti bodo navdušeni nad osveženimi različicami športnih motociklov, kot sta Yamaha YZF-R1 in Honda CBR1000RR-R Fireblade. Oba ponujata še več moči in nadzora, hkrati pa sta opremljena z najsodobnejšimi varnostnimi sistemi.

Pri Ducatiju so prenovili priljubljeno Panigale V2, ki se lahko pohvali z 955 kubičnimi centimetri in 155 konjskimi močmi. Aprilia je prav tako predstavila posodobljeno različico svojega modela RSV4 1100 Factory.

Touring / potovalni motocikli

Ljubiteljem daljših motorističnih izletov bodo namenjeni osveženi touring modeli, kot sta BMW R1250RT in Yamaha Tracer 9 GT. Odlikuje jih udobje, prostornost prtljažnikov, moč motorjev ter številni varnostni sistemi, ki skrbijo za stabilnost med vožnjo.

Off-road / terenski motocikli

Novosti ne manjka niti na področju terenskih motociklov. KTM je predstavil že 12. generacijo legendarnega modela EXC. Honda je posodobila CRF motokrosarje, Yamaha pa cross modele YZ. Vsi ponujajo še več moči in nadzora na zahtevnem terenu.

Električni motocikli – prihodnost panoge?

V zadnjih letih beležimo tudi vse večje zanimanje proizvajalcev za električne motocikle. Ti prinašajo prednosti, kot sta odsotnost izpustov in tišja vožnja. Hkrati pa še vedno ponujajo dober pospešek in dosege primerljive z bencinskimi motocikli.

Največ pozornosti trenutno vzbujata nova Harley-Davidson LiveWire in energijsko učinkovita Honda EM1 eSPORT. Pri Zero Motorcycles so predstavili modele z do 320 km dosega z enim polnjenjem. Pričakujemo lahko, da se bo ponudba kakovostnih električnih motociklov v naslednjih letih še povečala.

Samo vožnja motornega kolesa ni dovolj – obvezna oprema in dodatna izobraževanja

Varnost mora biti pri vožnji motocikla vedno na prvem mestu. Zato poleg ustrezne čelade, rokavic in obleke obstajajo še drugi pripomočki, ki lahko rešijo življenje.

Priporočljiva dodatna oprema:

  • Airbag jopiči
  • Ščitniki za hrbtenico
  • Motociklistični škornji s čvrstim podplatom
  • Prsluk z odsevniki za večjo vidljivost

Poleg ustrezne opreme pa je ključnega pomena tudi stalno izpopolnjevanje vožnje. Večina proizvajalcev motociklov zato organizira dodatne tečaje varne vožnje, kjer se lahko naučite zahtevnejših veščin, kot so vožnja v ovinku, zaviranje v sili ipd. Redno udeleževanje takšnih izobraževanj dviguje raven usposobljenosti in s tem varnosti na cesti.Moto novice

Največji motociklistični dogodki leta 2023

Motociklistični navdušenci si boste zagotovo želeli ogledati vsaj enega izmed vrhuncev sezone 2023. Kateri dogodki veljajo za najdonosnejše?

Moto GP – Kraljevski razred motošporta

Elitni razred cestnih dirk z motocikli MotoGP velja za enega najhitrejših športov na svetu. Letos bo karavana obiskala 21 stez, vrhunec pa bo predstavljala zadnja dirka v Valenciji. Glavni zvezdnik ostaja branilec naslova Franceso Bagnaia.

ErzbergRodeo – Najtežja enodnevna enduro dirka

Vsako leto rudarsko mesto Eisenerz na Avstrijskem Štajerskem gosti eno najzahtevnejših enduro prireditev. Več kot 500 tekmovalcev se spopade s strmimi vzponi, blatnimi odseki in kamnitim terenom – le redkim uspe priti do cilja!

Hard Enduro Slovenija – Lokalni adut med svetovno elito

Slovenski ljubitelji endura bodo lahko letos spet uživali v družbi najboljših svetovnih voznikov na tekmi Hard Enduro Slovenija. V osrčju Pohorja se bodo spopadli z zahtevnim terenom in številnimi naravnimi ovirami. Pričakujemo “vojno” med Billyjem Boldtom, Grahamem Jarvisom in drugimi asi ekstremskega endura!

Upamo, da smo vam z aktualnimi moto novicami prebudili strast do motociklizma. Preden se usedete v sedlo, pa ne pozabite na temeljito pripravo, ustrezno zaščitno opremo in izpopolnjevanje znanja. Varno na poti!

Motociklizem v Sloveniji

Kako je z motociklizmom pri nas? Register motornih koles prikazuje, da je bilo konec leta 2022 v Sloveniji registriranih več kot 103.000 motornih koles. To je približno 20 koles na 1000 prebivalcev.

Delež registriranih motornih koles sicer za zahodno Evropo zaostaja, a opazen je trend rasti. Še posebej električni skiroji in manjši motocikli postajajo priljubljeni v mestih.

Motociklistična zveza Slovenije, ustanovljena leta 1926, skrbno goji motociklistično kulturo. Organizira dirke, izobraževanja za voznike začetnike, izlete in družabne dogodke. Članstvo je v zadnjih letih preseglo 10.000 ljubiteljev dveh koles. To dokazuje, da kultura varne in uživaške vožnje tudi pri nas dobiva vse več zagnanih privržencev.