Image default
Tehnika

Namizni računalniki

Glede na delo, ki ga opravljate, in zahteve, ki jih postavlja na računalniško strojno opremo, lahko pri izbiri sistemov za svoje podjetje izbirate med namiznimi, prenosnimi in tabličnimi napravami. Vsaka od teh vrst opreme ponuja svoje prednosti in slabosti, vendar imajo v nekaterih primerih namizni računalniki prednosti pred svojimi prenosnejšimi tehnološkimi sorodniki, kar je prepričljiv primer za njihovo uporabo v vašem podjetju.

Dodatne kartice

Glede na vašo poslovno usmerjenost in potek dela boste morda potrebovali namizni računalnik, v katerem bo nameščena strojna oprema, ki podpira vaš poklic. Čeprav lahko na prenosni računalnik pritrdite zunanje naprave, ne morete odpreti ohišja in priključiti lastniškega DSP-ja ali procesorskih kartic za uporabo v vrhunskem avdio ali video delu. Dodatne kartice boste morda lahko gostili prek razširitvenega ohišja, priključenega na prenosni računalnik, vendar boste morali za nakup strojne opreme za gostovanje porabiti dodatne dolarje. Namizni sistem vam omogoča tudi namestitev več grafičnih vmesnikov za podporo več zaslonom.

Prilagodljivost zaslona

Večina prenosnih računalnikov lahko video izhod zrcali na zunanji monitor, vendar namizni računalnik omogoča prilagodljivost pri izbiri katerega koli primarnega monitorja, ki ga želite ali potrebujete, vključno s tistimi, ki jih lahko kalibrirate za barvno korekcijo in retuširanje za tisk, referenčne monitorje za oceno video posnetkov za reklame in igrane filme ali sekundarne prikaze poleg zelo velikega primarnega monitorja. Nekatera namizja – na primer Apple iMacs – vključujejo vgrajen monitor tako kot prenosni računalnik, vendar ti vgrajeni zasloni prikrajšajo zaslone prenosnih računalnikov.

 

Pogoni in RAM

Namizni računalnik vam ponuja pogone, v katere lahko namestite dodaten prostor za shranjevanje. Za primerjavo, dodajanje zmogljivosti za shranjevanje prenosnega računalnika vas omejuje na priključitev zunanjih naprav ali namestitev nadomestnega notranjega pogona, zamenjave, ki lahko zahteva klic serviserja. Namizno ohišje je primerno za večje velikosti matične plošče z več režami za razširitev RAM-a z dodajanjem pomnilniških čipov, ki presegajo prostornino, ki jo ima prenosnik v omejenem notranjem prostoru. Namizni računalniki vas tudi oddaljujejo od vročine, ki jo oddajajo te komponente.


Montaža in prilagajanje

Izbira namizja za vaše primarne računalniške potrebe vam omogoča, da sestavite svoj sistem iz izbranih komponent in izberete dele, ki ponujajo želene parametre učinkovitosti in združljivost, da brezhibno delujejo med seboj. Zaradi utesnjenih prostorov v ohišjih prenosnih računalnikov in prilagojenih komponent, ki jih potrebujejo ti sistemi, pot »naredi sam« v glavnem izključuje prenosne računalnike. Namizni sistem tudi olajša odpiranje in delo znotraj ohišja računalnika, če in kdaj morate opraviti popravila ali zamenjati komponente.