Image default
Nega in zdravje

Zajtrk

Zajtrk za otroke

Za družine, ki imajo zelo razgibano življenje in veliko obveznosti, je zajtrk pripravljen hitro, ni pa vedno zdrav in poln vseh živil, ki jih otroci potrebujejo. Posledica tega je včasih celo popoln izpust zajtrka, zato so otroci hitro lačni, niso zbrani in njihova pozornost ni popolna. Posledično otrok čez dan ne gre v pravo smer in ima v šoli slabše rezultate, kar je posledica dobro neuveljavljenih navad doma, ki vključujejo reden in zdrav zajtrk.

Zakaj je zajtrk obvezen?

Čeprav so hitre, pakirane izbire zajtrkov hitre in enostavne, je vredno poskusiti načrtovati nekaj dodatnih minut v večernih in jutranjih rutinah za pripravo dnevnega hitrega in zdravega zajtrka.

Zajtrk je še posebej pomemben za otroke v šolski dobi – akademsko, fizično in čustveno. Dosledno uživanje kakovostnega zajtrka, bogatega s hranili, izboljša otrokovo učenje, akademsko uspešnost in vsakodnevno vedenje.

Skratka, otrokom, ki zajtrkujejo, gre v šoli bolje.

Zajtrk katerega otroci imajo rad!

Sledi par napotkov, kako pripraviti zajtrk na pravi način, katerega bodo otroci pojedli in sigurno komaj čakali na svojo porcijo:

Izberite pravi mix

Izberite med vsako skupino živil en izdelek za svojega otroka, ki mu je všeč – beljakovine, cela zrna in sadje – in ustvarili boste idealen in zdrav zajtrk. Če ste na poti in nimate časa, da se z otrokom usedete za zdrav zajtrk, je dober predlog strni sir, krekerji iz polnozrnate pšenice in jabolka, ter temu podobno.

Male porcije

Mislite na kakovost, ne na količino. Starši se pogosto ne zavedajo, da mlajši otroci resnično ne potrebujejo (in jih lahko preobremenijo) velike porcije.

Namesto da bi pričakovali, da bo vaš prvošolec pojedel cel kos toasta, na primer veliko jajc in celo banano, jim dajte pol rezine toasta, nekaj vilic jajc in nekaj rezin banane za grizljanje. Obrok lahko postrežete tudi v “družinskem slogu” in jim dovolite, da vzamejo, kar hočejo.

Uporabite kositer za mafine

Odličen način za vizualizacijo raznolikosti in količine, ki bi si jo otrok zaželel, je napolnitev skodelice za pecivo za mafine ali silikonskih skodelic za mafine za večkratno uporabo z narezanim sirom, sadjem ali drugo hrano za zajtrk, ki jo imate na voljo v majhnih porcijah. Nato naj se odločijo, kaj bodo jedli in želijo, v količini, ki jim ustreza.

Pripravite večer prej

Kolikor je le mogoče, pripravite nekaj zajtrka večer prej. Na primer, lahko skuhate nekaj jajc, operete in narežete sadje, pripravite bučni kruh ali pripravite ovseno kašo, ki jo boste postregli naslednje jutro.

Razmišljajte zunaj (zajtrk) okvirja

Ne čutite, da morate otroka za prvi obrok v dnevu omejiti na tradicionalno hrano. Če niso navdušeni nad jajci in toastom, imajo pa radi sendviče, solate, tacose ali ocvrt riž, ni razloga, da teh obrokov ne bi uživali za zajtrk.