Image default
Zabava

Uvod v tantrično delavnico

Danes sem se prvič udeležila uvodne predstavitve za tantrično delavnico. Kaj naj pričakujem ravno nisem vedela, posebej, ker knjige so eno praksa pa seveda nekaj drugega. Nekako se mi je zdelo, da je to proces za par in sam nimaš tam kaj delati (izkazalo se je, da temu ni tako ) zato sem prosila svojo najboljšo prijateljico naj se mi pridruži, ker kot prvo vem, da so ji te zadeve zanimive kot drugo pa, da jaz ne izpadem kot kakšna osamljena psihopatka tam. Seveda se je tudi tukaj izkazalo, da je bilo moje razmišljanje popolnoma zmotno.

Dvorana je pokala po šivih in razmerje moških ter žensk je bilo skoraj izenačeno  pa ni bilo niti polovica od tega parov. Tako se je začel uvodni del razlage samega pomena Tantre kot temelj je na začetku pretok naših energij skozi čakre in seveda blokade ki nastajajo zaradi naučenih prepričanj o temu kaj je prav in kaj je narobe, kaj je sramotno in kaj ne, sprejemanje lastnega telesa in o sexualni energiji, ki je naša primarna energija..itn Čistka se začne z raznimi dihalnimi vajami, uravnavanje oz čiščenjem čaker, da naša energija lahko nemoteno teče, kasneje pa temu sledi samo sprejemanje.

Sledile so tri praktične vaje kot rahel prikaz česa se bomo dotikali v naslednjih mesecih.

Prva vaje je bila dihalna kjer smo lahko začutili svoje telo v popolnosti.

Druga vaja je bila zanimivo-sladka. Vsak je dobil košček čokolade v roko in je moral korak po korak vključevati vseh svojih 5 čutov. Prvo smo čokolado vizualno poželjivo gledali, nato smo jo ovohavali z zaprtimi očmi, sledili so dotiki ustnic , kasneje polzenje jezika po njej in njenih robovih in šele ko smo prišli do skrajne točke poželenja  smo jo smeli dati v usta…brez grickljanja  pustiti jo, da se nam raztopi v ustih ob tem pa še glasovno pospremiti ta užitek. Resnično zanimiv pristop saj dan danes le redko hrepenimo po čem ter si vzamemo nato čas za to. Sladkega res ne maram moram pa reči, da sem ob tej izkušnji kar uživala in hrano bom vsekakor od danes jedla drugače ravno tako pa te užitke prenašala v druge aspekte svojega življenja.

Tretja vaja je bila najti partnerja in klub temu, da sem jaz že pripeljala svojega je bila napačnega spola J Tako sem se obrnila k najbližjemu moškemu in čakala na napotke. Oba v lotus položaju kjer so se nama stikala kolena, moja desna roka je bila položena na njegovo srce objeta z njegovo levo roko in obratno. Zaprte oči, dihanje in čutenje druge osebe. Sploh vam ne morem pojasniti svojega občutenja nelagodja ko sem imela neznanca tako blizu svojega intimnega prostora… Na kar smo morali odpreti oči in se eden drugemu zazreti v oči za kar nekaj minut..meni se je zdelo ure.

Kako pozabljen proces, da se resnično nekomu zazreš v oči in ga tako intimno začutiš. Jaz sem imela kar nekaj težave na začetku saj mi je bilo zelo nerodno in mi je pogled kar uhajal v tla. Vendar mi je na koncu le uspelo zadržati očesni kontakt.  Tako se je moje čutenje iz popolnoma nezanimivega moškega po nekaj minutnem očesnem stiku popolnoma spremenilo saj se mi je naenkrat prikazal kot lep, ljubeč in povezan z mano.. Kasneje sva se objela in kljub navodilom je bil to pristen objem. Ta vaja deluje na partnerje ki se ne slišijo ali so v prepiru. Toplo priporočam.

Sama pa sem hvaležna za to izkušnjo in že veselim nadaljnjega spoznavanja sebe in svoje sexualne energije.

 

GOLOTA

Vaša oblačila zakrivajo velik del vaše lepote, ne skrivajo pa tistega kar ni lepo. Četudi poskušate z obleko zavarovati svojo intimnost, se vam lahko le ta spremeni v oklep in spone.

O,ko bi mogli občutiti sonce in veter s svojo kožo in manj z s svojimi oblačili. Zakaj saj življenjski dih je v soncu in roka življenja v vetru. Nekateri med vami pravijo : Da severnik je stkal obleke, ki jih nosimo.

In jaz trdim : Da severnik je bil toda sramežljivost je bila njegova statev in mehkužnost mišic njegova nit.

Ne pozabite, da je sramežljivost samo ščit proti vašim umazanim očem. In ko nečistost izgine, mar ne postane sramežljivost spona in madež duha?

In ne pozabite, da se zemlja veseli vaših bosih nog in da se vetrovi radi igrajo z vašimi lasmi.

Kahil Gibram PREROK

Torej kaj nam ostane kot, da svoja cenjena oblačila večkrat odvržemo v intimi svojega doma. Najdemo divjo plažo ali pa vsake toliko stečemo goli po dežju. Naj nam sonce boža kožo, naj se veter igra z našimi lasmi ter pustimo naj dežne kaplje vsake toliko spolzijo po našem golem telesu.

Vse je izvedljivo in občutek je zelo osvobajajoč.

 

KAJ LJUBEZEN NE POMENI

Ljubezen ne pomeni :  hočem te ali želim, da si moj-a niti lep-a ali pa sexy si.

Ne pomeni : ne morem živeti brez tebe ali potrebujem te ali pa ostaniva skupaj za vedno in temu podobne fraze za katere zamenjamo ljubezen kot samo..le te bolj odgovarjajo našemu egu.

Kaj naj bi ljubezen pomenila :

Res si mi všeč, spoštujem in cenim kdo si ti v vsej tvoji biti in suverenosti in, če je kaj več kar ti jaz lahko karkoli ponudim, brez tega, da ogrozim svojo resnično naravo in bi ti pomagalo na tvoji poti… Bo to moje darilo zate če mi ga le dovoliš dati.

Pa vendar tako radi padamo na te sladke besede, ki nas vedno znova in znova spodnesejo.

Všečen mi je tudi primer rabina, ki pripoveduje zgodbo o Fish love (ribja ljubezen).

Zakaj ješ ribo?

Zato ker jo imam rad.

A rad jo imaš? Zato si jo ulovil, ubil, spekel in pojedel? Ti nimaš rad ribe ti imaš rad sebe!

In naj se ničkolikokrat bojujemo s svojimi mislimi o ljubezni in dajanju katerega  tako zelo radi izpostavljamo…Je resnica in resnična ljubezen le ta katero ne posedujemo, pričakujemo ali ukalupljamo.. Prava ljubezen bo vedno v popolnem zaupanju in dajanju ne da bi ob tem ogrozili svojo bit.

Pa je res tako preprosto? Je in ni vendar je nujno potrebna, da ozdravimo sebe, človeštvo in naš planet.

 

ODRASLE SMO OB BARBIKAH

Kot punčke smo se igrale s popolno igračo, ki je nakazovalo odraslo žensko. Anoreksično telo po vseh zdravniških standardih, nerealen make up in seveda vsa ta svetleča oblačila.

Danes kot odrasla ko se ozrem okoli sebe vidim, da se ni ravno veliko spremenilo oz vsi ti ideali nas še vedno obkrožajo skozi celoten medijski svet. Popolnost, popolne ženske… Kaj je popolna ženska? Kdo diktira te smernice in kdo je ta ki daje ženskam nenehen občutek nepopolnosti?

Že skozi tisočletja in pa različne kulture se je lepota vedno definirala individualno na le te. Zakaj si torej me dovolimo podrejati ameriškim standardom ali kateremu koli drugemu?

Lepota je in bo vedno ostajala v očeh opazovalca! Da o energiji sploh ne govorim. Dolga leta sem imela privilegij delati z mnogimi lepimi dekleti in kar hitro ti postane jasno, da lepa vaza je le lepa vaza, ki jo lahko daš za nekaj časa na pedestal, vendar tudi te se kar zlahka in hitro naveličaš. Toplina, smeh, ljubeznivost  so tisti čari, ki te držijo ob nekom in teh se zlahka ne naveličaš.

Odgovornost imamo tudi do naših otrok, da jim pravilno predstavimo pojem lepote posebej majhnim deklicam. Zopet naučimo sebe, da lahko naučimo njih kako popolne smo točno take kot smo. Vplivajmo na upad anoreksije med puncami ter vplivajmo na uvid individualne lepote pri vsaki posameznici.

Torej tisti prodajalci ki nas nenehno opozarjajo na našo »nepopolnost » vendar  ponujajo rešitev za popolnost ob nakupih njihovih oblačil, kozmetike, shujševalnih pripomočkov in mnogo več …prosim vsako posebej naj prepozna sprevrženo  igro in naj raje zapusti igralno dvorišče popolna kot v resnici je.

 

SEX, LJUBEZEN, VREDNOTE IN MI V 21. STOLETJU

Dobrodošli v 21. Stoletje kjer je sex zastonj in ljubezen žep poln sporočil, kjer je izguba telefona bolj uničujoča kot izguba vrednot. Kjer je modno kaditi, piti se drogirati, če ne si izoliran. Kjer moški varajo ženske z nasmehom na obrazu in če ravno ženske ne delajo enakega ali hujšega le zato, da jih ne bi zasačili. Kjer je kopalnica narejena za slikanje.

  1. Stoletje kjer se ženske bojijo zanositi bolj kot spolnih bolezni. Kjer dostava hrane pride hitreje kot ambulantno vozilo. Kjer oblačila odločajo o vrednosti človeka in imeti denar je bolj pomembno kot imeti družino.
  2. Stoletje kjer se otroci odrekajo staršem za virtualno ljubezen.

Kjer moški in ženska hočeta samo zvezo brez obveznosti. KJER JE LJUBEZEN STVAR.

Čudovito 21. Stoletje kjer socialni medij diktira kako živeti in ti daje lažno perspektivo o tebi in o tvojem lastnem življenju.

  1. STOLETJE KJER ČLOVEŠTVO LAŽNO MISLI, DA JE POPOLNO.

Jaz v popolnosti zavračam takšne odnose, okolje in vrednote! Sem pripravljena in iz dneva v dan živim spremembe? Kaj pa ti?

 

INTIMNOST

Mislimo, da je intimnost spolni odnos. Vendar je intimnost resnica in ko se zaveš, da se lahko pred nekom popolnoma razgališ. Gol s svojimi bolečinami, strahovi in vsemi občutki. Postali smo odlični igralci saj smo že sami sebe zdavnaj prepričali v to kar naj bi bili. Ni luštno ko pogledaš v vse te temne kotičke v sebi in vse predale levo spodaj, ki prekipevajo od prepolnosti potlačenih in bolečih spominov in izkušenj. V večini nismo sposobni sami sebe pogledati v goloti misli kaj šele v goloti telesa .

In smo potem tako lahko resnično intimni z drugo osebo? Ji lahko ponudimo varnost, katere sami sebi ne moremo dati? Žal ne moremo.

Lahko pa se korak po korak priučimo in nežno začnemo pometati po naših temnih kotičkih ter prazniti predale tiste levo spodaj. Že po tem bo sprememba očitna kot nadaljevanje v intimnost…

Ko govorimo o PRAVI intimnosti naj se ta pri spoznavanju para ali pri vnovičnem spoznavanju partnerja začne z igro, plesom, berita en drugemu,pojta skupaj,dihajta skupaj,komunicirajta, karkoli vaju navdihuje…

Ne štejmo sex kot vrata v intimnost. Je ravno obratno. Prvo razvijajta intimne veščine. Nato se šele ljubita, da bosta lahko v vsej polnosti uživala eden v drugemu.

 

MENSTRUACIJA

Zadnjič me je iz tira spravila objava, ki je prikazovala sliko ženskega stegna po njej pa je polzela kapljica krvi pospremljena z opisom : Se še komu zdi to ogabno?

Kar zakričala bi oz v sebi sem na ves glas! Zakaj ogabno? Zaradi te ogabnosti smo vsi mi bili lahko spočeti in smo danes tukaj!

Ravno tako me spravlja ob pamet, kjer so nekateri sveti templji kot so mošeje in cerkve napisale tiho pravilo, da naj ženska v času mesečnega cikla le tega ne obiskuje saj je takrat nečista! Aaaaa

Nečista v kakšnem pomenu? Ker  popolno in pametno telo opravlja svojo funkcijo? Dragi pop ali župnik ali efendija  ne bi bilo vas niti se nebi sedaj sprehajali po tem tako znanem svetišču, da ni naših menstruacij!

Več kot pol življenja sem se zmrdovala ob prihodu tega cikla in ga z odporom pričakala z mislimi ah a spet ta čas v mesecu. Danes vidim in občutim to popolnoma drugače zato si moram priznati, kako zelo sem bila zelo nespametna. Veliko lepih knjig in dejstev mi je bilo predanih v zadnjih nekaj letih na to temo.

Mesečno krvavenje je velik blagoslov tako za žensko kot človeštvo. Nakazuje zdravo, zrelo in plodno žensko.

Zadnje leto se veselim  teh dni, slavim ji posebej prvi dan in ta dan si tudi vzamem nežen čas samo zase. Opazila sem, da nimam več  bolečin, cikel je dosleden, počutim se bolj umirjeno ter zelo zanimive intuitivne sanje me spremljajo… skoraj preroške. Kako navdihujoče!

Nekoč mi spolni odnos v tem času ni predstavljal ovire danes pa si tega ne morem zamisliti. Šamani učijo naj se menstrualna kri vrne v zemljo ter mnogo starih zapisov govori o tem, da ženske v času menstruacije čistijo svet. Kakšno sveto dejanje ane!

Da pa slučajno ne slišim kaj o parfumiranih vložkih in podobnih pripomočkih, ki nam jih tako subtilno ponujajo na vsakem koraku in seveda kako vso to nečistočo prekriti, da nobeden ne vidi.. Ali bog ne daj, da nam tampon ali vložek pade iz torbice..Joj kakšna sramota.. Prosim lepo … Danes bi ga še s ponosom nastavila

 

MENSTRUACIJA IN HČERKE

Jaz osebno sem zelo odprta za te zadeve. Torej kdaj je pravi čas ZA VAS vam ne morem svetovati vendar moja 4 letna hčerka je že seznanjena z njo. Kot vsaka mati dobro ve je ko postaneš mama kopalnica ni več intimen prostor in vedno je kakšen mali zvedav nosek, ki želi čepeti, se pogovarjati  ali plesati ob tebi tudi ko si na wc školjki. Tako pač je. No in tako je videla krvaveč vložek se zaskrbljujoče ozrla k meni in me vprašala če sem v redu in kje sem se udarila. Lepo sem ji razložila,da je to menstrualna kri ki jo vse ženske ko odrastemo dobimo . Čas menstruacije in, da zaradi nje imamo lahko  potem dojenčke. Seveda se ona že veseli svoje. Dandanes priteče v kopalnico in reče aaa menstruacijo imaš in steče ven.

Že nekaj časa imam tudi idejo, da ji želim ko pride ta dan pričarati prelepo slavje v ženskem krogu. In neka mamica je bila očitno istih misli in je objavila čudovite slike samega praznovanja v naravi. Rdeče cvetlice, poslikava rok z rdečo peso, lep rdeč šotor, petje in plesanje… Resnično lep spomin ob lepem prelomnem dogodku za celo življenje. Naj jih naučimo,da je to nekaj svetega in lepega ter vsekakor ne sramotnega ali umazanega in podobno.

Dan ko dekle dobi menstruacijo ni dan ko postane ženska ( razen telesno) . To je dan ko se začne postopoma rojevati  in razvijati ženska v njej. In me jih tukaj lahko ponosno vodimo.

 

ŽENSKE IN PETELNJI BOJI

Tako ne rada izpostavljam to temo posebej o ženski nestrpnosti vendar mi že tako močno skače v oči zadnja leta, da se čutim primorana pisati tudi o tem.

Zadnjič sedim v lokalu ob gozdu in igralih, ki seveda poka po šivih družin z otroci. Ko tako mirno sedim in z budnim očesom spremljam svoj podmladek me zdrzne hud prepir. Seveda ni bilo mogoče ne poslušati saj je glasen besedni spopad zadonel po celem lokalu.  Pogledam in vidim 2 mamici kako nekontrolirano vpijeta ena na drugo. Prva ima v vozičku dojenčka in druga 2 majhna otroka in pa obe tudi može ob sebi, ki seveda nemo  prisostvujejo v vsej tej drami. Na začetku mi ni bilo ravno jasno kaj je bilo jabolko spora na kar ugotovim, da boj za prosto mizo. Agresiven besedni spopad poln besa in žaljivk ob vseh teh otrocih in vseh nas v bližini me je pustil odprtih ust… Zaradi proste mize?

Sedim še naprej in opazujem situacijo. Kljub temu, da si je očitno ena priborila prosto mizo in se druga oddaljila je še vedno bilo slišati žaljivke. Slednja se z dojenčkom in možem prisede k mizi poleg moje. Vsa razjarjena nato še 20 min ( sem gledala na uro) toži možu in išče njegovo potrditev svoje pravičnosti. On pa sedi tiho sedi ob njej in samo prikimava.

Torej vprašanje, ki se mi poraja je od kdaj smo ženske prevzele petelinovo vlogo ter od kdaj smo ženske do žensk pozabile osnovno komunikacijo. Je bila prosta miza res vredna vse te jeze in besednega boja posebej med nami ženskami? Vsaj me bi se morale razumeti in najti način lepe komunikacije v dobrobit obeh posebej otrok, ki so stali zraven. Pa čeprav pomeni  to kdaj odstopiti.

In to je le ena izmed mnogih zgodb. Na žalost sem podobnim priča že nekaj let. Pretepi, žaljivke in vse splošna agresija med ženskami. Tuje mi ni niti ko sta se 2 ženski stepli moški pa navijali ob strani! Resno? Je to nekaj nam naravnega in se želimo tako predstaviti ali samo nekontrolirano izlivamo svoje frustracije?

Prosim nas naj vedno ostanemo nežne v besedah in dejanjih saj to je tisto kar nas loči od moških. Še bolj zanimivo pa je da se oni nikoli ne zapletajo za tako malenkostne zadeve. Zakaj bi se torej me?