Image default
Tehnika

Kako pravilno napolniti baterijo mobilnega telefona

Ste kupili nov mobilni telefon ali tablico in želite, da vam baterija služi čim dlje? Do neke mere lahko močno vplivate na njegovo življenjsko dobo, če ga pravilno napolnite in pravilno uporabljate.

 

Li-Ion baterije

Trenutni mobilni telefoni najpogosteje uporabljajo Li-Ion in Li-Pol baterije. Zato ima vaš mobilni telefon najverjetneje to vrsto baterije. Trenutno jih je na trgu več kot 90 %. Po nakupu priporočamo, da telefon do konca napolnite do 100 %, torej dokler se telefon ne polni več.

NE DOVOLJUMO, da bi se baterija izpraznila. Izpraznjenje baterije je le mit iz časov, ko so se NiMh baterije veliko uporabljale in jih je bilo treba formatirati (2x-3x izprazniti, dokler se telefon samodejno ne izklopi in napolni do 100%). Če je Li-Ion ali Li-Pol baterija popolnoma izpraznjena, lahko pride do nepopravljive izgube zmogljivosti. Vendar je večina naprav danes pametnih tudi tam, kjer tega ne vidite. Naprava se namreč običajno izklopi in prikaže zadnji 1 % zmogljivosti, tudi če baterija še ni popolnoma prazna. To se zgodi zaradi varnosti in vzdrževanja najboljšega možnega stanja baterije.

Priporočamo, da baterije ne puščate na polnilniku ves čas, ko ste doma, ampak jo napolnete šele, ko telefon sporoči, da je baterija skoraj prazna. To lahko običajno ugotovite tako, da se ob ikoni za stanje baterije pojavi klicaj. Današnje Li-Ion in Li-Pol baterije nimajo spominskega učinka, imajo pa omejeno število ciklov polnjenja. To pomeni, da pogosteje kot polnimo baterijo, prej se baterija uniči in izgubi kapaciteto.

Moderne pa tudi starejše baterije še vedno poškodujejo visoke ali zelo nizke temperature, zato ne dovolite, da bi se mobilni telefoni, tablice in druge podobne naprave pregrevale, na primer v avtomobilu pod oknom, saj bo to povzročilo izgubo zmogljivosti. Poskusite se držati priporočenih delovnih temperatur, ki jih je določil proizvajalec opreme.

Če imate starejši telefon z NiMh baterijo, formatirajte baterijo ob prvi uporabi, kar pomeni, da pustite, da se naprava / baterija izprazni trikrat in jo do konca napolnite. Šele takrat bo baterija dosegla svojo polno zmogljivost.

 

Kvaliteta na prvem mestu!

Če je prepozno in baterija ni več primerna, ne obupajte. V ponudbi spletne trgovine OutletShop boste našli kvalitetne originalne in nadomestne baterije po ugodnih cenah.

 

https://www.outletshop.si/Telefonija/Baterije-za-telefone-c95c82