Image default
Tehnika

Najboljši espresso iz kavnega aparata doma

Kavni aparati so obvezna oprema za kavoljubce in vse, ki se po prvi kavi dodobra zbudijo in začnejo z uspešnim dnevom. Kavni aparat je naprava, ki vam skuha kavo, kadarkoli si jo zaželite. Vse, kar morate storiti, je, da v aparat dodate kavo z nekaj vode in vaša jutranja kavica bo nared. Kava vsebuje kofein, ki vas ohranja budne in vam daje energijo, da ostanete pozorni in natančni pri vsakodnevnih opravilih. 

Najboljši aparat za kavo je tisti, ki v trenutku skuha popolno kavo s pravo mero grenkobe. Imenuje se tudi avtomat za instant kavo. Toda tej vrsti niso naklonjeni ljubitelji kave, ki imajo raje vse razen “instant” kave. Tu so še espresso kavni aparati, ki vam pomagajo pripraviti latte ali kapučino kar v udobju vaše kuhinje. Da bo vaša skodelica kave dobrega okusa, je veliko odvisno od količine in vrste kave, ki jo uporabljate v aparatu za kavo. Če potrebujete jutranjo kavo pravočasno ali pa čez dan doma popijete več kav, je kavni aparat zagotovo vreden svojega denarja. 

Ne glede na to, kateri aparat za kavo izberete, je osnovni koncept enak. Mleta kava se sreča z vodo, ki iz zrn izvleče okus. Voda odteče skozi zrna, ki so shranjena v filtru, tako da se kava prelije v skodelico, vrč ali vrč. Čeprav se zdi postopek preprost, lahko različni aparati za kavo dajo različne rezultate. Temperatura vode vpliva na okuse, pridobljene iz mletih kavnih zrn, čas, ko je voda v stiku z zrni, pa lahko vpliva na moč okusa. 

 

Tradicionalni aparati

Tradicionalni kavni aparati, ki jih vidimo v lokalih, se nam lahko zdijo kot ogromne skrivnostne škatle, s katerimi ne vemo, kaj početi. Toda domači aparati za espresso vam lahko hitro pripravijo dobro “kremo” (kremasta, svetla površina espressa). Nekateri espresso kavni aparati delujejo popolnoma avtomatsko (meljejo zrna itd.) s pritiskom na gumb. Pri drugih pa morate ročno opraviti nekaj preprostih postopkov v zvezi s pripravo kavnih napitkov.

Kakšne pa so razlike med kavo doma in v lokalu? Če imate kavni aparat, si lahko doma pripravite točno takšno kavo, kot jo imate najraje. Lahko uporabite točno takšna kavna zrna, kot so vam všeč. Lahko dodate arome ali pa se odločite za navadno kavo in dodate poljubne količine mleka, smetane ali sladil. Takšno kavo lahko popijete v svoji najljubši skodelici namesto v papirnati skodelici za enkratno uporabo. Poleg tega s kuhanjem kave doma prihranite denar, ne da bi se vam bilo treba odpovedati užitku, ki ga nudi ta omamen napitek. 

 

Kavni aparati Philips

S 50-letno tradicijo in izkušnjami Philips razvija kavne aparate za vse tiste, ki cenijo prijetne plati življenja v kombinaciji z najsodobnejšimi tehničnimi orodji. Philips Saeco kavni aparati imajo edinstven sistem kuhanja, ki zagotavlja poln okus in naraven okus vašega espressa ali kave. Poleg tega so na voljo različne možnosti mleka, npr. sveže mleko lahko spenite neposredno iz hladilnika in pripravite kremast kapučino ali latte macchiato za vsako razpoloženje – kadarkoli želite. 

Serija superavtomatskih espresso aparatov Philips Saeco je popolna za tiste, ki želijo veliko izbire pri svoji domači kavi, hkrati pa so ti aparati hitri in enostavni za uporabo. Toda izbira tistega, ki je najboljši za vaš dom in potrebe, je lahko nekoliko zahtevna, saj so vsi videti skoraj enaki. In tu se pravzaprav pokaže briljantnost linije: Saeco je izdelal več različic istega aparata, da bi zagotovil, da lahko vsak najde točno takšen aparat, kot ga išče.

Ko izbirate kavni aparat Philips Saeco, morate upoštevati nekaj stvari. Najprej se vprašajte, koliko ljudi bo uporabljalo aparat? Če le ena ali dve osebi, lahko izbiro natančno prilagodite tem potrebam in pogosto ne potrebujete aparata s številnimi različnimi možnostmi. Če pa kavni aparat uporablja več članov gospodinjstva, so prednastavitve in številne možnosti običajno nujne, saj ima vsak svoje želje.

 

Avtomatiziran aparat za kavo

Premislite tudi, ali si želite popolnoma avtomatiziran aparat za kavo ali želite imeti nadzor nad določenimi postopki. Avtomatizacija prinaša enostavnost uporabe in hitrost, pri čemer so bolj ročne funkcije (kot je palica za penjenje) bolj zamudne, vendar vam omogočajo boljši nadzor nad postopkom. Ali želite sistem na en ali dva dotika? Sistem na en dotik pomeni, da preprosto pritisnete en gumb in dobite popolnoma pripravljeno pijačo, vključno z espressom in mlekom. Sistem na dva dotika pa pomeni, da mleko spenite ločeno v vrču za penjenje in ga nato ročno kombinirate z espressom. 

Ali redno pijete napitke na mlečni osnovi? Če večinoma uživate espresso, americano ali kavo, avtomatski penilnik morda ne bo potreben. Če ste velik ljubitelj latteja ali kapučina, pa vam bo za hitro pripravljeno okusno pijačo veliko bolj pomagala opcija samodejnega penjenja mleka.