Image default
Nega in zdravje

Kateri kolagen je najboljši?

Čisto preprosto lahko povemo, da je najboljši kolagen tisti, ki vam pomaga!

Ampak za to morajo biti izpolnjeni ustrezni pogoji, da se kolagen lahko tvori v telesu in tudi uspešno absorbira v tkivo. Krivci za nastanek kolagena in absorpcijo v telo so gradniki, ki spodbujajo lasten kolagen, kot je naprimer vitamin C, aminokisline in minerali (npr. MSM). Ti gradniki so ob uživanju kolagena nujno potrebni, saj brez njih nima smisla uživati kolagen.

 

Zakaj je hidrolizirani kolagen boljši od naravnega?

Uživamo lahko naravni kolagen iz hrane ali hidrolizirani kolagen, ki je bil pridobljen iz naravnih živalskih snovi, preoblikovane v proizvodnem procesu na manjše molekulske delce, imenovane peptidi. Žal pa je v prehrani zelo malo naravnega kolagena, ki bi ga lahko z vnosom hrane v telo nadomestili z lastnim kolagenom. Prav zaradi majhnih količin je smiselno primanjkljaj kolagena nadomestiti s prehranskimi dopolnili, kjer je absorpcija hidroliziranega kolagena nekje 90%; medtem ko je absorpcija naravnega kolagena samo  27%.

Ko upad kolagena v telesu zaradi starosti narašča, je smiselno uživati hrano, ki vsebuje več mineralov, vitaminov, antioksidantov in beljakovin. V bistvu se nivo kolagena začne zmanjševati že po 20. letu starosti in nato se z vsakim letom samo stopnjuje.

 

Izvor kolagena

Izbirate lahko med ribjim kolagenom, govejim kolagenom, prašičjim kolagenom, piščančjim kolagenom.  Med temi različnimi kolageni nastaja tudi razlika v kvaliteti. Dokazano ima ribji kolagen tudi do 150 % večjo absorpcijo kot ostali kolageni, zato je tudi zelo priljubljen med uporabniki. Razlog za boljšo absorpcijo je v tem, da ima ribji kolagen manjše molekule.

Druga pomembna prednost ribjega kolagena je sestava. Obstaja več tipov kolagena in najbolj zastopan je kolagen tipa 1 (to je kar 80%), ki ga je tudi največ v ribjem kolagenu. Ta ohranja mladosten videz kože, zdravih nohtov in sijočih las.

 

Količina dnevnega vnosa kolagena

Pri izbiri vsakega izdelka je potrebno preveriti, kako močna je dnevna doza in kakšne so količine odmerka glavnih sestavin. Na tržišču so prehranska dopolnila, kjer se vsebnost kolagena na dan zelo razlikuje. Najbolj optimalna količina je 5 g hidroliziranega kolagena / dan, saj so bile opravljene številne raziskave, ki dokazujejo učinkovitost na stanje kože s tem odmerkom.

Izdelek v katerem najdete popolno kombinacijo sestavin in kjer je absorpcija najboljša je Premium Collagen + MSM + vitamin C.

 

Prednosti prehranskega dopolnila Premium Collagen-a:

-Kolagen je naravna sestavina proizvedena iz ribjih kož.

-Vsebuje kolagenske peptide Naticol (encimska hidroliza).

-Ima visoko stopnjo čistosti kolagenskih beljakovin: min. 93% (>99,8% na suho snov).

-Ima visoko biološko razpoložljivo in je biološko aktiven za najboljšo učinkovitost.

-V vodi topen z nevtralnim okusom, vonjem in barvo (visoke kakovosti).

-Podprto z 2 kliničnimi študijami pri ljudeh.

-Je varen za uporabo.

-Proizveden v Evropi po standardih ISO 9001 in ISO 22000.

-Brez GSO / brez maščob / brez ogljikovih hidratov / brez konzervansov / brez purina.

 

Čemu je namenjen Premium Collagen?

 

1. Za izboljšanje stanja kože

Hidrolizani ribji kolagen ima sposobnost zadrževati vodo, ima antioksidativno in protivnetno  delovanje. Pomaga ohraniti gladkost in prožnost kože. Peptidi ribjega kolagena NaticolÒ lahko omogočijo koži, da zadrži vlago in elastičnost, ko peptidne kolagene zaužijemo peroralno, vendar tudi pri lokalni uporabi lahko omogočijo hidracijo zaradi svojih lastnosti, ki tvorijo film in vežejo vodo.

 

2. Za hitrejše celjenje ran

Aminokisline, ki jih najdemo v kolagenu, so kritična sestavina pri tvorbi fibroblastov, sintezi kolagena, krčenju ran in tvorbi brazgotin.

 

3. Za zdravje sklepov

Kolagen tipa 1 je široko prisoten v kosteh, tetivih in ligamentih in tudi Premium Collagen vsebuje kolagen tipa 1. NaticolÒ lahko zagotovi aminokisline, ki sestavljajo kolagen v teh tkivih. Ribji kolagenski peptidi lahko povečajo tudi absorpcijo kalcija s hrano.

 

4. Za uravnavanje telesne teže

Kolagenski peptidi lahko igrajo vlogo pri uravnavanju telesne teže kot prehranske beljakovine, deloma zaradi učinkov beljakovin na sitost.