Image default
Nega in zdravje

Veganska hrana

Veganska hrana je tista, ki ne vključuje živil in sestavin živalskega izvora ter tistih, ki so bila pridobljena z izkoriščanjem živali.

Med živalske sestavine štejemo meso, ribe, jajca, mleko, mlečne izdelke, med. To so živila, ki so bila pridobljena iz živali ali njihovih izločkov. Veganska hrana so rastlinskega izvora in po večini vsebujejo nadomestljive snovi kot jih imajo snovi živalskega porekla. Rastline vsebujejo vsa esencialna hranila, ki jih potrebuje človek, prav tako številne makro in mikrohranila.

Kaj je veganstvo?

Dolgo časa je bila beseda “vegansko” popolnoma nepoznana, saj so se ljudje izmikali temu načinu prehranjevanja in nagnjenosti k temu. Pri veganstvu gre za zdrav način prehranjevanja z izdelki rastlinskega porekla, in da so le ti čim manj pridelani oz. čim bolj naravni. Pri veganstvu gre za etiko zdravega okolja, preprečevanja reje in ubijanja živali ter duhovnosti.

Veganstvo je način življenja, ki ga kažejo ljudje do ljubezni živali, narave in okolja. Vegani v svojem življenju ne uporabljajo v svoji prehrani, oblačilih in načinu življenja surovin in snovi  živalskega porekla. Njihova prehrana ne vsebuje rib, mesa, morskih plodov, mleka, mlečnih izdelkov, jajc in medu. Prav tako ne uživajo vitaminov v želatinastih kapsulah.
Vegani so močno nagnjeni k ljubezni do živali in ne nosijo oblačil, kjer je najmanši sum, da so živali trpele. Zaradi tega ne nosijo svile, volne, krzna, usnja, perja, koral, itd.

Izbor veganske hrane in kozmetike

Večinoma vegani sami pridelujejo svojo hrano, ki je domača in ekološko pridelana. V kolikor jo kupijo, pa preverijo prav vse vhodne sestavine v izdelku. Izbor živil vključuje sadje, zelenjavo, oreščke. Izogibajo se življenju, kjer bi slabe navade vplivale na njihov način življenja kot so: kajenje, alkohol, kofein, sladilo in mamila.

Pravi vegani se izgobijajo tudi sintetični kozmetiki in po večini koristijo naravno kozmetiko. Izberejo tisto, kjer lahko preverijo poreklo (da ne vključuje snovi živalskega izvora) in da je postopek pridobitve čim bolj naraven. Kozmetika ne sme biti testirana na živalih. Zaradi svojega prepričanja se velikokrat odločijo, da sami doma pripravijo mazila in kreme za nego telesa.

Veganska hrana je popolnoma naravno pridelana, temelji na žitih, sadju, zelenjavi, oreščkih, glivah in je izključno rastlinskega porekla. Pri pripravi dobrega jedilnika poskrbijo, da hrana vsebuje čim več makro in mikro hranil in da dobijo v telo dovolj hranljivih snovi. Skrbno se mora pripraviti jedilnik tako, da ne pride do pomanjkanja mikrohranil, saj bi to povzročilo hude zdravstvene težave. Zato so pomembni dejavniki v jedilniku: vitamini, minerali, antioksidanti, maščobne kisline, beljakovine, ogljikovi hidrati.

Katere skupine živil so v veganski prehrani?

Makrohranila predstavljajo naš vir energije v telesu in jih zaužijemo v večjih količinah:

 • Beljakovine: So osnovni gradnik našega telesa in jih najdemo tudi v živilih rastlinskega izvora, kot so stročnice (čičerika), oreščki in semena. Beljakovine v prahu naj bi predstavljale nekje 10% naše kalorične vrednosti zaužitih živil.
 • Maščobe: So esencialno hranilo in jih najdemo v oreščkih in semenih. Da zagotovimo različne vrste maščob v telo, moramo jesti različne vrste oreščkov in semen. Omega-3 maščobne kisline najdemo v lanenih semenih (priporočamoc uživanje Lanenega kruhka). Maščobe naj bi dnevno predstavljale nekje 10% naše kalorične vrednosti zaužitih živil.
 • Ogljikovi hidrati: So gorivo za naše telo in naj bi predstavljali kar 80% naše kalorične vrednosti zaužitih živil. Vsa živila rastlinskega izvora vsebujejo ogljikove hidrate in se razlikujejo od živila do živila. Največ jih je živilih s škrobom in sadju.

Mikrohranila so vitamini in minerali in jih zaužijemo v manjših količinah. Imajo pa zelo pomembno vlogo pri telesnih procesih:

 • Vitamini: V rastlinah najdemo skoraj vse vitamine (A, B, C, E in K), razen vitamina B12 in D. Vitamin B12 proizvajajo bakterije in ga je najbolje zaužiti z prehranskimi dopolnili. Medtem ko se vitamin D v telo sintetizira ob izpostavitvi sonca. Kadar ga je premalo, ga je potrebno vnašati s pomočjo prehranskih dopolnil.
 • Minerali: Rastline so izredno bogate z minerali: cink, železo, baker, jod, fluor, kalcij, kalij, klor, krom, magnezij, mangan, molbden, natrij, selen, žveplo. Največ mineralov vsebuje zelena listnata zelenjava in zato naj predstavlja večji del živil na jedilniku.

Ostala veganska živila:

 • Stročnice: So odličen vir beljakovin, vlaknin in mineralov. Sem sodijo fižol, čičerika, grah, soja in leča.
 • Škrobnata živila: Sem sodijo krompir, pšenica, riž, oves, ajda in izdelki kot so testeine, kruh, kuskus, kašice. Ta živila vsebujejo tudi veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki se počasneje presnavljajo od enostavnih in zato dajejo konstanten vir energije. Neoluščena žita imajo veliko vlaknin in ostalih hranil.
 • Oreščki in semena: Sem sodijo orehi, mandlji, lešniki, indijski oreščki, laneno seme, sezam, bučno seme. So odličen vir maščob, ki naj bi predstavljale približno 10% naše prehrane.
 • Sadje: Imajo odličen vir vitaminov in vlaknin: jabolka, banana, fige, rozine, hruške.
 • Zelenjava: Naravno vsebuje številna hranila, ki delujejo pozitivno na naše telo. Sem sodi zelenjava: špinača, brokoli, cvetača, zelena listnata zelenjava.
 • Glive in alge: V to skupino sodijo različne vrtse alg in gob ter jih lahko uporabljamo kot začimbe.

 

Katere nadomestke lahko uporabimo v veganstvu?

Z razvojem prehranske industrije so se razvili tudi številni izdelki, ki nadomestijo določene snovi živalskega izvora. Tako lahko vegani v svojem jedilniku namesto jajc uporabijo “jajčni nadomestek v prahu”, ki nadomesti vse lastnosti in namen uporabe svežih jajc. Uporablja se pri kuhanju in peki peciva.

Poleg tega so številni majhni otroci in tudi starejši ljudje alergični na jajca in jajčne sestavine. Zato je jajčni nadomestek idealno sredstvo , ki nadomesti sveža jajca ali rumenjak.

Izdelek “Jajčni nadomestek ali Vegan Eggie je namenjen za pripravo sladic, krofov, omak, palačink in drugih jedi. Z njim lahko nadomestite sveža jajca ali rumenjak, ki ga vegani v svoji prehrani ne uživajo in tisti, ki imajo alergije na jajca.

Zadovoljstvo bo popolno.