Image default
Zdravje

Razumevanje in obvladovanje vrtoglavice

Ste se že kdaj vprašali, zakaj se vam vrti v glavi? Morda ste občutili nenadno omotičnost, ko ste se hitro vstali iz postelje, ali pa ste imeli občutek, da se svet okoli vas vrti, ko ste se naglo premaknili. Vrtoglavica je pogosta težava, ki lahko prizadene ljudi vseh starosti. V članku bomo podrobneje predstavili vzroke za vrtoglavico, kako jo prepoznati in kaj lahko storite, da zmanjšate njen vpliv na vaše vsakdanje življenje.

 

Kaj je vrtoglavica?

Vrtoglavica (vertigo) je stanje, pri katerem imate občutek, da se vi ali vaša okolica premikate ali vrtite, čeprav ste v resnici pri miru. To lahko spremljajo tudi drugi simptomi, kot so slabost, bruhanje, potenje in motnje ravnotežja. Pogosto je posledica težav z notranjim ušesom, ki je ključni del našega ravnotežnega sistema.

Vzroki za vrtoglavico

Obstaja več možnih vzrokov za vrtenje v glavi, med katerimi so najpogostejši:

 1. Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV): Ta oblika vrtoglavice je posledica premikanja drobnih delcev kalcija v notranjem ušesu, kar povzroča občutek vrtenja. Pogosto se pojavi ob spremembi položaja glave.
 2. Menierova bolezen: To je kronična motnja notranjega ušesa, ki povzroča nenadne epizode vrtoglavice, izgubo sluha, tinitus (šumenje v ušesih) in občutek pritiska v ušesu.
 3. Vestibularni nevritis: Vnetje vestibularnega živca, ki povezuje notranje uho z možgani, lahko povzroči nenadno in hudo vrtoglavico, pogosto spremljano z slabostjo in bruhanjem.
 4. Migrena: Nekateri ljudje z migrenami lahko doživljajo vrtoglavico kot del svojih simptomov, kar imenujemo vestibularna migrena.
 5. Ortostatska hipotenzija: Nenaden padec krvnega tlaka ob hitrem vstajanju lahko povzroči občutek vrtoglavice in omedlevice.

Vrtoglavica ali vrtenje v glavi je neprijetna težava

Kako prepoznati vrtoglavico?

Prepoznava vrtoglavice ni vedno enostavna, saj so simptomi lahko podobni drugim stanjem, kot so omotica, nestabilnost ali občutek omedlevice. Tukaj je nekaj ključnih vprašanj, ki si jih lahko zastavite:

 • Ali imam občutek vrtenja ali premikanja, ko sem pri miru?
 • Ali se simptomi poslabšajo ob spremembi položaja glave ali telesa?
 • Ali so prisotni drugi simptomi, kot so slabost, bruhanje ali motnje sluha?

Če je odgovor na ta vprašanja pritrdilen, je verjetno, da imate vrtoglavico.

 

Praktični nasveti za obvladovanje vrtoglavice

Ko enkrat prepoznate vrtoglavico, je pomembno vedeti, kako jo lahko obvladujete. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo:

 1. Izogibajte se nenadnim premikom: Če imate BPPV, se izogibajte hitrim spremembam položaja glave. Vstanite počasi in previdno, da zmanjšate tveganje za sprožitev epizode vrtoglavice.
 2. Upravljanje stresa: Stres lahko poslabša simptome vrtoglavice, zlasti pri Menierovi bolezni in vestibularnih migrenah. Praksa tehnik sproščanja, kot so globoko dihanje, meditacija in joga, vam lahko pomaga obvladovati stres.
 3. Ohranjajte hidracijo: Dehidracija lahko prispeva k vrtoglavici, zlasti pri ortostatski hipotenziji. Poskrbite, da pijete dovolj vode čez dan.
 4. Prehranske prilagoditve: Nekatere prehranske spremembe lahko pomagajo pri obvladovanju vrtoglavice. Na primer, zmanjšanje vnosa soli lahko pomaga pri Menierovi bolezni, saj zmanjšuje zadrževanje tekočine v telesu.
 5. Vestibularna rehabilitacija: Če imate kronično vrtoglavico, lahko vestibularna rehabilitacija, ki vključuje posebne vaje za izboljšanje ravnotežja in zmanjšanje simptomov, bistveno izboljša vaše stanje. Obiščite strokovnjaka za vestibularno terapijo, ki vam lahko prilagodi program vaj.
 6. Izogibanje sprožilcem: Če veste, kaj sproži vašo vrtoglavico, poskusite te sprožilce čim bolj zmanjšati ali se jim izogniti. To lahko vključuje izogibanje določenim živilom, alergenom ali celo določenim gibom.

 

Kdaj zaradi vrtenja v glavi poiskati zdravniško pomoč?

Čeprav je vrtoglavica pogosto neškodljiva, je včasih znak resnejše težave. Poiščite zdravniško pomoč, če:

 • Imate hude ali ponavljajoče se epizode vrtoglavice.
 • Vrtoglavico spremljajo drugi zaskrbljujoči simptomi, kot so hude glavoboli, bolečine v prsih, težave z govorom, slabost vida ali izguba zavesti.
 • Sumite, da je vaša vrtoglavica povezana z zdravili, ki jih jemljete.

Zdravnik vam lahko pomaga določiti vzrok vrtoglavice in predlaga ustrezno zdravljenje.

obisk pri zdravniku zaradi vrtoglavice

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko vrtoglavica sama od sebe izgine?

Da, v nekaterih primerih lahko vrtoglavica izgine sama od sebe, še posebej, če je vzrok začasen, na primer blaga okužba ali kratkotrajna dehidracija. Vendar pa, če so simptomi hudi ali trajajo dlje časa, je pomembno poiskati zdravniško pomoč.

 

Ali lahko telesna aktivnost pomaga pri vrtoglavici?

Da, redna telesna aktivnost lahko pomaga izboljšati ravnotežje in zmanjšati simptome vrtoglavice. Še posebej koristne so vaje za vestibularno rehabilitacijo, ki jih izvaja strokovnjak za vestibularno terapijo.

Ali so zdravila na voljo za zdravljenje vrtoglavice?

Da, za nekatere vrste vrtoglavice so na voljo zdravila. Na primer, antihistaminiki in antinauseanti se lahko uporabljajo za zdravljenje akutnih epizod vrtoglavice, medtem ko lahko diuretiki pomagajo pri obvladovanju Menierove bolezni. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom glede najprimernejšega zdravljenja za vaše stanje.

 

Ali lahko spremembe v prehrani pomagajo pri vrtoglavici?

Da, določene prehranske spremembe lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov vrtoglavice. Na primer, zmanjšanje vnosa soli lahko pomaga pri Menierovi bolezni, medtem ko lahko izogibanje kofeinu in alkoholu pomaga pri zmanjšanju simptomov vestibularne migrene.

Kaj naj storim, če imam epizodo vrtoglavice?

Če imate epizodo vrtoglavice, se poskusite čim prej usesti ali uleči, da preprečite padec. Poskrbite za mirno okolje, zaprite oči in globoko dihajte. Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, poiščite zdravniško pomoč.

Ali lahko stres povzroči vrtoglavico?

Da, stres lahko prispeva k simptomom vrtoglavice, zlasti pri tistih z vestibularno migreno ali Menierovo boleznijo. Upravljanje stresa z uporabo tehnik sproščanja, kot so meditacija, joga in globoko dihanje, lahko pomaga zmanjšati simptome.

 

Zaključek

Vrtoglavica je lahko zelo neprijetna in omejujoča, vendar z razumevanjem njenih vzrokov in s pravilnim obvladovanjem lahko zmanjšate njen vpliv na vaše življenje.  Razumevanje vzrokov in načinov obvladovanja vrtoglavice je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja tistih, ki trpijo zaradi tega neprijetnega stanja. Vedno se posvetujte s strokovnjakom, če imate kakršnekoli pomisleke ali težave, povezane z vrtoglavico.