Image default
Avtomoto

Osnove varnosti avtomobilskih sedežev

Potovanje na morje ali izleti v trgovino – varnost v avtomobilskem sedežu je tako temeljna kot katera koli druga skrb, ki jo nudite svojim otrokom. Imeti samo avtosedež ni dovolj. Pravilna namestitev je del učinkovite zaščite avtomobilskih sedežev. Spoznajte osnove varnosti avtomobilskih sedežev in poiščite redne posodobitve zlasti, če razmišljate u uporabi starejših otroških varnostnih sedežih.

Osnove varnosti avtomobilskih sedežev

Naučite se, kako pravilno namestite avtosedež in otroku zaponko. Avtosedeži lahko znatno zmanjšajo možnosti, da se vaš otrok poškoduje.

Najvarnejši tip avtosedeža za dojenčke in malčke je nazaj obrnjen avtosedež. Nazaj obrnjeni avtomobilski sedeži podpirajo glavo, vrat in hrbtenico pred udarcem nesreče bolje kot avtomobilski sedeži, ki so obrnjeni naprej. Huda poškodba je v prometni nesreči lahko petkrat večja pri avtomobilskih sedežih, ki so obrnjeni naprej.

Poskrbite, da bodo stari starši in drugi skrbniki seznanjeni z novimi varnostnimi standardi in, da bodo imeli v svojem avtomobilu ustrezen avtosedež za vašega malčka.

Dojenčki in predšolski otroci potrebujejo avtomobilski sedež, ki je obrnjen naprej!

Ko bo vaš otrok prerasel nazaj obrnjen avtosedež, boste morali začeti uporabljati naprej obrnjeni avtosedež. Na voljo je več različnih modelov. Upoštevajte priporočljive smernice. Vsak avtosedež, ki je obrnjen naprej pa mora imeti nujno varnostni pas.

Je vaš otrok pripravljen na varnostni pas za odrasle?

Tudi, če je vaš otrok dosegel pravo višino, preverite, ali je varnostni pas za odrasle primeren za njegov razvoj. Varnostni pas se mu mora namreč tesno prilegati.

Ne pozabite, da lahko kršitev zakonov o uporabi varnostnih pasov pripelje do denarni kazni.

Nasveti za najboljšo varnost v avtomobilskem sedežu

Novopečeni starši bi morali pred prihodom novorojenčka vaditi pravilno namestitev in uporabo svojega avtomobilskega varnostnega sedeža.

Poiščite najboljši otroški varnostni sedež za svojega otroka in ga zamenjajte, ko ni več primeren.