Image default
Dom in vrt

Naravni ali umetni kamen – Katerega izbrati?

Ne glede na to ali ste gradbeni izvajalec ali notranji oblikovalec, ne morate zanikati dejstva, da je danes v industriji na voljo res široka paleta materialov. In včasih se je res težko odločiti za najboljšega.

Ne glede na to ali gre za obsežen gradbeni projekt ali manjšo spremembo, izbira pravega kamna močno vpliva na celotno vrednost in podobo vašega projekta. Na trgu prevladujeta predvsem dva gradbena kamna – naravni kamen in umetni kamen. Čeprav imata oba svoje prednosti, je pred nakupom dobro narediti primerjavo, preden sprejmete dokončno odločitev.

Naravni kamen

Kot že samo ime pove, je naravni kamen produkt narave, ki je nastajal po zemeljsko površino. Pridobiva se na različnih mestih po vseh svetu. Nekateri priljubljeni naravni kamni so granit, marmor, kvarcit, apnenec in skrilavec.

Umetni kamen

Je umetni material, ki se je začel uporabljati v 80. letih. Od naravnih kamnov se razlikuje zaradi visoke doslednosti glede barve in teksture. Naravni kamen je sestavljen iz kompozitnega materiala, ki se ga pripravi z drobljenjem kamna in združenjem lepila – običajno polimerno smolo. Umetni kamen ima lahko izgleda naravnega kamna in uporabnikom prinaša številne prednosti.

Izgled kamna

Medtem, ko naravni kamni po navadi poudarjajo naravne barve in vzorce, ki nastanejo zaradi naravnih procesov, umetni kamni zaradi napredka tehnologije razkrivajo enakomerno barvo in pravilne vzorce.

Toda glede pristnosti nima smisla primerjati umetnega izdelka z naravnim. Naravni kamen nastaja več tisoč let in v tem procesu se njegov videz s časom in okoljem spreminja. Z drugimi besedami, vsaka plošča iz naravnega kamna se razlikuje po videzu – nobene plošče si niso podobne. Oglejte si kateri koli naravni kamen na svetu in naleteli boste na dinamične razlike v barvi, kakovosti in »madežih«, ki vsakemu kamnu dajejo značilen videz.

Po drugi strani pa umetni kamni razkrivajo doslednost in ponavljanje v smislu barve, teksture in sloga. Ker je izdelan z mehaniziranimi tehnikami je v celoti videti enako.

Torej, kateri kamen izbrati?

Končna izbira je odvisna čisto od vaših želja in preference. Za najboljšo izbiro je priporočljivo opraviti temeljito raziskavo o vseh razpoložljivih možnostih in se odločiti za izdelek iz kamna, ki resnično najbolje ustreza vašim projektnim potrebam in proračunu.