Image default
Dom in vrt

5 dejstev, ki jih morate upoštevati pri izbiri vozička

Iskanje otroškega vozička za vašega novega družinskega člana je zahteven in precej drag nakup. Ker je na slovenskem tržišču na voljo toliko blagovnih znamk in modelov je odločitev o izbiri, kateri otroški voziček je pravi za vas, za starše ponavadi dokaj težka. Ko pomislimo o tem kako smo mi iskali naš prvi voziček za našo prvo hčerko še sami v resnici nismo vedeli, kaj naj iščemo in na kaj naj bomo pozorni in smo na koncu izbrali nekaj, s čimer nismo bili najbolj zadovoljni, saj ni pokril vseh naših potreb in zahtev.

V nadaljevanju vam podajamo nekaj nasvetov o tem na kaj morate paziti, ko izbirate otroški voziček ne glede na to ali se prvič podajate v iskanje vozička ali samo iščete zamenjavo za že odslužen voziček. Upamo, da vam bomo lahko vsaj malce olajšali izbiro.

1.    Varnost

Vsekakor mora biti eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri vašega novega vozička varnost. Čeprav morajo vsi vozički na EU tržišču izpolnjevati zahteve po varnosti je vseeno priporočljivo, da si vzamete čas in preverite naslednje zahteve. Preverite, da ima voziček ustrezen 5-točkovni varnostni pas. 5-točkovni zadrževalni sistem s pasom, mednožjem in naramnicami zagotavlja najboljšo varnost in je zato po našem mnenju edina prava izbira. Druga pomembna lastnost pri kateri ne sme biti odstopanj je kvalitetna zavora, ki se enostavno upravlja. Voziček boste morali vedno varno parkirati z zavoro zato naj voziček ima parkirno zavoro, ki jo enostavno aktivirate bodisi z nogo ali roko. Če se morate z vozičkom spuščati navkreber nujno posvetite pozornost tudi teži vozička, ki je odločilnega pomena pri spustu ali vožnji navkreber. Lahko pa tudi pogledate za voziček, ki ima ročno zavoro s katero zavirate pri vožnji navzdol, kar je dobrodošla lastnost za manjše mamice z manjšo težo.

2.    Namen otroškega vozička

Drugi najpomembnejši faktor pri izbiri otroškega vozička je namen vozička. Boste z vozičkom redno hodili na dolge sprehode po mestu, v naravi ali morda celo tekli? Za vsak namen je primeren drugačen voziček. Lahko pa je smrtno nevarno, če bi se z vozičkom, ki je primeren za mestno vožnjo namenili na popoldanski tek. Tega nikoli ne počnite če nimate primernega vozička. Zato obvezno razmislite za kakšen namen boste voziček uporabljali in ga izberite na podlagi tega. Samo nekaj primerov. Za jogging potrebujete velika kolesa in zavoro (namenski voziček), za sprehode v naravo potrebujete velika kolesa, vzmetenje, zaščito pred mrčesom in dežjem, možnost zaklepanja prednjih koles, za mesto in trgovine pa potrebujete majhen, okreten voziček z veliko nakupovalno košaro…

3.    Združljivost

Če dome že imate kakšen del otroške opreme od prejšnjega otroka je smotrno, da preverite ali lahko to opremo uporabite na vašem novem vozičku. Če boste na izbrani otroški voziček lahko namestili vaš stari avtosedež ali košaro boste nekaj privarčevali in istočasno storili nekaj dobrega za naravo.

4.    Opcija da raste skupaj z vašo družino

Je to vaš prvi otrok in morda že sedaj razmišljate, da le ne bo to tudi vaš zadnji. Potem morate nujno preveriti za otroškimi vozički, ki omogočajo montažo več sedežnih enot ali sedežne enote in košare istočasno. Tako vam bo voziček služil dlje in boste z minimalnim dokupom takoj pripravljeni na nov naraščaj. Ne boste verjeli koliko mamic je že ugotovilo kako priročno je to.

5.    Velikost in teža vozička

Velikost in teža vozička je tudi nekaj, kar je treba upoštevati pri vaši izbiri. Če imate srečo in živite v hiši potem vam teža in velikost najbrž ne boste pred uporabnostjo vozička. Če pa živite v stanovanju kje v 4 nadstropju brez dvigala pa vam toplo priporočamo, da dobro premislite o teži. Z vsakim dnem ko bo otrok pridobival na teži in ga boste morali skupaj z njim tovoriti v stanovanje se po poznal vsak gram, kaj šele kilogram.

Ča pa boste z vozičkom veliko potovali razmislite koliko prostora vam bo voziček zavzel v avtu in se zavedajte, da boste že na dnevnih poteh poleg vozička imeli precej prtljage. Super bo, če boste poleg vozička v vaš prtljažnik spravili še kaj.

Pred samo izbiro otroškega vozička si vzemite čas in res razmislite o vseh aspektih uporabe in se ne zapičite v nek voziček samo zato, ker vam je lep. Zavedajte se, da potrebujete predvsem uporaben in kvaliteten voziček s katerim boste vsak trenutek brez skrbi pripravljeni na aktivnosti z otrokom ne glede na to kje ste in kam greste.

Pa srečno z izbiro vašega vozička.