Image default
Dom in vrt

Doberman

Katera pasja hrana je najboljša za vašega dobermana?

Dobermani so zelo inteligentna in aktivna pasma psov. Dobermani so odlični psi čuvaji in službeni psi, ki pomagajo tudi pri reševalnih akcijah. Pasmi ugaja veliko treningov, vsakodnevno gibanje in dejavnosti.

Družine, ki so lastnice dobermanov, se morajo osredotočiti na to, da svojim ljubljenčkom ponudijo najboljšo prehrano, da tako preprečijo neželene zdravstvene težave. Če želite izbrati najboljšo prehrano za svojega dobermana, boste morali upoštevati stopnjo aktivnosti, starost, težo, zdravstveno stanje in prehranske potrebe.

Dober vnos kalorij

Aktivni odrasel doberman, ki tehta skoraj 90 kilogramov potrebuje približno 2100 kalorij. Starejši psi pa potrebujejo natančno 1333 kalorij na dan. Tisti dobermani, ki so sterilizirani ali kastrirani potrebujejo manj kalorij, za preprečitev debelosti. Mlad odrasel doberman, ki tehta 70-80 kilogramov in se zadostno giblje, potrebuje 1876 kalorij na dan. Psiček za zdravo rast potrebuje približno 1800 kalorij na dan.

Samci v povprečju tehtajo med 75 in 100 kilogramov, samice pa med 60 do 90 kilogramov.

Prehranske zahteve

Vnos beljakovin

Pasma zahteva hrano z večjo vsebnostjo beljakovin – vsaj 25 do 30%. Ko kupujete hrano za vašega aktivnega dobermana, se prepričajte, da so med sestavinami mesni izdelki, kot so celi piščanec, jagnjetina, govedina ali ribe. Mesni obrok je dober vir beljakovin. Popolnoma se izogibajte živilom, ki vsebujejo meso kot glavno sestavino.

Vnos maščob

Dobermanova prehrana mora predstavljati 30% maščob. Hrana, ki jo izberete, mora vsebovati omega 3 in omega 6. Laneno olje, piščančje in lososovo olje so odlični viri teh esencialnih maščobnih kislin. Vsebnost maščob v hrani bo pripomogla k zdravi in sijoči dlaki.

Vnos ogljikovih hidratov

Njihova prehrana mora vsebovati 25% kompleksnih ogljikovih hidratov. Sladki krompir je odličen vir ogljikovih hidratov, ki so lahko prebavljivi in počasi sproščajo energijo. Pasmi lahko ponudimo tudi kakovostna zrna, kot je rjavi riž.

Vnos vitaminov in mineralov

Poskrbite za da hrana vsebuje vsaj približno 2% kalcija. Kalcij pomaga mladičkom razviti močne kosti. Vitamini in minerali pomagajo krepiti imunski sistem in mora predstavljati 10% prehrane vašega psa. Listnata zelena zelenjava, korenje, zeleni fižol, buča itd. Psom dajejo idealne količine vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.