Image default
Dom in vrt

Domača pasja hrana

Kako pripraviti domačo pasjo hrano

  • Pripravite psu hrano iz čim več različnih skupin živil
  • Domačo prehrano svojega psa dopolnite s kalcijem
  • Držite se pustega mesa in odstranite kožo pri perutnini
  • Preglejte načrt domače prehrane z veterinarjem

Najboljša prehrana za pse je pravzaprav raznolika prehrana

Ljudje pogosto mislijo, da svojemu ljubljenčku zagotavljajo kvalitetno prehrano, a mnogokrat pri prehrani manjkajo ključne sestavine. Pomembno je, da ne uporabljate zgolj enega recepta, ampak več. Recepti se morajo med sabo ujemati prav tako tudi različne sestavine, ki jih uporabite.

Popolna in uravnotežena hrana za pse

Pomembno je, da je domača pasja hrana »popolna in uravnotežena«, kar pomeni, da ustreza vsem pasjim prehranskim potrebam. Ampak to ne pomeni, da mora biti vsak obrok popoln in uravnotežen, razen če ljubljenčka vsak dan hranite z istimi sestavinami.

Doma pripravljene pasje diete

Doma pripravljene pasje diete, ki vključujejo široko paleto živil, se zanašajo na ravnovesje v daljšem času in ne v enem obroku. Podobno je kot pri načinu prehranjevanja ljudi – dokler se bo vaš pes prehranjeval s potrebnimi živili skozi teden, bo njegova prehrana popolna in uravnotežena.

Domača pasja hrana pri mladičkih

Upoštevajte, da so mladički bolj dovzetni za težave, ki jih povzročajo prehranske pomanjkljivosti ali presežki, kot odrasli psi. Velike pasme psov so še posebno ogrožene zaradi preveč kalcija pred puberteto.

Smernice za uravnoteženo prehrano

Meso in drugi živalski proizvodi

Vedno naj predstavljajo vsaj polovico prehrane. Surova hrana za pse je lahko zelo bogata z maščobami, kar lahko privede do debelosti.

Pusto mesto

Če se vaš pes redno intenzivno giblje, uporabljajte pusto meso (z največ 10% maščobe) in odstranite kožo s perutnine.

Kosti

Psov nikoli ne hranite s kuhanimi kostmi. Uporabljajte predvsem bolj mesnate dele, kot so piščančja stegna.

Meso brez kosti

Vključuje perutnino in rdeče meso. Srce je dobra izbira, saj je vitko in pogostejše cenejšo od preostalih mišic.

Ribe

Priskrbijo vitamin D. Dobra izbira so ribe v konzervah s kostmi, kot so sardele (pakirane v vodi, ne v olju) skuše in losos.

Organi

Jetra bi morala predstavljati približno 5% te kategorije, saj so še posebej hranljiva. Vseeno pa je potrebno vsaj občasno vključiti tudi piščanca.

Mlečni izdelki

Navadni jogurt ali kefir večina psov dobro prenaša (če opazite težave, poskusite izdelke iz kozjega mleka). Dobra izbira je tudi skuta. Omejite vse druge oblike sira, saj večina vsebuje veliko maščob.

Sadje in zelenjava

Sicer ne predstavljata pomembnega dela prehrane, vendar pa zagotavljata vlaknine, ki podpirajo zdravje prebavil in druga koristna hranila, ki prispevajo k zdravju vašega psa.