Image default
Dom in vrt

Mesojede rastline

Zapeljive, privlačne in navdihujoče mesojede rastline, z nekoliko drugačnim hranjenjem, nas ob vsakem opazovanju očarajo. Prehranjujejo se z žuželkami, ki jih zvabijo v svoj vrček z dišavnicami in nektarjem. Poznano je več vrst mesojedih rastlin in prav vsaka izmed njih je izjemna. Bi jo želeli vzgojiti tudi vi?

 

Preberite si nekaj pomembnih informacij za gojenje naše mesojede rastline v lončku!

Vrsta Saracenija (Sarracenia)

V rod Saracenija ali Vrčnica spada 13 vrst ameriških vrčnic, ki privabljajo žuželke z dišavami in nektarjem. Žuželke se ulovijo v teh vrtačnicah in jih tam tudi prebavijo z encimi. Obstaja zelo veliko različnih oblik, velikosti in barv, vsem pa je skupno to, da so listi spremenjeni v vrčke s pokrovčki. Ti zrastejo lahko le nekaj centimetrov visoko, ali celo do enega metra. Raznolikost barv teh vrčkov je od rumene do zelene ter rdečih struktur v obliki žil.

Ta rastlina ima koreniko in se z delitvijo tudi razmnožuje. Spomladi iz korenike poženejo novi listki v obliki vrčkov, kjer ima vsak na vrhu svoj poklopec. Poklopci pa imajo dve različni funkciji. In sicer preprečujejo, da bi se vrček napolnil z deževnico, hkrati pa ulovijo žuželke in jim ne dovolijo pobegniti iz pasti.

To vrsto mesojede rastline ni težko gojiti. Posadimo jo v mešanico šotnega mahu, peska ali perlita, v vsaj 10 cm globok lonček. Pomembno je, da ima rastlina stalno vlago v zemlji in ta se sme izsušiti. Zato se rastlina vsakodnevno zaliva z deževnico. V veliko pomoč nam je podstavek pod lončkom, ki naj bo vedno napolnjen z deževnico. Dognojevanje rastlini škoduje in jo lahko to popolnoma uniči. Mesojede rastlina gojimo na sončnem mestu.

Rastlina ne potrebuje dodatnega dognojevanja, saj pomanjkanje hranil v zemlji nadomesti z ujetimi žuželkami. Privabi jih z močno barvo in nektarjem, da padejo v vrček napolnjen s tekočino, v kateri so prebavni encimi. Ujete žuželke se iz vrčka ne morejo rešiti, saj so stene izredno gladke in se tam utopijo. Encimi razgradijo žuželke in mesojeda rastlina posrka nujna hranila iz žuželke.

Nikoli ne smemo v te vrčke dolivati vodo, saj rastlina sama poskrbi, da izloči potrebno količino vode vanje; seveda če je pravilno zalita vsak dan.

V jesenskem času se mesojede rastline počasi pripravljajo na zimovanje in počitek, in takrat listi oz. vrčki propadejo. Zalivamo jih bistveno manj, saj ne potrebujejo več toliko vlage.

Najbolj primerna temperatura v času zpočitka je 5°C za to vrsto. Nekatere druge mesojede rastline pa prezimijo tudi pod lediščem (Sarracenia leucophilla).

Spomladi ko postaja toplo, rastlina zacveti z bogatimi barvnimi cvetovi.

 

Kaj moramo vedeti za vzgojo sorte Saracenije:

-ne uporabljate terarija, ker jo boste uničili
-za zalivanje uporabljajte samo deževnico ali destilirano vodo (mehka voda)
-postavite jo na sončno mesto
-rastline ne hranite, saj se same prehranjujejo z žuželkami
-uporabljajte mešanico šote in peska ali perlita

 

Posadite mesojedo rastlino sami – prednosti:

-preprosto in hitro gojenje
-zabavno za vsakogar, še posebej za otroke 3+
-otroci spoznavajo naravoslovje in okolje
-primerno za sajenje skozi celo leto, pozimi ima počitek
-zabavni komplet v zemljo, lončkom in semeni