Image default
Dom in vrt

Zakaj urbano vrtnarjenje in komu je namenjeno?

Primerno je za vsakogar, ki ima vsaj malo želje po vrtičkanju, za tistega, ki nima svoje zemlje in si želi vzgojiti svoj pridelek ter za vse, ki so doma v mestu, visoko nad ulicami. Že sama beseda »vrtnarjenje« nam pove, da smo v stiku z naravo. To je hobi, kjer se sproščamo in hkrati učimo vzgojiti vedno kaj novega.

Vrtnarjenje je popularno tako med mladimi kot starejšimi, v mestih in tudi na podeželju. Prav vsak si lahko ustvari svoj miren vrtnarski kotiček tam, kjer je prostor: na balkonu, terasi, širokem hodniku, okenski polici, ob hiši ali v majhnih lončkih sredi kuhinje. Ni pomembna velikost, temveč želja, ideja in pridnost rok.
Ni boljšega občutka kot gledati, kako raste domači paradajz v lončku sredi kuhinje, ki ga potem uporabiš za kuhanje.

Zaradi vseh obveznosti, ki jih imamo v službi in tekom dneva, se dan konča velikokrat pozno popoldne ali zvečer. Prav zato je velika prednost vrtička v hiši ali na balkonu, ker so nam zelenjava in zelišča vedno pri roki. So sveža, aromatična, okusna in polna hranljivih snovi. Ni nevarnosti, da bi se posušila med transportom, ali da bi dolgo čakala nekje v skladišču. Le takšna sveža zelenjava ohranja vse vitamine in minerale, ki jih potem mi zaužijemo.

Poleg tega, da nam vrtičkanje daje veliko veselja in bogatega pridelka, bo urbano naselje izgledalo lepše z zelenjem, ki ga zasadimo. Popestrilo bo okolico, strehe in  balkone, naš dom pa bo veliko prijetnejši za bivanje. Z nami se bodo veselili otroci, mi pa bomo mirnejši in polni življenja.

 

Prednosti urbanega vrtnarjenja:

-naredimo nekaj zase

-smo v stiku z naravo

-samooskrba s pridelki

-pri tem pomaga cela družina

-ustvarjamo, se učimo in ob tem uživamo

 

Kakšen prostor je primeren za gojenje?

 

Za gojenje rastlin in zelenjave doma na balkonu, terasi ali lončkih je potrebno veliko sonca. Tudi pozimi lahko vzgajamo rastline znotraj hiše, vendar morajo biti postavljene na svetlem in toplem mestu, drugače ne bodo uspevale. Rastline bodo najbolje uspevale na svetlih balkonih, sončnih terasah in okenskih policah. Spomladi se počutijo najbolje na jugovzhodnih legah, poleti pa je zaradi visoke vročine priporočljivo nekoliko manj sonca čez dan.

Vsaka rastlina ima svoje pogoje, zato je velikost lončka odvisen tudi od tega, kako visoko bo zrastla rastlina. Večje rastline potrebujejo tudi večji lonec, saj so korenine bolj razširjene ter globoke in potrebujejo tudi več vode. V majhne lončke pa ponavadi zasadimo rastline z bolj pritlikavimi koreninami in manjše velikosti.

Za gojenje v majhnih lončkih so primerne majhne rastline kot so: bazilika, drobnjak, majaron, timijan, šetraj, origano, peteršilj. Vse te rastline so zadovoljne že z majšo količino zemlje in vode. Uspevajo celo leto na sončnem mestu in dajejo zelo bogat pridelek.

večjih lončkih lahko posadimo sivko in žajbelj, ki morata biti prav tako na toplem in zelo svetlem mestu. Te rastline so skromne, vendar pod zemljo razvijejo široke korenine, zato potrebujejo prostor. Več ko bodo imele prostora in sonca za rast, večje grmičke bodo naredile in s tem bolj aromatične pridelke.

Še večji lonci so primerni za sajenje melise, komarčka, luštreka, mete in drugih rastlin. Ne marajo suše, a v loncih lahko uspevajo zelo bogato. Omogočiti jim moramo veliko prostora in svetlobe za rast ter dovolj vode in hrane.

 

Ustvarimo si svoj zeliščni vrt v lončkih

 

Včasih smo kupovali predvsem posušena zelišča, sedaj pa so najbolj popularna prav sveža zelišča. Najbolj sveža so takrat, ko jih utrgamo v lončku in tudi takoj upoorabimo. Le takšna imajo prav posebno aromo in dišavnost, ohranjene pa so tudi vse dragocene sestavine. Ni potrebno iti v trgovino in brskati po polici, da bomo dobili najboljša zelišča. Enostavno je to velika prednost kadar imamo zelišča posajena kar v lončkih.

Lončke z zelišči postavimo na okensko polico z veliko svetlobe in toplote, da bodo dale dober pridelek. Redno jih moramo zalivati s škropljenjem. Poleg tega nam lahko takšna zelišča zavida vsak gost, saj nam popestri ambient.

 

Prednosti zelišč v lončkih:

– so sveža in aromatična ter vedno pri roki
– zasedejo malo prostora
– enostavno in hitro za gojenje

– če nam ne uspe ali se posuši, lahko hitro zasadimo nova zelišča
– pridobimo dober občutek, da smo nekaj storili sami zase
– lonček s semeni je lahko odlično darilo
– tudi otroke lahko vpeljemo v vrtnarjenje
– samooskrba z zelišči in ostalimi rastlinami

 

Mi sadimo zelenjavo in jo gojimo v lončke prav vsak dan. Uživajte z nami na: »gardenshop.si«