Image default
Nega in zdravje

Artičoka za jetra

Artičoka raste na območju Sredozemlja, gojijo pa jo tudi po vsej zahodni Evropi. Je zelenjava, ki jo pogosto uporabljamo v kulinariki in je zaradi pozitivnih učinkov na zdravje čedalje bolj pomemben vir hranil za naše telo. Artičoka ima mnoge zdravilne lastnosti, ki krepijo jetra in pospešujejo izločanje žolča iz njihovih celic.  Blagodejno pa vpliva tudi na zmanjšanje holesterola v krvi.

Artičoka je grmiček, ki zraste do dva metra visoko in je tudi v širino zelo bogata z dolgimi narezanimi listi. Ima debelo, pokončno steblo in velike nazobčane liste. Cvetovi so podobni osatovim, obdajajo jih debeli listasti ovršni listi, ki se odpirajo poleti. Uporabni deli artičoke so listi in cvetovi, iz katerih naredijo različne pripravke, tablete, izvlečke in tinkture.

Uporabni deli rastline

V kulinariki uživamo cvetove oz. osrednji del mesnatega cvetišča. Artičoke največ dragocenih učinkovin hranijo v mesnatih cvetiščih in zadebeljenih spodnjih delov listov. Če so listi rjavi in poškodovani, jih mirno odstranimo, saj niso uporabni. Kot droga pa se uporabljajo posušeni listi. Najmočnejši učinek ima vodni izvleček iz posušene droge.

Artičoka ima zelo nizko energijsko vrednost, saj le 250 gramov kuhane artičoke daje le 20 kilokalorij. Vsebuje še približno 50 mikrogramov folne kisline, železo, niacin, kalij in cink.

Zdravilne učinkovine artičoke

Mesnata cvetišča artičok vsebujejo zdravilne grenčice, med katerimi je dragocena grenka snov »cinarin«, ki varuje jetra, spodbuja nastajanje žolča ter preprečuje slabost in bruhanje, ki sta posledica njegovega pomanjkljivega izločanja. Cinarin v artičokah znižuje raven holesterola v krvi in zavira nastanek žolčnih kamnov.  Poleg njega pa vsebuje še seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, kalijeve soli, provitamin A in številne encime.

Artičoke vsebujejo tudi inulin, ki nas že ob majhni količini dobro nasitijo in zato so primerne za sladkorne vbolnike.

Delovanje artičoke:

  • Pripravki iz artičoke varujejo in spodbujajo delovanje jeter, žolča in prebavil. Artičoka povečuje izločanje žolča, raziskave pa so pokazale, da olajša z jetri povezane bolečine v trebuhu. Nemški znanstveniki so namreč leta 2001 ugotovili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.
  • Artičoka pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Leta 2002 so japonski raziskovalci potrdili starejše izsledke nemških raziskovalcev, da izvlečki iz listov – seskviterpenski laktoni, pomagajo pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi.
  • Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.
  • Koristna je pri sladkornih bolnikih. Že v preteklosti so artičoke priporočali sladkornim bolnikom. Vsebujejo namreč inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.

Zakaj pride do zamaščenosti in slabega delovanja jeter?

Jetra so naravni filter v telesu in eden ključnih organov, ki pretvarja toksine v odpadke in jih izloča, čisti kri ter presnavlja hranila in zdravila. Zaradi sodobnega načina življenja in slabšega prehranjevanja zelo slabo vplivamo na delovanje jeter. Obremenimo jih z nepravilno prehrano, mastno hrano, sladkorjem, zdravili, alkoholom, cigaretami in vse to povzroča zamaščenost jeter. Na ta način se sama funkcija delovanja jeter bistveno zmanjša in povzroča težave. Dobra lastnost jeter pa je ta, da imajo sposobnost obnavljanja.

Preprečevanje jetrnih bolezni

Na zdravje jeter lahko vplivamo predvsem sami, saj je od nas odvisno kaj vnesemo v telo. Dobro je treba razmisliti kako živimo in kaj vnašamos hrano v telo. Eden večjih dejavnikov za slaba jetra je alkohol, ki pusti resne posledice.

Maščobno jetrno bolezen lahko preprečimo z zdravim življenjskim slogom, kar pomeni uravnotežena prehrana, nadzor telesne teže, redna telesna vadba, nič cigaret ali pitje alkohola. Prav tako mora biti uporaba zdravil normalna in če jih res potrebujete za svoje zdravljenje.

Previdni moramo biti tudi pri uporabi raznih razpršilcev, ki vsebujejo insekticide, fungicide in druge strupene snovi. Le te lahko prehajajo skozi kožo in tako poslabšajo stanje našega zdravja.

Kako si lahko sami pomagamo?

Kot preventiva so v uporabi različna prehranska dopolnila, največkrat v obliki tablet z izvlečki iz artičoke, saj zelo uspešno krepijo jetra in pospešujejo izločanje žolča iz njihovih celic. Zaradi vsebnosti inulina pa so Artičoka tablete primerne tudi za diabetike.

Ena tableta vsebuje 500 mg visoko kakovostnega izvlečka artičoke. Dnevno zaužijte 1 tableto s kozarcem vode.