Image default
Izobraževanje

Nemška beseda, ki je zaznamovala preteklo leto

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da pobliže spoznate tudi zanimive nemške besede, denimo besedo leta 2021 (das Wort des Wahres). Nemška organizacija, imenovana Družba za nemški jezik (die Gesellschaft für deutsche Sprache), že pol stoletja vsako leto izbere besedo leta. Za laskavi naslov se v končnem izboru poteguje deset besed, med katerimi strokovna žirija (die Jury) izbere zmagovalko, ki je najbolj zaznamovala politično (politisches), gospodarsko (wirtschaftliches) in družbeno življenje (gesellschaftliches Leben) minulega leta.

Leti, zaznamovani z virusom

Med deseterico letošnjih nominirank za besedo leta 2021 je žirija izglasovala Wellenbrecher. Beseda označuje vse protikoronske ukrepe, s pomočjo katerih so v Nemčiji poskušali zajeziti četrti val epidemije koronavirusa (die 4. Corona-Welle). Epidemično obarvana pa je bila tudi beseda leta 2020. Takrat je zmagala besedna zveza Corona Pandemie (koronska pandemija), saj je, tako strokovna komisija, koronavirus vse leto bistveno določal življenje ljudi.

Finalna deseterica besed leta 2021                                 

V končni izbor za leto 2021 se je uvrstila še beseda SolidAHRität, ki je skovanka iz die Solidarität – solidarnost – in kratice AHR, ki se nanaša na reko die Ahr, katere območje je bilo med poplavami poleti 2021 najbolj prizadeto. Pa denimo Pflexit, ki je skovanka iz die Pflege in Exit ter opisuje trend odhajanja negovalnega zdravstvenega kadra na druga delovna mesta.

Na seznamu pa so bile še Impfpflicht (obvezno cepljenje), Ampelparteien (semaforska koalicija), Lockdown-Kinder (otroci zaprtja javnega življenja), Booster (poživitveni odmerek), freitesten (samotestiranje), Triell (variacija na das Duell) in fünf nach zwölf, kar prevajamo kot pet čez dvanajst, to besedno zvezo pa pogosto uporabljamo, ko govorimo o okoljevarstveni politiki.

Spregovorite samozavestno in sproščeno

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se na prijeten in sproščen način ter ob zanimivih temah spoznate z nemškim jezikom ter postanete samozavesten govorec.

Vira: