Image default
Dom in vrt

Naj vaš parket ponovno zaživi v vsej svoji lepoti

Parket je talna površina, ki je samo pogojno odporna na mokro čiščenje. To predstavlja precejšen izziv zlasti pri čiščenju parketa, ki je bolj obremenjen z umazanijo. Lakiranega parketa načeloma ni potrebno dodatno zaščititi, lahko pa s premazovanjem tal zelo podaljšamo življenjsko dobo laka in s tem tudi parketa. Kako to storimo?

Če ste lastnik parketa ste se verjetno vsaj enkrat že soočili z obnovo premaza na parketu. Premaz namreč z leti porumeni, pojavijo se praske včasih pa tudi madeži, ki se nam jih zdi nemogoče odstraniti. V nadaljevanju vam predstavljamo profesionalno tehniko kako se lotiti odstranjevanja premaza s parketa, kako premazati parket, katere pripomočke za čiščenje uporabiti ter kakšna so primerna čistilna sredstva, ki bodo vašemu parketu povrnili lesk.

Odstranjevanje premaza parketa

Ker parket ni odporen na klasično odstranjevanje premaza, imamo za odstranjevanje premazov s parketa poseben hitri sistemski odstranjevalec Solex, ki se ga uporablja nerazredčenega s pršilko. Majhno količino odstranjevalca premaza Solex s pršilko popršimo po parketu, ki obstoječi premaz omehča. Delovanje odstranjevalca premaza je vidno po mlečnem videzu, ki se pojavi na talni površini.

Talno površino oribamo s klasičnim zelenim filcem za ribanje, ki ga namestimo na enoploščni stroj Wirbel Orbital.

Odstranjevanje premaza s parketa z enoploščnim strojem Wirbel Orbital

S tem je priprava parketa za premaz postala dovolj preprosta, saj parket samo po »spray metodi« oribamo z enoploščnim strojem in nato obrišemo z vlažno krpo. Tak način je primeren tudi za oljen parket. Postopek je nezahteven in dobro uspe tudi manj izkušenim čistilcem.

Premazovanje parketa

Za premazovanje parketa imamo na voljo različne premaze, ki jih izberemo glede na obremenitve tal in na zahtevane lastnosti. Za zelo obremenjen parket z umazanijo, ki se veliko pomiva priporočamo premaz Trigomat, ki je izjemno odporen in kakovosten premaz saj je ne drseč in pohodno varen. Premaz Trigomat navadno priporočamo za premazovanje parketa v zdravstvenih ustanovah ali v domovih za ostarele.

Uporabo premaza za parket Barraglanz in Star priporočamo za premaz standardno obremenjenih talnih površin. Posebno nego zahteva parket v telovadnicah, kjer morajo očiščena tla zadoščati normativom drsnosti in zaustavljanja – frikcije. Premaz ustvari prožen, svilnato-mat zaščitni sloj, s tem pa se doseže boljša mehanska zaščita podlage in višji sijaj talne površine.