Image default
Nega in zdravje

Različni tipi kolagena in njihov izvor

Ponujajo se številni kolageni, a vsak ima svoj namen. Razlikujejo se tako po izvoru kot po tipu kolagena. Najprej morate vedeti, za kakšen namen bi uporabili kolagen in katerim zdravstvenim težavam lahko pomaga, saj določen tip kolagena opredeljuje kakšno strukturo ta tvori v telesu.

Kolagen se pridobiva iz živalskih tkiv, kosti in kože ter se tekom predelave v hidrolizirani kolagen struktura kolagena poruši v takšni meri, da je skoraj nemogoče ugotoviti iz katerega vira je kolagen. Z uživanjem kolagena se v telesu tvori kolagen tam, kjer ga primanjkuje.

 

Glavne tipe kolagena razdelimo na 3 pomembne tipe: tip I, II in III.

Kolagen tip I: najbolj je prisoten v morskih virih, to so ribe; nekaj pa tudi v svinjini in govedini. Tega kolagena je največ v koži, nohtih, laseh, organih in ligamentih. Zastopan je kar v 75 do 90%. Kolagen tipa I vpliva na lepotne izglede kože in je tudi zelo pomemben tip kolagena, saj ga veliko potrebujemo. Številni proizvajalci so v študijah dokazali, da kolagen bistveno izboljša stanje kože in pomaga v boju proti staranju.

Kolagen tipa II: tega največ najdemo v perutnini in govedini (hrustanec). Prisoten je v  tekočini, ki je med hrustancem v sklepih in predstavlja nekje 10% kolagena v našem telesu. Uživanje se priporoča pri bolečinah v sklepih ali osteoporozi.

Kolagen tipa III: predvsem se nahaja v svinjini, skupaj s tipom I in v govedini. Je drugi najpomembnejši kolagen v tkivih. Ima lastnost prožnosti, zato se nahaja v koži, plučah, črevesni steni in stenah krvnih žil. Najdemo ga tudi v hrustancu, kosteh, kitah.

 

Izvor kolagena

Morski kolagen iz rib:

-se izredno dobro absorbira, tudi do 150% bolje od ostalih vrst kolagena (svinjskega, govejega). Skrivnost je v tem, da so molekule manjše in tako hitreje vstopijo v krvni obtok.
-je zelo podoben človeškemu kolagenu.
-ima njaveč kolagena tipa I, ki je tudi najbolj zastopan v človeškem tkivu.
-je precej dražji od ostalih kolagenov.
-ni primeren za tiste, ki so alergični na ribe.

Goveji kolagen:

-v njem je največ prisotnega kolagena tipa III, nekaj pa tudi tipa I. V tem primeru je namenjen za podporo koži, lasem in nohtom.
-če pa je pridobljen iz govejega hrustanca, to pomeni tip II, je učinkovit za podporo sklepov.
-slabost tega kolagena je, da se slabše absorbira kot ribji kolagen.
-govedo bi moralo biti vzrejeno brez dodanih hormonov in na pašnikih oz. prosto v naravi. Takšen kolagen ima bistveno višjo ceno.

Svinjski kolagen:

-vsebuje večji del kolagena tipa III in nekaj tipa I, zato je primeren za izboljšanje stanja kože, las in nohtov.
-ta kolagen je lažje pridobiti, ker je bolj dostopen in posledično cenejši. Najdemo ga v številnih prehranskih dodatkih in živilih.
-slaboste tega kolagena je, da se slabše absorbira v primerjavi z ribjim.
-kolagen bi moral biti pridobljen iz svinjine proste reje, brez dodanih hormonov. Žal pa zaradi dostopnosti in serijske reje je ta kolagen cenejši.
-je manj učinkovit v primerjavi z morskim kolagenom

 

Piščančji kolagen:

-v njem je največ prisotnega kolagena tipa II in je primeren za podporo  hrustancu in gibljivosti sklepov.
-ima manjšo absorpcijo v tkivo v primerjavi z morskim kolagenom.

Zaradi vse večje potrošnje kolagena in povpraševanja po njem, se ta surovina še naprej raziskuje v številnih študijah in testiranjih. Je pa ogromno raziskav dokazalo ustrezno učinkovitost posameznega kolagena v telesu. Tako, da je odveč bojazen, da kolagen ne bi pomagal pri rednem uživanju.