Image default
Nega in zdravje

5 nasvetov kako upočasniti staranje kože

Tako kot vsi organi v našem telesu se tudi koža z leti stara. Na srečo staranje kože ni samo genetsko pogojeno, temveč lahko nanj v veliki meri vplivamo sami.

Staranje kože

Staranje kože je naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnem tkivu in njegovih beljakovinah. Glavni strukturni beljakovini kože sta kolagen in elastin. S staranjem začne njuna sinteza v koži upadati.

Zmanjšanje kolagenskih in elastinskih vlaken sčasoma vodi do povešanja kože in nastanka drobnih linij in gub. Prav tako se zmanjšuje tudi količina glikozaminoglukanov, kot je hialuronska kislina. Posledično je koža bolj suha in ima manjšo sposobnost, da zadržuje vlago.

Kako torej upočasnimo staranje kože?

  1. Poskrbite za uravnoteženo prehrano in zadostno količino vode

Uravnotežena prehrana je temelj zdrave kože, saj tako kot naše telo, tudi naša koža potrebuje hranila za svoje delovanje.

Prehrana naj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vlaknin, zdravih maščob in antioksidantov.

Ste vedeli, da tudi prevelike količine sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov zmanjšujejo vsebnost kolagena v koži? Prav tako bodite pozorni, da zaužijete dovolj tekočine. S tem namreč kožo dodatno hidrirate.

 

  1. Naučite se obvladovati stres

Danes je tempo življenja zelo hiter, vsakodnevno pa smo izpostavljeni različnim stresnim situacijam. Ste vedeli, da lahko tudi stres povzroča gubice?

Ja res je, zato ga poskušajte čim bolj omejiti. Nekaterim pomaga meditacija, drugim gibanje, tretji pa se odločijo za nov hobi. Stres je težko obvladovati, ampak je ključnega pomena za naše zdravje, da se ga naučimo obvladati.

  1. Ne pozabite na nego kože

Zrela koža potrebuje še več nege in pozornosti, kot mlada koža. Zato ji privoščite negovalne produkte, ki so naravni in v prvi vrsti kakovostni. Predvsem bodite pozorni na sestavine.

Ena izmed ključnih sestavin je zagotovo hialuronska kislina. Ta je namreč odličen vlažilec, ki kožo ne samo navlaži, ampak to vlažnost tudi ohranja.

  1. Uporabljajte zaščitni faktor

Ste vedeli, da je fotostaranje eden izmed glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože? UV-sevanje namreč sprošča proste radikale, ki ne vplivajo samo na izgled kože, temveč tudi na naš DNK, prav tako pa škodujejo kolagenu.

Zato je pomembno, da vsak dan nanesete zaščitni faktor.

  1. Uporabljajte nutracevtike

Nutracevtiki so biološko aktivne spojine, ki so peroralno zaužite pokazale, da upočasnjujejo napredovanje znakov staranja. Hidroliziran kolagen, kot prehransko dopolnilo, je v študijah dokazal, da koristi človeški koži in hrustančnim vezivnim tkivom.

Kot je razvidno iz kliničnih študij naj bi hidrolizirani kolagen izboljšal hidracijo kože, povečal vsebnost dermalnega kolagena in elastina, ter povečal proizvodnjo glukozaminoglikanov, ki prispevajo k izboljšanju mehanskih lastnosti kože.

  1. Ne pozabite na antioksidante

Antioksidanti so spojine, ki se v našem telesu borijo proti prostim radikalom. Eden najbolj znanih je vitamin C. Ta vitamin ni pomemben samo za vaše splošno zdravje temveč tudi za zdravje vaše kože.

Dobra izbira je npr. vitamin C serum. Serumi namreč vsebujejo večjo koncentracijo aktivnih sestavin, kot navadne kreme za obraz.