Image default
Nega in zdravje

Zakaj telo potrebuje kolagen?

Marsikdo se verjetno sprašuje, zakaj naše telo potrebuje kolagen. Kolagen ni ”nov marketinški trik”, ki obrača denar. Je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in nam je s staranjem prične primanjkovati.

Kje v telesu najdemo kolagen?

Kolagen predstavlja med 25 in 30% vseh beljakovin v telesu. Najdemo ga v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh. Najbolj zastopan kolagen v telesu je kolagen tipa I. Predstavlja 90% beločnice, 80% tetiv, 75% kože, 60% hrustanca, 30% kosti in 1-10% mišične mase.

Proizvodnja lastnega kolagena v telesu s staranjem upada

V procesu staranja začne upadati proizvodnja lastnega kolagena v telesu. Po 25. letu naj bi telo vsako leto proizvedlo 1,5 % MANJ kolagena. Izguba kolagena se v telesu kaže kot:

  • Slabo delovanje mišično – skeletnega sistema
  • Nastanek gub, celulita, suhe kože
  • Pomanjkanje sijaja v laseh in koži

Telo potrebuje kolagen

Kolagena, ki ga telo izgubi ne moremo nadomestiti. Lahko pa z jemanjem kolagena zaščitimo preostali kolagen v telesu in spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti kolagen.

Verjetno se sprašujete zakaj je temu tako. Kolagen je glavna beljakovina, ki jo najdemo v ekstracelularnem matriksu kože, skupaj z elastinom in hialuronsko kislino. Ekstracelularni matriks pa vpliva na razvoj, migracije, obliko in funkcije celic na katere je pripet.

Funkcije kolagena

Ena izmed lastnosti kolagena je velika natezna trdnost. Skupaj s keratinom in elastinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože, ter ji daje strukturo. Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo kože. Povečana proizvodnja lastnega kolagena v telesu lahko tudi zmanjša vidnost gub in ščiti kožo pred škodljivim sevanjem.

Prav tako je fleksibilnost sklepov in vezi v telesu v veliki meri odvisna od prisotnosti kolagena. Lahko bi rekli, da je kolagen ”WD-40” našim sklepom, vezivom, hrustancu, kot je ”WD-40” mazilo za verigo na vašem kolesu.

Študije pa potrjujejo, da kolagen dobro vpliva na izboljšavo simptoma krhkih nohtov kot s : cepljenje nohta, robne nepravilnosti, utori v nohtu in hrapavost. Prav tako naj bi tudi stimuliral rast las in jim povrnil sijaj. Nekateri poročajo tudi o dobrem vplivu na prebavo.

Ali kolagen res deluje?

Odgovor na to je precej preprost- da, prehranska dopolnila s kolagenom res delujejo. Potrebno pa se je, seveda zavedati, da so učinki in hitrost njegovega delovanja odvisni od vsakega posameznika.