Image default
Nega in zdravje

Morski kolagen

Ali lahko kolagen izboljša videz vaših nohtov in las?

So vaši lasje videti utrujeni in brez sijaja, vaši nohti pa so krhki in se radi lomijo? Na videz in zdravje vaših nohtov in las sicer vplivajo številni različni dejavniki. Eden od pomembnejših je tudi zadostna oskrba vašega telesa s kolagenom. Ta beljakovina je namreč ključen gradnik tkiv v telesu. Najdemo ga v nohtih in laseh, pa tudi v koži in sklepnem hrustancu.

Če kolagena v telesu primanjkuje, se to vidno začne poznati na koži. Na njej se pojavijo prve gubice in sčasoma tudi globlje gube. Tudi nohti in lasje so na udaru: izgubijo sijaj, postanejo krhki in lomljivi. Morda se vam zdi, da se stanje le še poslabšuje. Kar je brez dvoma res, saj je kolagena z leti v telesu vse manj.

To čarobno beljakovino namreč telo proizvaja samo, a ko se staramo, je proizvaja vse manj. Nekje po 20. letu starosti začne proizvodnja kolagena v telesu naglo upadati. To pa seveda tudi pomeni, da je stanje kože, las in nohtov vse slabše.

Ali obstaja tudi kakšna dobra novica?

Seveda. Celo zelo dobra, bi lahko rekli. Manjkajoči kolagen v telesu lahko namreč zlahka nadomestimo s pomočjo prehranskih dopolnil. Ta so zadnje čase zelo pogosta na tržišču, zato je izbire res veliko. A kot se pogosto zgodi, vse možnosti niso nujno najboljša izbira za nas.

Kakšno obliko kolagena pa se torej najbolj splača kupiti?

V prehranskih dopolnilih najpogosteje najdemo štiri različne oblike virov kolagena. Mednje spadajo goveji, prašičji, piščančji in ribji kolagen. In prav ta ribji oziroma morski kolagen je vsekakor najboljša izbira.

Zakaj je morski kolagen najbolj optimalna izbira za naše telo?

Predvsem zato, ker so molekule ribjega kolagena manjše, kar našemu telesu omogoča lažjo absorpcijo. To seveda pomeni, da bo zaradi tega več kolagena dejansko pristalo tam, kjer mora. V naših vezivnih tkivih, kjer bo poskrbelo za lepši, bolj mladosten videz naše kože, nohtov in las.