Image default
Dom in vrt

Kuža

Mlad kužek v novem domu

Kaj vse potrebujemo, da bo naš kuža srečen?

Marsikdo, sploh pa družine, si zaželijo novega družinskega člana. Če se odločijo za kužka, je potrebno narediti načrt. Skoraj vsi se odločijo, da obiščejo trgovino za male živali. Svetujemo vam, da obiščete specializirano trgovino za male živali, saj imajo v takih trgovinah več strokovnega znanja in vam lažje svetujejo.

Novo okolje naj bo tudi prijetno.

Ko pride kuža v nov dom, bo potreboval kar nekaj časa, da se privadi na novo okolje. Naš nasvet je, da ga pustite raziskovati. Če je le mogoče, mu določite prostor oziroma kotiček, kjer bo imel svoj prostor. Tja mu dajte poleg posodic, plenične podloge in igrač tudi ležišče, v katerem se bo počutil varnega. Le to naj bo ob steni, ne na sredini prostora, ker se bo tako počutil varnejšega, saj bo imel občutek, da ima zaščiten hrbet. Pomembna je izbira ležišča, saj vsa niso primerna za vse pasme. Zato je, kot smo že prej omenili priporočeno, da obiščete specializirano trgovino za male živali, kjer vam bodo znali primerno svetovati glede izbire primernega ležišča. Izbira ležišča glede na pasmo: za velike pasme so, kot že vemo primerna večja ležišča z bolj odpornega, tršega platna, gosto tkanega. Zelo pomembno je, da niso premehka in, da so pralna, namreč velike pasme po navadi ne marajo mehkih ležišč in jih spraskajo ter zgrizejo. Povsem drugačno pa je z malimi pasmami. Ti naravnost obožujejo mehkobo. Še bolje, da se v ležišče kar pogreznejo.

Na začetku dela novo pečenim skrbnikom največ težav privajanje na čistočo novega člana. Zelo je pomembno, da smo dosledni in kužka na vsake dve uri peljemo ven. Pomagamo si lahko z pleničnimi podlogami. Dobro je, da podlogo namestimo tam, kjer si je kužek že izbral in naredil lužico. Namreč tja se bo predvidoma vračal, ker bo vohal prejšnjo lužico. V trgovin vam bodo svetovali, katere plenične podloge so primerne. Mi svetujemo večjo dimenzijo (90×60 cm) namreč ko kuža pride na podlogo, še nekaj časa po njej hodi in voha, šele na to pa opravi potrebo. Zato je potrebno, da ima prostor.

Kaj pa pasja hrana? Kako izbrati primerno?

Najbrš je eno prvih vprašanj, ki si jih zastavijo novi skrbniki ”kaj je boljše, mokra ali suha hrana? Kuhana, surova ali industrijsko pripravljena?”
Prehrana ima velik pomen za zdravje vašega kužka. Hrana ”od mize” ni primerna, razne industrijsko pripravljene hrane iz večjih trgovskih centrov pa so preslane in vsebujejo premalo mesa, vitaminov in mineralov. Zato, vam resnično svetujemo, da se za nasvet obrnete na trgovino, ki deluje v sklopu veterine. Naša trgovina vam glede na izkušnje tudi iz veterine svetuje kvalitetno briketirano hrano. Ali pa kvalitetne hladnostiskane pelete. Pri so namreč vsejedi vendar prevladuje meso, kljub temu pa za zdravje potrebujejo tudi zelenjavo, sadje in občasno tudi žita. Pri briketirani pasji hrani je zelo pomembna sestava, zato je pomembno, da novi skrbnik skrbno prebere deklaracijo, kjer so navedene vse sestavine in dodatki. Razmerje med beljakovinami in maščobami je zelo pomembno. Veliko beljakovin in čim manj maščob.

Kaj pa posoda?

Posode izberemo zopet na podlagi pasme. Veliki psi potrebujejo večje, kovinske, keramične, priporočljivo je, da so od tal malenkost dvignjene. Male pasme pa manjše, lahko dvojne. Za pse z dolgimi ušesi so primerne globje posode in posode na podstavkih, ki so prav tako primerne za dolgodlake pasme.

V drugem delu sledi: nega, ovratnica, oprsnica, povodec in igrače. ?