Image default
Dom in vrt

Mucka

MLADA MUCA V NAŠEM DOMU – 1.del

KAJ VSE POTREBUJEMO, DA BO NAŠA MUCKA SREČNA?

Marsikdo, sploh pa družine z malimi otroci, si zaželijo novega družinskega člana. Navadno se odločijo za psa, muco ali katerega od glodavcev.

Če se odločite v vaš dom sprejeti mlado mucko je potrebno narediti načrt. Skoraj vsi se odločijo, da obiščejo trgovino za male živali. Svetujemo vam da obiščete specializirano trgovino za male živali, saj imajo v takih trgovinah več strokovnega znanja in vam lažje svetujejo.

Novo okolje naj bo za mucka tudi prijetno

Ko pride mucka v nov dom, bo potrebovala kar nekaj časa, da se privadi na novo okolje. Naš nasvet je, da jo pustite raziskovati. Zelo pomembna so visoka mesta in kotički za skrivanje. Če je le mogoče kupite v specializirani trgovini za male živali visok praskalnik s skrivališči. S tem boste vzpodbudili naravno vedenje in se bo mucka lažje vživela v nov dom ter se v njem boljše počutila.

Vsak ima rad mir, tudi muce

Zelo pomemben je tudi mačji WC. Mucke se rade umaknejo, zato potrebujejo miren prostor kjer bo postavljen WC. Ni pa vsak WC primeren za novega člana. Zelo dobro je, da izberete WC iz kvalitetnejših plastičnih materialov. Največkrat se skrbniki odločijo za pokrita stranišča, saj se pesek manj raznaša po stanovanju.

Zakaj je pomembna kvaliteta plastike? Mladi mucki in tudi starejši radi raziskujejo in velikokrat splezajo na svoj WC, če je slaba plastika bo hitro počila in se spraskala. WC bo neuporaben, mali muc pa bo brez potrebe prestrašen. Tudi čiščenje kvalitetnih stranišč je mnogo lažje.

Kaj pa pesek?

Pomemben je tudi pesek, ki je v WC-ju. V trgovinah za male živali najdemo peske različnih granulacij, odišavljene ali ne, pa tudi take, ki so primernejši za dolgodlake muce ali pa za gospodinjstva z več mucami. Poznamo pa tudi biorazgradljive posipe iz naravnih materialov, ki so odlična alternativa peskom. Tako lahko izberete takega, ki najbolj ustreza vam in vaši muci.

Kvalitetni peski se dobro sprimejo v kepe, ki absorbirajo več vonja, lažje jih je odstraniti pa tudi poraba je pri takem pesku manjša. Zelo pomembno je, da je pesek antibakterijski, saj s tem preprečite razne okužbe sečil.

Muce so zelo čiste živali, zato je potrebno redno čiščenje WC-ja. V nasprotnem primeru si bo mucek izbral drug kraj za WC.