Image default
Uncategorized @sl

Staranje

Kaj telesu povzroči proces staranja

Staranje je naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnem tkivu in njegovih beljakovinah: kolagenu in elastinu. Staranje negativno vpliva na vezivna tkiva, tako v koži, kot v hrustancu. V koži staranje povzroči zmanjšanje kolagenskih in elastinskih vlaken, kar sčasoma vodi do povešanja kože in nastanka drobnih linij in globokih gub. Količina glikozaminoglikanov (GAG), kot je hialuronska kislina, v povrhnjici in dermisu, se s starostjo zmanjšuje, kar vodi v povečanje suhosti kože in zmanjšano sposobnost zadrževanja vlage v koži.

Staranje je povezano tudi z zmanjšano količino hranilnih snovi

Staranje je povezano tudi z zmanjšano količino nekaterih bistvenih hranilnih snovi, vključno s kalcijem, cinkom, železom, vitaminom C, vitamini skupine B in vitaminom E. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine in minerale izboljšujejo duševno zdravje in energijo, zmanjšajo nivo oksidativnega stresa in na splošno izboljšajo počutje. Dokazano je bilo, da je pri ljudeh, ki so telesno aktivni, uživanje prehranskih dopolnil z vitamini in antioksidanti pomembno za vzdrževanje celovitost celične antioksidantne obrambe.

Z nutricevtiki do izboljšanja hidratacije kože

Nutricevtiki so biološko aktivne spojine, ki so peroralno zaužite pokazale, da upočasnjujejo napredovanje znakov staranja. Hidroliziran kolagen, kot prehransko dopolnilo, je v študijah dokazal, da koristi človeški koži in hrustančnim vezivnim tkivom.

Matsumoto in sodelavci so v predklinični raziskavi dokazali, da je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ribji kolagen izboljšalo hidratacijo kože pri ženskah po 6 mesecih jemanja. Ista skupina je potrdila te rezultate in je bila opravljena na 214 zdravih ženskah, starih od 25 do 45 let, ki so zaužile 2,5 g, 5 g ali 10 g ribjega hidroliziranega kolagena. Zanimivo je, da se je hidratacija kože pri osebah, starejših od 30 let, znatno izboljšala. Izboljšanje hidratacije kože je bilo opaženo le pri 5 g in 10 g zdravljene skupine v primerjavi s placebom.

Ali lahko jemanje kolagena izboljša kožo tudi na tkivnem nivoju?

Da ne bi preverjali samo hidratacije kože so v eni izmed študij izvedli tudi histološke teste, da so videli kaj se s kožo dogaja na tkivnem nivoju. Histološko biopsijo so izvedli na štirih zdravih osebah, od katerih je ena prejemala placebo, ostale osebe pa so prejemale prehransko dopolnilo, ki je vsebovalo kolagenske peptide. Vsi testiranci so pred izvedbo poskusa s kolagenskimi peptidi kazali značilnosti kože, ki so običajno povezane s fotostaranjem: zadebeljevanje površinskega sloja kože, nepravilna pigmentacija in neenakomerna tekstura ter angiotelektazije. Poleg tega so testiranci imeli slabo vsebnost kolagena v koži ter slabo razporeditev kolagenskih vlaken. Pri biopsiji oseb, ki so 90 dni uživale testni izdelek so opazili izboljšanje strukture povrhnjice ter izboljšanje organizacije kolagenskih vlaken znotraj dermisa (povečanje širine vlaken). Opaziti je bilo tudi povečanje debeline dermisa, povečanje števila fibroblastov (celic, ki proizvajajo kolagen) in zmanjšanje nalaganje elastotskega materiala.

Leave a Comment