Image default
Nega in zdravje

Celjenje rane po operaciji

Imeli ste operacijo in sedaj okrevate po njej. Celjenje rane je poseben proces, kjer se rana postopoma zaceli po naravni poti. Seveda imate lahko večje ali manjše rane, zato pa je tudi celjenje rane odvisno od velikosti in težavnosti. Vendar je prav vsako potrebno oskrbeti na hiter in učinkovit način. Če tega ne storimo, nastanejo po celjenju rane določene brazgotine na koži, ki nas lahko motijo in pa lahko vplivajo na samozavest.

 

Za vsako rano moramo dobro poskrbeti in le takšna se bo tudi lepo zacelila

Po vsaki operaciji je potrebno negovati rano tako dolgo, dokler se celi. To bo pomagalo zmanjšati bolečino in neprijetne občutke, kot so zategovanje, skelenje in srbenje. Rana se bo lepo zaprla brez nevšečnosti, hkrati pa se bo zmanjšala tudi možnost nastanka infekcije.

Kadar rano oskrbujemo sami, moramo natančno vedeti kako se pripravimo in kaj vse potrebujemo pri tem postopku. Zelo pomembna je začetna priprava, da imamo vse stvari čim bolj pri roki in da delo poteka nemoteno.

 

Priprava

Preden začnemo z samo oskrbo rane, se moramo prepričati, da imamo dovolj materiala, kot so zloženci za čiščenje, kirurški lepilni trak, zaščitne rokavice, plastično vrečko in škarje.

 

Čiščenje rane

Pooperativno rano najprej nežno umijemo z vodo in nevtralnim milom. Rane ne namakajte in ne drgnite po njej, da se ne poškoduje še dodatno. Prav tako ne smete uporabljati čistilnega alkohola, hidrogen peroksida ali joda, saj bi se tkivo poškodovalo in se ne bi dobro zacelilo. Na koncu rano dobro osušimo s čisto gazo.

 

Nasveti za uspešno celjenje rane

 

Prav vsaka rana se celi s postopkom brazgotinjenja, pa naj bo to globoka rana s kirurškim rezom, ali pa samo udrgnina. Pomembna je ustrezna nega rane in skrb za brazgotino, saj to pripomore, da se rana kasneje lepo zaceli in da smo tudi estetsko zadovoljni.

 

Ko rano dobro očistimo nanjo nanesemo Hemagel, ki pospešeno celi rane, ustvari vlažno območje in s tem preprečuje nastanek krast. Prav tako Hemagel zaščiti rano pred zunanjimi vplivi in znotraj nje ustvari ustrezen pH. Rana se veliko hitreje zaceli, kot če tega sredstva ne bi uporabljali.

 

Hemagel ima patentirano substanco, ki dokazano deluje hitro in zelo učinkovito. Najbolje ga je uporabiti v čim bolj zgodnji fazi celjenja ran

 

Pri celjenju rane potrebuje sama rana določen počitek, kar pomeni, da se v tem času ne smemo naprezati ali delati težke napore. Rana potrebuje določen čas celjenja in le tako jo bomo uspešno zacelili, da mirujemo. Nujno pri tem je, da poskrbimo za pravilno prehrano, saj določena pripomore k hitrejšemu celjenju rane; naprimer vitamin C in beljakovine.

Pri vsem tem moramo poskrbeti tudi za udobje, da rana in postopek celjenja mirujeta in da se ne premikamo preveč. Če se nahaja rana na zgornji okončini, si lahko pomagamo s trikotno ruto tako, da je podlakt ob telesu v višini srca. V kolikor pa je rana v spodnjem delu okončine, pa si jo podložimo z blazino, da se ne premikamo in da mirujemo.

Kakovostno celjenje rane ja lahko samo v primeru, da dovolj dobro skrbimo za čisto okolje rane, da pogosto menjavamo obloge, da redno čistimo rano in opazujemo morebitne infekcije. V kolikor se le ta pojavi, moramo takoj obiskati zdravnika.

 

Oskrba odrgnin

Ponavadi največ odrgnin nastane pri otrocih, zaradi padcev, zdrsov ali drgnjenja ob drugo površino. Glede na to, da gre za površinske rane, kjer je poškodovana le vrhnja plast kože, se te ponavadi zacelijo že v nekaj dneh. Oskrba odrgnin je zato zelo preprosta.

Odrgnina ponavadi vsebuje majhne delce umazanije, zato jih previdno odstranimo s pinceto, nanesite fiziološko raztopino na zloženec in rano nežno očistite, da se ne poškoduje tkivo. Nato rano osušimo s suho gazo in čezenj nanesemo Hemagel v tankem sloju, da zaščiti rano. Čez oskrbovano rano pa potem pritrdimo še oblogo.

 

Oskrba ureznin

Prav vsakdo izmed nas se je že kdaj rečal z ureznino, lahko v kuhinji s ostrim rezilom ali pa drugim predmetom, ki je povzročilo globoko rano in močno krvavitev.

Pri tem je najpomembnejše, da najprej poskrbimo za zaustavitev krvavljenja. Če gre za globoko rano in močno krvavljenje, pa moramo takoj poiskati zdravniško pomoč.

Pri manjhnih urezninah pa si rano oskrbimo sami tako, da nanesemo fiziološko raztopino na sterilen zloženec in očistimo rano. Pritisnemo na rano, da ustavimo krvavitev.

Nato na rano nanesemo Hemagel, da se ustvari pH in takoj začne delovati vlažno celjenje. Rana se tako dobro zaščiti pred infekcijami in drugimi zunanjimi vplivi. Čez rano pritrdimo oblogo tako, da je pritrjena na zdravi del kože.

Kaj je Hemagel?

 

Hemagel je hidrofilni gel za hitro celjenje rane in različnih vrst poškodb na koži. Ima patentirano snov, ki zelo učinkovito in pospešeno celi rane na ustrezen način.

-Veže kisikove radikale, ki nastajajo med postopkom celjenja rane.

-Zaščiti rano pred sekundarno infekcijo od zunaj.

-Na rani ustvari prožni zaščitni sloj.

-Ustvari primerno okolje za granulacije, vključno z zmanjševanjem izločka in neprijetnega vonja iz rane.

-Zaradi vlažnega celjenja rane preprečuje nastanek krast.

-Gel se ne sprime na rano in se hitro odstrani iz kože brez bolečin.

-Gel zagotavlja krajše obdobje celjenja rane in hospitalizacije ter s tem zniža stroške zdravljenja.

 

Široka uporaba Hemagel-a:

-praske in vreznine

-postoperativne rane

opekline

brazgotine

preležanine

-diabetično stopalo

-rane po porodu in carskem rezu

-rane nastale zaradi hemoroidov

 

Od česa je odvisna uspešnost celjenja:

-Starost bolnika in kondicija.

-Velikost in poškodba rane.

-Trenutno jemanje zdravil bolnika.

-Stanje prehranjenosti.

Hitra oskrba.