Image default
Nega in zdravje

Mačja hrana

Mačja hrana in vse njene skrivnosti

Mačke veljajo za precej izbirčna bitja, zato je izbira prave hrane za njih včasih precejšen izziv. Ta mačja hrana jim ne diši, druga jim ne ustreza preveč, tretjo le poskusijo, nato pa jo pustijo. Dejstvo je, da so mačke prave male gurmanke. Zato vas lahko čaka kar nekaj dela, preden boste našli pravo hrano za svojo štirinožno razvajenko. Takšno, ki ji bo všeč in ki bo obenem vsebovala vsa ustrezna hranila, ki jih potrebuje za rast in razvoj …

Kaj pravzaprav jedo mačke?

Meso – in praktično nič drugega. Res je, mačke so popolnoma mesojede. To pomeni, da vsa hranila, ki jih potrebujejo, dobivajo iz živil živalskega izvora. Mačja hrana, ki jo lahko kupite v trgovinah, to že upošteva. Če se boste odločili, da hrano za svojo mačko pripravljate sami, pa boste morali biti pozorni na precej stvari.

Pomembno je namreč, da mački ponudite pravilno razmerje med vsemi hranili. Hrana za mačke mora vsebovati dovolj beljakovin, nekaj maščob in malo ogljikovih hidratov.

Pozorni bodite tudi pri različnih dodatkih. Kot tudi sicer pri prehrani, več ni nujno vedno boljše. Če ima vaša mačka uravnoteženo prehrano, dodatkov ne potrebuje. V prevelikih količinah ji vitamini in minerali lahko tudi škodijo. Za najboljšo prehrano je torej najbolje zaupati kar strokovnjakom, ki pri pripravi specializirane mačje hrane upoštevajo vse.

Kakšne vrste hrane za mačke pa poznamo?

Običajno se hrana za mačke deli na suho hrano, polmokro hrano in mokro hrano. Suha hrana je seveda najbolj praktična, vendar pa je izbirčne mačke običajno nimajo najrajši. Precej bolj so navdušene nad mokrimi vrstami hrane. V vsakem primeru pa je pomembno, da ima vaša mačka ob hrani vedno na voljo tudi zadostno količino sveže vode.