Image default
Dom in vrt

Hrana za mačke

Hrana za mačke

Kvalitetna hrana za mačke je izjemnega pomena za zdravje, dobro počutje in splošno vitalnost naše ljubljenke. Mačke so za razliko od psov obligativni karnivori, kar pomeni, da so strogo mesojede. Kljub temu, pa hranjenje zgolj z zrezki za vašo muco ne bo najboljše. V kolikor se odličimo za doma pripravljeno mačjo hrano naj bo le-ta raznolika, z različnimi viri mesa, maščobe in tudi kvalitetnih ogljikovih hidratov. Poleg tega je priporočljivo dodajanje vitaminov in mineralov.

Hrana za mačke iz specializirane trgovine za male živali pa že vsebuje vse potrebne sestavine v pravilnem razmerju, kar omogoča vaši mački optimalen razvoj in zadovoljitev vseh prehranskih potreb.

Če sami izbiramo pripravljeno hrano za mačke v obliki briketov, peletov ali mokre hrane pazimo predvsem na to, da ima zelo visok delež mesa ter beljakovin (za katere je optimalno, da so v veliki večini živalskega izvora). Delež beljakovin pri suhi briketirani hrani naj znaša vsaj 30%. Ogljikovi hidrati v hrani za mačke niso potrebni, jih pa mačji organizem lahko uporabi kot vir energije.

Izogibajmo se hrani za mačke, ki vsebuje mesne ali rastlinske derivate saj imajo nizko prehransko vrednost. Optimalno je, če hrana vsebuje sveže meso, dehidrirano ali sušeno meso lahko pa tudi mesno moko. Kvalitetna hrana za mačke vsebuje tudi različna zelišča in drugo super hrano za optimalno podporo mačjemu organizmu.

Suha in mokra mačja hrana

Kombiniranje suhe in mokre mačje hrane je zaželjeno, saj velika večina mačk ne pije dovolj, z mokro hrano pa ta manjko vode nadoknadimo kar preko hrane. Mokra hrana je lahko v konzervah ali vrečkah, v obliki koščkov, paštete ali filejev mesa.

Odraslo mačko hranimo dvakrat ali trikrat dnevno v manjših obrokih. Mačje mladiče in breje muce pa hranimo večkrat, tudi do šestkrat dnevno. Količino hrane prilagodimo starosti, aktivnosti, teži in okolju, kjer mačka biva. Notranje mačke tako potrebujejo manj kalorično prehano, medtem ko zunanje in aktivnejše muce potrebujejo močnejšo hrano.