Image default
Nega in zdravje

Zero Waste

Bi morali vsi živeti po načelu zero waste?

Bolj ko se svet prebuja in sooča s posledicami podnebnih sprememb in našega odnosa do okolja, več ljudi se odloča za spremembo svojih vsakodnevnih navad.

Kaj sploh je zero waste?

V prevodu izraz zero waste pomeni “brez odpadkov” in kot samo ime pove, gre za stremenje k življenjskemu stilu, kjer pridelamo čim manj odpadkov. Gre za preusmeritev k bolj krožnemu načinu življenja in gospodarstva. V današnjem svetu je vse narejeno hitro in s ciljem čim večje potrošnje. Kupujemo vedno nove in nove stvari in jih mečemo stran. Cilj zero waste življenja pa je čim več izdelkov uporabiti čim večkrat, kupovati le tisto najnujnejše, izbrati izdelke brez odpadne embalaže, reciklirati in kompostirati, ter tako ustvariti čim manj odpadkov. Tako namesto neskončnega nabiranja smeti na odlagališčih ustvarimo sistem, ki posnema naravo, saj se stvari ponovno uporabijo ali vrnejo v zemljo.

Kaj je narobe z odlagališči? Odlagališča smeti so odgovorna za kar ​11 % izpustov metana​! Prav tako lahko strupene snovi, prisotne v nekaterih izdelkih, pronicajo v zemljo, ob dežju pa se iztekajo v reke, morja in podtalne vodne vire. Veliko smeti sploh ne pride do odlagališč, pač pa ostanejo v naravnem okolju ali v morjih. Plastika je še posebej nevarna za morske živali in naše zdravje, saj se ne razgradi, ampak le razpada na vedno manjše delce. V vsakem planktonu so našli kar 36 delcev mikro delcev plastike!

Kako začeti zero waste?

Kupljene stvari uporabi čim večkrat in se upri kupovanju novih. Vprašaj se: “Ali to res potrebujem?” Stare stvari lahko tudi predelaš ali uporabiš v druge namene, če pa že kupiš nekaj novega, najprej izberi rabljene “second hand” izdelke. Čim več stvari kupuj brez embalaže, v trgovino vedno prinesi svojo vrečko, s seboj imej svoj lonček za kavo. Vedno več trgovin že ponuja izdelke na rinfuzo, kar pomeni, da lahko s seboj prineseš svojo embalažo, na primer za oreščke, testenine, moko, pralni prašek, itd …

Če imaš možnost, bio odpadke kompostiraj in tako vrni vire nazaj naravi. Dober začetek zero waste življenja je tudi bojkot izdelkov za enkratno uporabo in zamenjava za bolj trajnostne možnosti. Na primer, plastične slamice lahko zamenjajo slamice iz bambusa ali jekla, odpoveš se lahko priboru za enkratno uporabo in ženske higienske izdelke zamenjaš za pralne vložke in menstrualno skodelico. Kozmetiko in izdelke za čiščenje si lahko izdelaš sam, ter se tako odpoveš nakupu novih stvari in odpadne embalaže.

Če se vsak od nas skuša približati načinu zero waste kolikor je to v njegovi moči, lahko skupaj pomagamo očistiti našo lepo Zemljico in ohranimo čist in lep svet za naše potomce.

Vir: goingzerowaste.com, ensia.com