Image default
Nega in zdravje

Smilj – Rastlina za večno lepoto in mladost

Značilnosti

Smilj raste v obliki grma, visoke od 30 do 70 cm. Na razvejenih steblih smilja so izmenično razporejeni listi čvrste povrhnjice, ki so na zgornji strani zeleni, na spodnji strani pa sivozeleni in pokriti z drobnimi dlačicami.

Na vrhu stebla, ki je prav tako pokrit z dlačicami, so drobni cvetovi zbrani v značilnih rumenih cvetih, ki cvetijo od maja do konca julija. Cvetovi po cvetenju in sušenju ohranijo rumeno barvo, zato so jih v stari Grčiji pri izdelavi venčkov poimenovali »nesmrtne rože«.

Pogoji gojenja smilja

Temperatura

Smilj prenese visoke poletne temperature kraškega in kamnitega terena, potrebuje močno sonce, prenese pa tudi ostre zime. Zato se ga običajno najde na višjih nadmorskih višinah.

Tla in vlaga

Smilj uspešno raste na lahkih prepustnih karbonatnih tleh. Dobro prenaša sušo in minimalno količino hranil v plitvih tleh sredozemskega območja. Smilj lahko raste tudi na rodovitnejših globljih tleh, ki so preskrbljena z zadostno količino kalcija. Pri gojenju smilja se je treba izogibati kisli prsti in prsti z večjo vsebnostjo vlage. Po drugi strani pa smilj dobra uspeva tudi v plitvih, kraških kamnitih tleh. V takih primerih se tla spreminjajo po globini od nekaj centimetrov do nekaj metrov in jih najdemo le v skalnatih razpokah.

Škodljivci

Čeprav je smilj razmeroma odporen proti boleznim in škodljivcem, se pri gojenju lahko pojavijo glivične bolezni in seveda tudi škodljivci: listne uši, molji in gosenice.

Priprava tal in gnojenje

Priprava tal obsega oranje pozno poleti ali zgodaj jeseni in obdelavo tal po oranju jeseni ali spomladi. Odvisno od tega, ali je opravljeno jesensko ali spomladansko sajenje smilja. Gnojenje kot izredno pomemben postopek pri vzgoji trajnih nasadov naj sledi strokovnim priporočilom na podlagi kemijske analize tal.

Potrebe po vodi

Mlade nasade je treba zalivati tako v fazi vzgajanja nasadov kot v začetni fazi rasti rastlin, čeprav smilj nima velikih potreb po vlagi.

Novo postavljenim nasadom smilja je treba zagotoviti ugodne pogoje za rast in krepitev grmovnic. Zato je potrebno odstraniti plevel, ki zelo pogosto povzroča veliko težavo. Medvrstna obdelava bo zmanjšala pojavljanje plevela v nasadih smilja, hkrati pa omogočila lomljenje talne skorje. V prvi rastni dobi je treba obdelavo opraviti večkrat glede na pojav plevela, starejše nasade pa se običajno obdeluje dvakrat v sezoni.

Pobiranje smilja

Smilj spada v kategorijo zavarovanih rastlin in za njegovo nabiranje je potrebno pridobiti ustrezno dovoljenje, ki ga izda Ministrstvo za varstvo okolja in narave. Dovoljenje je mogoče pridobiti le za lokacije, kjer rastlinske vrste, ki jih nameravate nabirati, niso ogrožene.