Image default
Zabava

Dejstvo: Psi izgledajo kot njihovi lastniki

Pojdite v kateri koli park in videli boste nenavaden pojav pasjega »mini-me«. Morda je to bradati hipster, ki ga spremlja majhen snop krzna, ki je videti, kot da je šel k istemu brivcu, ali zlobni razbojnik v družbi buldoga. Morda pa gre za atletsko tekačico in njenega afganistanskega hrta, katerega sijajna dlaka brez napora plapola v vetru.

Zakaj posameznik izbere psa, ki mu je najbolj podoben? Dejansko obstaja nekaj čudnih in zanimivih vzporednic s tem, kako izbiramo svoje štirinožne prijatelje.

Podobnost v skladu z znanostjo resnično obstaja. Potem pa se pojavi vprašanje zakaj? Možno je, da ljudje in hišni ljubljenčki sčasoma nekako postanejo drug drugemu, čeprav je to, kako točno pride do tega, še mala skrivnost.

Zakaj so si psi in njihovi lastniki podobni?

En dejavnik, ki prispeva k temu, je tudi zdravje. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo po navadi pse s prekomerno telesno težo, ker se ti psi ne sprehajajo toliko. Raziskave kažejo tudi, da se je splošno povečanje debelosti med vsemi vrstami hišnih ljubljenčkov povečalo, saj se je povečala tudi stopnja debelosti pri ljudeh.

 

Na splošno ljudje izbirajo pse, ki so jim podobni

Nekatere raziskave so pokazale, da po navadi sedimo v bližini ljudi, ki so nam podobni in izbiramo prijatelje, ki imajo z nami genetske podobnosti.

Toda pri psih lahko ujemanje presega veliko več kot samo ujemajočo »pričesko«.

psi

3 razlogi zakaj prihaja do tega?

Zgodi se namerno

V mnogih primerih ljudje namenoma iščejo pse, ki so jim podobni – tako fizično kot tudi po odnosu. Lastniki hišnih ljubljenčkov bodo iskali mladiče, ki se lahko dobro ujamejo z njihovim življenjskim slogom. Na primer, ljudje, ki živijo aktiven življenjski slog, bodo poskušali najti spremljevalca, ki bi se jim lahko pridružil. To so običajno psi z veliko energije in ambicij, kot npr. ovčarji in prinašalci. Mladički, ki se radi cel dan crkljajo v postelji in skozi okno opazujejo veverice so odlični spremljevalci ljudem, ki živijo počasen in umirjen življenjski slog.

Dogaja se podzavestno

To je človeška nagnjenost in instinkt, ki stremi k stvarem, ki so znane in varne. Za lastnike je lahko tolažilno, da imajo psa, ki ima podobne fizične lastnosti in značilnosti. Na primer, ljudje z dolgimi lasmi so bolj nagnjeni k psom z dolgimi in povešenimi uhlji.

Ali trenutno gledate svojega psa in se sprašujete, ali ste podzavestno izbrali psa, ki je podoben vam? Lahko bi našteli na stotine razlogov, ki bi utemeljili, zakaj bi nekdo izbral enega psa namesto drugega, vendar se v resnici vse začne in konča pri tem, da se s svojim štirinožnim spremljevalcem počutite dobro in prijetno.

Psi prevzamejo naše manire

Če nam pes fizično ni podoben, se nam pa morda lahko zdi, da so nam podobni zato, ker se obnašajo tako kot mi. Psi absorbirajo naša čustva. Lahko zaznajo tesnobo in strah na enak način kot naše navdušenje in srečo. Naše vedenje in občutki se prenesejo nanje, ne glede na to, ali želimo, da jih sprejmejo ali ne. Zato so terapevtski psi tako priljubljeni! Močna čutila psov omogočajo, da izžarevajo empatijo in tvorijo globoke čustvene vezi s svojimi ljudmi.

Kot vse družine, jabolko ne pade daleč od drevesa. Ne glede na to, ali se to zgodi namerno ali ne, je imeti »mini-me« spremljevalca vedno pomembno.

psi