Image default
Nega in zdravje

Dobra pasja hrana

Kako izbrati najboljšo hrano za vašega psa

Ali ste za iskanje popolne hrane za vašega psa porabili neskončen dil, tedne ali celo mesece. Zdi se nemogoče — iskanje kvalitetne pasje hrane, ki jo privoščite vašemu psu in ni predraga. Tu se lastniki psov po navadi začnejo jeziti. Dobra pasja hrana ne sme povzročiti motenj v prebavnem sistemu, mladičku mora dati dovolj energije, dlaka mora biti sijoča ​​in gladka, oči pa svetle in jasne. To seveda ni majhen podvig, toda ti koraki vam bodo morda le pomagali pri zapleteni nalogi.

  1. Upoštevajte aktivnost, starost, pasmo in reproduktivni status vašega psa

Fizične lastnosti, vedenje in splošno zdravje vašega psa so izjemno pomembni pri izbiri ustrezne pasje hrane. Mladički in doječe matere potrebujejo več kalorij na dan, starejši pa manj. Podobno zelo aktivne pasme zahtevajo več kalorij kot pasme, ki so manj aktivne —  vrsta in količina pravilno hranjene hrane bo vašemu psu pomagala, da se izogne ​​zdravstvenim težavam zaradi debelosti. Nekatere blagovne znamke oblikujejo hrano na podlagi pasme, večina pa ločuje le po velikosti psa. Razlika se nanaša predvsem na velikost briketov, pomembno je, da vaš pes lahko je varno in udobno.

  1. Prepoznajte ključne besede pri nakupu pasje hrane

Ali bi verjeli, da je dejansko besedilo na embalaži nekakšna koda, KOLIKO katerega koli proteina najdemo v pasji hrani? Glede na analizo FDA na etiketah hrane za hišne ljubljenčke preprosta imena, kot sta “Govedina za pse” ali “Hrana za piščance”, nakazujejo, da navedeni protein vsebuje 95% celotnega izdelka, ne da bi vseboval vsebnost vode. Z dodano vodo dosežemo zahtevanih 70%.

Ključna beseda “večerja” je še en močan kazalnik; živila z nalepkama, kot sta “Chicken Stew Dinner” in “Salmon Dinner for Dogs”, vsebujejo le 25% beljakovin. Isto pravilo velja za izraze, kot so „krožnik“, „predjed“ ali  „formula“. Če je na etiketi več sestavin, morata obe skupaj doseči 25% celotnega izdelka.

Če vidite besedno zvezo »s sirom«, »z lososom« ali »s«, mora hrana vsebovati le 3% te sestavine. Če na primer na etiketi suhe pasje hrane piše »Piščančja večerja za pse« in doda »s sirom«, vsebuje 25% piščanca in 3% sira.

Nazadnje in vsekakor najmanj, če hrana trdi, da gre za “goveji okus” ali “piščančji okus”, mora biti le govejega ali piščančjega mesa v sledovih – ravno toliko, da pes zazna okus.

  1. Naučite se brati sestavine pri hrani za pse

Upoštevajte, da so na etiketi naštete sestavine, ki temeljijo na teži, mesni ali mesni obroki pa so na prvem mestu, ker vsebujejo veliko vode. Izberite hrano, ki ima najprej našteto meso. Psi so vsejedi in le v skrajnih okoliščinah (na primer zelo slabih alergijah) jih je treba hraniti z vegetarijansko prehrano.

Meso” lahko med drugim vključuje skeletne mišice živali, pa tudi tkivo srca, trebušne prepone in požiralnika. Vključuje lahko tudi maščobe in hrustanec, tako kot meso, namenjeno prehrani ljudem. “Mesni stranski proizvodi” pa so nepredelani deli živali brez mesa in lahko vključujejo pljuča, ledvice, možgane, kri, kosti in še več. Stranski proizvod, ki ga preizkušajo strogi standardi NE sme vključevati las, rogov, zob ali kopit

Pri iskanju se prepričajte tudi, da prva sestavina ni žito, gomolj ali zelenjava, kot je mleta koruza. Samo zato, ker je koruza (ko je zmleta) prebavljiva, še ne pomeni, da ima visoko hranilno vrednost. Koruza ima nizko vsebnost beljakovin in impresivno vsebnost vitaminov in mineralov, proizvajalci pa se s tem ogljikovimi hidrati pohvalijo le zato, ker je poceni. Koruza nikakor ni “slaba” za pse – samo ne nasedajte oglaševanju, ki zagovarja njene prehranske koristi.

  1. Ali hrana brez žit (grain-free) primerna za vašega psa

Če menite, da morate preiti na prehrano brez žitaric, ker sumite, da ima vaš pes alergijo na hrano, je obisk veterinarja res dobra ideja. Zrna za pse niso slaba, razen če imajo hudo alergijo, pogosto pa se lahko izognete višjim cenam, ki spremljajo te formule.

Ne veste, ali ima vaš pes alergijo na hrano ali intoleranco? Pretirano lizanje tačk, praskanje, bruhanje ali driska so lahko znaki, veterinar pa vam bo pomagal najti odgovor. Tudi pri potrjeni alergiji jo pogosto povzročajo glavne beljakovine v hrani (na primer piščanec ali govedina) in ne zrna.