Image default
Nega in zdravje

Nega psa

Nega psa

Kot vsak nov lastnik se tudi vi verjetno sprašujete kako negovati vašega novega člana. Prve informacije o negi psa dobite verjetno v trgovini za male živali, morate pa paziti, da so pravilne. Zato vam svetujemo, da obiščete specializirano trgovino za male živali ali, da se glede nege pozanimate pri vašem veterinarju ob prvem cepljenju.

Kaj spada pod nego?

Nega krempljev

Kremplji pri psih so podaljšek prsta. So polni živcev in žilic, kar pomeni, da so zelo prekrvavljeni. Če se bo vaš kužek veliko gibal po trdih površinah se kremplji brusijo sami, drugače jih je potrebno krajšati. Dolgi kremplji psa ovirajo pri hoji, lahko se celo zavijejo in zarastejo v šapico, to pa je res boleče. Krempljem je potrebno vsaj enkrat mesečno posvetiti nekaj časa.

  • Kako ugotoviti, da so predolgi? Psa postavimo na tla. Če so kremplji predolgi se dotikajo tal poleg tega pa slišimo ropotanje ko pes hodi po ravni površini.
  • Za skrajšanje krempljev bomo potrebovali posebne klešče. Klešče morajo biti ostre, da kremplja ne razcepijo ampak ga lepo odrežejo. Svetujem vam, da klešče ali giljotino kupite v specializirani trgovini za male živali. Kremplje lahko skrajšate sami ali pri veterinarju ali v pasjem salonu. Naš nasvet je, da prvo krajšanje opravite pri veterinarju ali osebi, ki ima več izkušenj, da boste videli kako to poteka.

Nega tačk

Nega tačk je pomembna saj so tačke eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa in se lahko hitro poškodujejo. Še posebej so izpostavljene v zimskih mesecih zaradi mraza in soli pa tudi v poletnih mesecih zaradi pregretih tal. Nasvet: vsak večer preglejmo tačke našega kužka. Pozorni bodite na vsakršne spremembe ali poškodbe. Svetujemo vam, da tačke zaščitite z različnimi mazil, ki jih kupite v specializirani trgovini za male živali.

Poškodbe so lahko odrgnine, raztrganine, vbodi od kamenja, mehurji na blazinicah, razpokane blazinice….. Pes ki ima poškodovane tačke bo cvilil, držal tačko v zraku, pretirano bo lizal tačko ali jo celo žvečil.

Nega ušes

Če želite, da bo vaš kužek zdrav in, da se bo dobro počutil bo potrebno skrbeti tudi za njegove uhlje. Predvsem je pomembno vzdrževanje higiene. Pasji uhlji so namreč nagnjeni k številnim bakterijskim okužbam, alergijam in parazitom. Redno pregledovanje je bistvenega pomena. Ena najbolj pogostih zdravstvenih težav pri psih je vnetje ušes kot posledica hormonskih motenj, imunskih motenj, nepravilne prehrane, dednih bolezni… Z redno nego lahko preprečimo številne težave. K negi spada redno pregledovanje ušes, odstranjevanje nečistoč ter ušesnega masla s pripravki, ki jih lahko kupite v veterinarski ambulanti ali specializirani trgovini za male živali. Pomembna pa je tudi pasja hrana, ki naj bo čim bolj naravna, razmerje med beljakovinami in maščobami pa naj bo 2 proti 1. Nikoli ne uporabljajte vatiranih paličic, saj lahko pride do nepopravljivih poškodb. Če ima kuža v v notranjem delu uhlja veliko dlačic je priporočljivo, da se jih odstrani. Zelo pomembno je da psu po kopanju uhlje posušite, mokra ušesa so namreč gojišče za številne bakterije.

Nega zob

Pasji zobje potrebujejo redno nego in preventivo. Z rednim pregledovanjem in čiščenjem zob lahko vplivamo na zdravje in počutje psa. Nekatere pasme, posebej manjše, so zelo podvržene težavam z zobmi. Na zobeh se nalagajo zobne obloge, kjer se nabirajo bakterije. Zadah je slab, pride do vnetja obzobnih tkiv in do izgube zob. Zelo pomembna je pasja hrana in priboljški katere lahko kupite v specializirani trgovini za male živali. Več kot psi grizejo manj bodo imeli oblog. Od pasje hrane priporočam večje brikete, da bolj grizejo in naravne posušene dele telesa rejnih živali. Da bi preprečili obloge obstajajo na trgu kreme, geli, paste, prehranski dodatki. Potrebno jih je redno uporabljati. Vsak dan se zobe čisti s pasto in ščetko. Nasvet je, da se vsi ti izdelki kupijo pri veterinarju ali specializirani trgovini za male živali. Če pa se kljub vsemu pojavijo obloge in zobni kamen se je potrebno naročiti pri veterinarju in obloge mehansko odstraniti.