Image default
Zdravje

Prehrana za imunski sistem

Izboljšaj imunski sistem s prehrano

Ker je koronavirus (COVID-19) vplival na skupnosti po vsem svetu, so se mnogi spraševali, ali lahko sprejmejo ukrepe, ki jim bodo pomagali ostati zdravi. Vsakodnevni preventivni ukrepi – na primer pranje rok, izogibanje stiku z bolnimi posamezniki in dobra higiena – lahko precej zmanjšajo tveganje za viruse, bakterije in druge patogene.

Poleg tega pa obstajajo dokazi, da prehrana in drugi življenjski ukrepi močno vplivajo na moč imunskega sistema in dovzetnost za nalezljive bolezni.

Prehrana za imunski sistem

Uživanje hrane z nizko vsebnostjo maščob na rastlinskih osnovi lahko pomaga spodbuditi imunski sistem. Imunski sistem se zanaša na bele krvne celice, ki proizvajajo protitelesa za boj proti bakterijam, virusom in drugim »vsiljivcem«. Ohranjanje primerne telesne teže lahko koristi tudi imunskemu sistemu. Debelost je povezana s povečanim tveganjem za gripo in druge okužbe, kot je pljučnica.

Vitamini, minerali in antioksidanti

Študije so pokazale, da sadje in zelenjava zagotavljata hranila – kot so beta karoten, vitamin C in vitamin E -, ki lahko izboljšajo imunsko delovanje. Ker je veliko zelenjave, sadja in drugih rastlinskih živil bogato tudi z antioksidanti, pomagajo zmanjšati oksidativni stres.

Beta-karoten: Beta-karoten je močan antioksidant, ki lahko zmanjša vnetje in poveča imunsko delovanje s povečanjem celic, ki se borijo z boleznimi v telesu. Odlični viri vključujejo sladki krompir, korenje in zeleno listnato zelenjavo.

Vitamina C in E: Vitamina C in E sta antioksidanta, ki pomagata uničiti proste radikale in podpirata naravni imunski odziv telesa. Viri vitamina C vključujejo rdečo papriko, pomaranče, jagode, brokoli, mango, limone in drugo sadje in zelenjavo. Viri vitamina E vključujejo oreščke, semena, špinačo in brokoli.

Vitamin D: Raziskave kažejo, da dodajanje vitamina D lahko zmanjša tveganje za virusne okužbe, vključno z okužbami dihalnih poti, z zmanjšanjem proizvodnje vnetnih spojin v telesu. Povišan vitamin D v krvi je povezan s preprečevanjem drugih kroničnih bolezni, vključno s tuberkulozo, hepatitisom in boleznimi srca in ožilja.

Cink: Cink je mineral, ki lahko pomaga povečati bele krvne celice, ki se branijo pred napadalci. Viri vključujejo oreščke, bučna semena, sezamova semena, fižol in lečo.

Aminokisline

Ključen »gradnik« imunskega sistema so proteini zato je pomembno, da je v vsakodnevni prehrani dovolj kvalitetnih virov aminokislin. V kolikor je vaš dnevni vnos proteinov  premajhen priporočamo dodajanje proteinskih praškov in posameznih aminokislin. Tu še posebno izpostavljamo aminokislino l-glutamin, ki ima pomembno funkcijo pri zagotavljanju zdravega okolja v prebavilih. Imunski sistem pa se prične graditi v prebavilih!

Spanje

Naša telesa potrebujejo spanec za počitek in regeneracijo. Brez zadostne količine spanja povečujemo tveganje za nastanek resnih zdravstvenih težav – na primer bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni in debelosti. Neustrezen spanec je povezan tudi z zavrtim imunskim delovanjem. Ena od raziskav je pokazala, da je pri tistih, ki spijo manj kot pet ur na noč, bolj verjetno, da so nedavno doživeli prehlad v primerjavi s tistimi, ki spijo več.

Skratka že z nekaj preprostimi ukrepi lahko močno okrepite svoj imunski sistem!