Image default
Dom in vrt

Prehrana hišnih ljubljenčkov

7 stvari, ki bi jih morali vedeti:

To želite narediti s svojim ljubljenčkom. Toda hrana za hišne ljubljenčke je lahko tako zapletena. Kaj dejansko naredijo sestavine? Ali vaša mačka potrebuje drugačna hranila kot vaš pes? Če jemljete vitamine, ali to pomeni, da bi moral tudi vaš hišni ljubljenček? Najboljši način za oporo je začetek učenja nekaterih osnov prehrane hišnih ljubljenčkov.

1. Vsi hišni ljubljenčki potrebujejo prehranske beljakovine

Beljakovine služijo kot vir energije in so narejene iz aminokislin, ki telesu vašega ljubljenčka pomagajo opravljati običajne biološke funkcije. Od približno 20 aminokislin jih 10 velja za bistvene za pse, 11 pa za mačke. Bistvene aminokisline so tiste, ki jih je treba zagotoviti v prehrani, ker jih hišni ljubljenčki ne morejo proizvesti v lastnem telesu ali pa jih preprosto ne morejo narediti dovolj. Prehranske beljakovine prihajajo iz številnih različnih sestavin, vključno z mesom, ribami in perutnino.

2. Maščobe so najbolj koncentriran vir energije

Dietne maščobe običajno izvirajo iz živalskih maščob in semenskih olj in so potrebne za pravilno celično strukturo in delovanje. Maščobe zagotavljajo esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne proizvaja v zadostnih količinah. In maščobe izboljšajo okus in teksturo hrane – kar je morda ravno tisto, kar spodbuja tega bolnega ljubljenčka k jedi.

Čeprav maščobe pri psih in mačkah ne zamašijo arterij tako kot pri ljudeh, jih lahko preveč škodi. Hišnih ljubljenčkov ne smemo hraniti z namizno hrano z visoko vsebnostjo maščob, ker lahko nenaden vnos hrane z visoko vsebnostjo maščob sproži pankreatitis – boleče vnetje trebušne slinavke. Ker so maščobe visoko kalorične, je pri hranjenju z visoko vsebnostjo maščob hrane ali priboljškov še ena skrb debelost.

3. Ogljikovi hidrati pomagajo spodbujati zdravje prebavil

Ogljikovi hidrati vključujejo škrob, sladkorje in vlaknine iz znanih virov, kot so sladki krompir, krompir in grah, pa tudi iz leče in fižola garbanzo. Poleg tega, da ogljikovi hidrati, kot so vlaknine, pomagajo prebavnemu sistemu pravilno delovati.

Nekaterim dietam se dodajo dodatna vlakna, s katerimi se hišni ljubljenčki s prekomerno telesno težo počutijo polne, zato jih manj mika prositi za več ali pregrizniti prigrizke. Vaš veterinar vam lahko predlaga dodatne vlaknine za vašega ljubljenčka, ki pomagajo ohranjati zdravo konsistenco blata. Običajno se priporoča navadna buča v pločevinkah.

4. Mačke so obvezne mesojede živali

Se spomnite tistih aminokislin, ki jih najdemo v beljakovinah? Za mačke sta še posebej pomembni tavrin in arginin. Pomanjkanje tavrina pri mačkah lahko povzroči slepoto, srčno popuščanje, gluhost in prirojene okvare. Brez arginina mačke težko odstranjujejo amoniak iz telesa, kar vodi do slinjenja, bruhanja, konvulzij in celo smrti.

Ker rastline ne morejo zagotoviti dovolj potrebnih aminokislin za mačke, naši mačji prijatelji običajno ne morejo preživeti vegetarijanske prehrane brez dodatnega dodajanja aminokislin. Pravzaprav mora hrana za odrasle mačke vsebovati najmanj 26 odstotkov beljakovin (psi nasprotno potrebujejo 18 odstotkov beljakovin), nekatere potrebe po aminokislinah za mačke pa so dvakrat večje kot pri psih. Zato mačk nikoli ne smemo hraniti s pasjo hrano.

5. Mačke običajno ne prenašajo laktoze

Kljub vsem slikam zgodb o mačkah, ki razmetavajo smetano, je večina mačk kravje mleko težko prebavljiva. Na splošno jim primanjkuje zadostne količine laktoze, encima, ki jim omogoča prebavo mleka. Medtem ko so nekatere mačke morda v redu z mlekom, lahko pri drugih povzroči bruhanje ali drisko.

6. Beljakovine so vzrok za večino alergij na hrano

Kljub temu je študija veterinarske raziskave BMC iz leta 2016 pokazala, da je razširjenost alergij na hrano pri vseh hišnih ljubljenčkih, ki so obiskali veterinarje, med enim in dvema odstotkoma. Če vašega ljubljenčka srbi, je verjetneje, da ga povzročajo bolhe ali okoljske alergije.

7. Hišni ljubljenčki običajno ne potrebujejo dodatnih vitaminov

Če na oznaki hrane za hišne ljubljenčke piše, da je bila dieta oblikovana tako, da ustreza hranilnemu profilu Združenja ameriških uradnikov za nadzor krme (AAFCO) za življenjsko dobo vašega ljubljenčka ali da je že prestala preskuse krmljenja živali, mora biti prehrana popolna in uravnotežena z vsemi vitamini in minerali, ki jih potrebuje vaš hišni ljubljenček.

Če ima vaš hišni ljubljenček kakršne koli zdravstvene težave – četudi je vaš pes ali mačka le malce napihnjen – vprašajte svojega veterinarja za prehranska priporočila. Lahko vas usmerja k najboljši hrani za vašega ljubljenčka.