Image default
Nega in zdravje

Zakaj izbrati ribji kolagen?

Kolagen je prehransko dopolnilo, za katero ste verjetno že vsi slišali. V zadnjih letih, so ponudniki preplavili trg s kolageni iz različnih virov. Poznamo namreč ribji oz. morski kolagen, goveji kolagen, svinjski kolagen ter piščančji in goveji kolagen iz hrustančevine. Marsikdo se zato sprašuje, katerega izbrati in zakaj?

Tipi kolagena

Različni viri kolagenov se med seboj razlikujejo predvsem glede tipa kolagenov, ki ga vsebujejo. Tip kolagena namreč opredeljuje, kakšno strukturo ta tvori v telesu. Z uživanjem določenega tipa kolagena damo telesu snovi, da samo tvori kolagen tam, kjer ga telesu najbolj primanjkuje.

Trije glavni tipi kolagena:

  • Kolagen tipa I je najbolj zastopan v koži, laseh, nohtih, organih, kosteh in ligamentih. Številne dermatološke raziskave kažejo vidne rezultate na koži, ob povečanju količine kolagena tipa I v telesu.
  • Kolagen tipa II je v glavnem prisoten v tekočini, ki je med hrustanci v sklepih. Smiselno ga je uživati, kadar so prisotne bolečine v sklepih in pri osteoporozi.
  • Kolagen tipa III je drugi najpogostejši kolagen v tkivih. Najdemo ga predvsem v pljučih, črevesni steni, najdemo pa ga tudi v kosteh, hrustancu, kitah in drugih vezivnih tkivih.

Goveji kolagen

Goveji kolagen je bogat vir kolagena tipa III, vsebuje pa tudi kolagen tipa I in je primeren za podporo kože, las in nohtov. V primeru, da je pridobljen iz hrustančevine, je učinkovit pri podpori sklepov.

Svinjski kolagen

Prisoten je v široki paleti živil in kolagenskih dodatkov, saj je cenejši in dostopnejši glede vira surovin. V največji meri vsebuje kolagen tipa III in nekaj kolagena tipa I.

Ribji kolagen

Ribji kolagen vsebuje največ kolagena tipa I, ki je v telesu količinsko najbolj zastopan (kar 80%). Glede lepotnih vplivov na kožo, je ta tip kolagena najpomembnejši in najboljši. Povečuje namreč količino celokupnega kolagena tipa I v telesu in deluje predvsem na kožo, nohte, lase in kosti.

Sestava ribjega kolagena je definitivno ena izmed njegovih prednosti. Druga prednost pa je njegova absorpcija. Kolagen iz morskih virov se namreč do 150% bolj učinkovito absorbira v telo od govejega in svinjskega kolagena. Razlog je v tem, da so molekule manjše in posledično lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok.

Morda sta goveji in svinjski kolagen cenejša od ribjega kolagena, vendar se po učinkovitosti glede zviševanja ravni kolagena in absorpciji zagotovo ne more primerjati z ribjim kolagenom.