Image default
Nega in zdravje

Kolagen

Vse, kar morate vedeti

Medtem, ko številne kulture to počnejo že leta, zahodni svet končno dojema prednosti uživanja kolagena. Ena izmed najbolj zaželenih, je zagotovo pomlajevalni učinek, ki ga lahko ima na kožo.

Kolagen je namreč najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, ki je odgovorna za elastičnost kože, čvrste lase in nohte. Je gradnik vseh vezivnih tkiv in je vključen v prav vse telesne strukture.Toda s staranjem začne proizvodnja kolagena upadati, kar vpliva na številne telesne funkcije in seveda tudi na naš izgled.

Torej, kaj je kolagen, zakaj bi ga morali zaužiti in kateri kolagen je najboljši za vas? V tem članku odkrivamo, kakšno vlogo ima kolagen v telesu, kako naravni upad kolagena vpliva na nas in kako lahko s dodatkom, ta proces omilimo.

Kaj sploh je kolagen?

Kolagen je sestavljen iz dolgih verig aminokislin, v obliki trojne vijačnice. Te se povežejo v strukturne beljakovine, ki jih najdemo v različnih vezivnih tkivih v telesu.

V vezivnih tkivih kolagen deluje kot neke vrste lepilo, ki drži naše telo skupaj. Glede na to, da je kolagen glavna sestavina kosti, veziv in tkiv njegovo pomanjkanje vpliva na njihovo zgradbo in trdnost. Z leti, ko se proizvodnja kolagena zmanjšuje, se posledice najprej pokažejo navzven.

Naša koža postane manj elastična, prožna, izgublja vlago in pojavljati se začnejo prve gubice. Oslabi se tudi gibljivost sklepov in upočasni prebava. Pomanjkanje vpliva tudi na naše lase in nohte, ki postanejo bolj krhki, lasje pa suhi in brez življenja.

Kolagen je sestavljen iz dolgih verig aminokislin, v obliki trojne vijačnice. Te se povežejo v strukturne beljakovine, ki jih najdemo v različnih vezivnih tkivih v telesu.

V vezivnih tkivih kolagen deluje kot neke vrste lepilo, ki drži naše telo skupaj. Glede na to, da je kolagen glavna sestavina kosti, veziv in tkiv njegovo pomanjkanje vpliva na njihovo zgradbo in trdnost. Z leti, ko se proizvodnja kolagena zmanjšuje, se posledice najprej pokažejo navzven.

Naša koža postane manj elastična, prožna, izgublja vlago in pojavljati se začnejo prve gubice. Oslabi se tudi gibljivost sklepov in upočasni prebava. Pomanjkanje vpliva tudi na naše lase in nohte, ki postanejo bolj krhki, lasje pa suhi in brez življenja.

 

Vrste kolagena

V telesu se tvori več kot 28 različnih vrst kolagena, med katerimi predstavljajo med 80-90% trije tipi kolagena. To so : kolagen tipa I, II in III in vsak od njih ima v telesu drugačno vlogo.

Tip I – ta predstavlja kar 90% kolagena v telesu. Njegova gosta vlakna zagotavljajo strukturo koži, kostem, tetivam, vlaknatemu hrustancu, veznemu tkivu in zobem.

Tip II – Tip II je glavna sestavina hrustanca in pomaga do bolj gibljivih sklepov.

Tip III – Kolagen tipa III se na splošno nahaja v telesu poleg kolagena tipa I v mrežastih vlaknih, kot je kostni mozeg.

Učinki kolagena na kožo

Koža je sestavljena iz treh plasti. Sestoji iz vrhnjice (epidermis), usnjice (cutis) in podkožja (subcutis). Da boste lažje razumeli zakaj je kolagen tako pomemben, morate vedeti, da predstavlja cca 75% volumna dermisa. Dermis je plast, ki zagotavlja temelje za kožo in je tesno povezan in vpleten v elastičnost ter prožnost kože.

Fibroblasti so kožne celice v dermisu, ki sintetizirajo kolagen. Skupaj s elastinom in glikoproteini, kolagen tvori zunajcelično matrico. To je mreža iz katere je koža sestavljena. Ena izmed lastnosti kolagena je tudi velika natezna trdnost, skupaj s keratinom pa vpliva tudi na čvrstost in elastičnost kože.

Zakaj jemati kolagen?

Glavni razlog za zaužitje kolagena je ta, da začne njegova sinteza v našem telesu upadati. Po 25.letu koža izgubi vsako leto okrog 1% kolagena. Sinteza fibroblastov se zmanjšuje, kar povzroči izgubo prožnosti, čvrstosti in pojavijo se prve gubice.

Hitrost izgube kolagena pa je odvisna tudi od našega življenjskega sloga. Dejavniki kot so prekomerna izpostavljenost soncu, kajenje in toksini aktivirajo encime, ki razgrajujejo kolagenska vlakna in povzročijo staranje kože. Z jemanjem kolagena pa upočasnimo njegovo izgubo, ščitimo obstoječ kolagen v koži in hkrati spodbujamo proizvodnjo dodatnega kolagena.

Katera hrana vsebuje kolagen?

 Kolagen je v naravi živalskega izvora. Najdemo ga v kosteh, kožah in vezivnih tkivih živali. Dobri prehranski viri kolagena so:

  • Kostna juha
  • Jajca
  • Koža piščanca, svinjine in lososa

Koristno je tudi povečati vnos vitamina C, saj je direktno povezan s proizvodnjo kolagena. Telo najprej uporabi vitamin C in beljakovine iz prehrane, da naredi majhne molekule, ki jih imenujemo prokolagen. Molekule prokolagena se nato sprijemo in tvorijo fibrile v obliki mreže. Popoln skupek mreže fibril imenujemo kolagen.

 

Zato je zelo pomembno, da dobimo dovolj vitamina C iz naše prehrane. Največ ga najdemo v sadju (limone, kiviji, pomaranče) in v zelenjavi ( brokoli, paprika, cvetača).

Kakšne so prednosti  jemanja kolagena?

Z leti se zaradi naravnega procesa staranja, proizvodnja kolagena upočasni. Jemanje kolagena, lahko v tem primeru pomaga, pri podpiranju naravne proizvodnje le tega v telesu. Z lokalnim nanosom krem ali serumov, ki vsebujejo kolagen, lahko le kratkoročno izboljšate videz povrhnjice. Zaužitje kolagena pa omogoči, da se delci kolagena absorbirajo in prehajajo v krvni obtok ter se nalagajo tam, kje telo kolagen najbolj potrebuje. To pomaga podpirati strukturo kože od znotraj navzven in zagotavlja dolgoročno rešitev.

Z jemanjem kolagena pripomorete k:

  • Povečanju ravni kolagena v dermisu
  • Izboljšanju elastičnosti & prožnosti kože
  • Zmanjšanju linij obraza in globini gub
  • Povečani hidraciji kože
  • Izboljšana struktura rast
  • Nohti bojo čvrsti in manj lomljivi
  • Zmanjšale se bodo bolečine v sklepih in mišicah

Iz česa so narejena prehranska dopolnila s kolagenom?

Zanimivo je, da niso vsi kolageni enaki. Odvisno je od tega, od kod izvira in katero od 28 vrst kolagena vsebuje. Najpogostejša sta goveji in morski oziroma kravji in ribji kolagen.

Goveji – goveji kolagen je sestavljen iz kože, kosti in mišic krav ter je bogat s kolagenoma tipa I in tipa III. Teh je v telesu veliko in jih najdemo predvsem v očeh, kosteh, sklepih, vezi in koži. Zaradi tega je goveji kolagen dober za podporo zdravju sklepov, kosti in črevesja ter za celjenje ran v koži.

 

Morskimorski kolagen se pridobiva iz kosti, lusk in kože rib. Bogat je s kolagenom tipa I, ki predstavlja 90% kolagena v človeškem telesu. Študija je pokazala, da so morski kolagenski peptidi manjši, zato jih lažje absorbiramo in prebavimo. Ta povečana absorpcija olajša telesu preplavitev kože z molekulami.

Kaj je hidroliziran kolagen?

Kolagen v naravni obliki ni dobro prebavljiv, pa tudi ne preveč okusen. Žvečenje vezi, kit in kože, da bi vsak dan dobili ustrezne ravni kolagena, pa ni niti okusno niti praktično. Hidroliza kolagena je kemični postopek, pri katerem beljakovinske verige pretrgamo v manjše peptide, ki so lažje prebavljivi. Z dodatki naravnih arom in okusov pa lahko na koncu dobimo tudi odličen okus.

Kdaj boste opazili prve spremembe uživanja prehranskega dopolnila s kolagenom?

Naše kožne celice se obnavljajo vsakih štiri do šest tednov, zato je potrebno redno jemanje, preden boste začeli videti rezultate dodajanja kolagena v svojo lepotno rutino. Priporočamo, da se držite polnih treh mesecev, da pride do vidne razlike, čeprav mnogi poročajo o spremembi že po nekaj tednih.