Image default
Nega in zdravje

Zdravstveni pregledi

Zdravje osebja mora biti prednostna naloga. Zdravo osebje je bolj produktivno in manjka manj dni v službi. Tudi če delavec pride na delo, če se ne počuti dobro, ne bo tako produktiven, kot bi lahko bil. To podjetja stane in povzroči nesrečne zaposlene. Zdravstveni pregledi na delovnem mestu pomagajo prepoznati zdravstvene težave zgodaj, preden postanejo dovolj resni, da človeka odvzamejo z dela – in to je dobro za podjetje in osebje.

Kakšne so koristi zdravstvenih pregledov na delovnem mestu za zdravje osebja?

Ena najpomembnejših prednosti zdravstvenih pregledov zaposlenih je odkrivanje zdravstvenih težav, ki jih sicer ne bi odkrili. Presejanje krvnega tlaka in holesterola lahko prepozna zaposlene z večjim tveganjem za bolezni srca. Oboje je stanje, ki ga je mogoče zdraviti s spremembami življenjskega sloga in zdravili za zmanjšanje tveganja za bolezni srca. Ko se te težave odpravijo zgodaj, lahko prepreči prihodnji srčni napad, ki zaposlenega tedne odstrani z dela ali celo ubije.

Pregledi glukoze pomagajo prepoznati osebje, ki ima lahko sladkorno bolezen. Zaposlen ima lahko sladkorno bolezen tipa 2 in se tega ne zaveda, saj so simptomi pogosto subtilni. Z presejanjem se lahko poberejo tudi ravni sladkorja v krvi, ki so višje od običajnih, vendar še niso v območju diabetikov. Pri teh ljudeh obstaja večje tveganje za razvoj popolne sladkorne bolezni, razen če se zdravijo. Sladkorna bolezen tipa 2 je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca in druge zdravstvene težave.

Zdravstveni pregledi na delovnem mestu so morda edini pregled, ki ga prejmejo zaposleni

Na žalost vsi zaposleni ne postavljajo zdravja na prvo mesto. Nekateri lahko letijo več let, ne da bi obiskali zdravnika ali pregledali krvni tlak ali holesterol. Zdravstveni pregledi na delovnem mestu ne morejo nadomestiti fizičnega pregleda in krvnih preiskav, ki jih opravi zdravstveni delavec, lahko pa pregleda težave, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol ali krvni sladkor, ki lahko pozneje postanejo večje zdravstvene težave. Z vlaganjem časa in denarja, da zaposlene odkrijejo za pogoste zdravstvene težave, kot so te, podjetja igrajo aktivno vlogo pri ohranjanju zdravih in produktivnih zaposlenih.

Zdravstveni pregled zaposlenim pomaga pri sprejemanju bolj zdravih življenjskih navad

 Pregledi na delovnem mestu prispevajo k zdravju osebja s spodbujanjem zaposlenih, da ponovno ocenijo svoje življenjske navade. Kadar podjetje daje prednost zdravju, motivira osebje, da natančneje preuči svoj življenjski slog, gibanje in izbiro prehrane. Ko vemo, da imajo visoko raven holesterola, jih bomo spodbudili, da obiščejo zdravnika in spremenijo način življenja, ki je potreben za odpravo težave.

Zakaj so zdravstveni pregledi na delovnem mestu pomembni, saj lahko delodajalci izkoristijo tudi prednosti, tako da ponujajo programe za pomoč zaposlenim pri hujšanju ali opustitvi kajenja. Odprava teh navad lahko znatno izboljša splošno zdravje osebja. Raziskave kažejo, da kadilci pogosteje dobijo okužbe dihal in to pomeni zamujene dni dela in izgubo produktivnosti.

Zaposleni to cenijo

Zaposleni se dobro počutijo, ko se podjetje zanima za njihovo zdravje. Program zdravstvenega pregleda na delovnem mestu spodbuja dobro voljo zaposlenih, ker vedo, da njihovo podjetje skrbi za njihovo dobro počutje. To je obojestranska situacija tako za podjetje kot za zaposlene. Podjetja imajo koristi, če dobijo zaposlene, ki so bolj zdravi in usmerjeni v produktivnost, namesto da bi se ukvarjali z zdravstvenimi težavami.

ZAP

Vsi zaposleni niso tako zdravstveno ozaveščeni, kot bi se morali. Program zdravstvenega pregleda na delovnem mestu daje zaposlenim povratne informacije o zdravju, ki jih sicer ne bi mogli dobiti. To jih lahko spodbudi k boljšim izbiram življenjskega sloga in prepreči prihodnje zdravstvene težave. Zato se več podjetij odloča za pregled in izobraževanje svojih zaposlenih o zdravstvenih težavah. Dolgoročno prihrani denar, tako da zaposlene ohranja srečne in produktivne.