Image default
Nega in zdravje

Koža

Skrb za kožo poleti

Žgoče poletje je že skoraj tu. S prihodom te sezone vaša koža začne kričati za večjo zaščito – od razstavljanja motečih izpuščajev in sončnih opeklin do trmaste porjavelosti in aken.

Zato je nujno, da se takoj lotite igre za nego kože, da se izognete neželenim poletnim težavam s kožo. Poglejmo, kako.

 

Kako poletje vpliva na vašo kožo?

Ko se vreme segreva in vlaga narašča v okolju, lojnice vaše kože začnejo proizvajati odvečni sebum (naravno olje). Izločeno olje se zatakne na površini kože, kar vodi do lepljivosti, maščobe in zamašenih por.

Izbruhi aken so najpogostejša težava, ki se pojavi poleti. Ljudje z mastno kožo so bolj nagnjeni k njej, saj se bakterije in olja v koži mešajo z znojem, kar povzroča zamašene pore in akne.

Ko je vaša koža izpostavljena škodljivim UV žarkom, se poveča proizvodnja melanina, da jo zaščitite pred poškodbami sonca. Melanin ima foto zaščitne lastnosti. Presežek melanina povzroči temnejšo, zagorelo kožo. Druge težave lahko vključujejo srbež kože, vročino, sončne opekline in izpuščaje zaradi občutljivosti na sonce.

 

Kako skrbeti za kožo poleti?

 1. Umivanje obraza za odstranjevanje odvečnega olja

  Poleti lahko mastna koža postane bolj mastna. Uporabite obraz za umivanje, primeren za vaš tip kože, ki lahko globinsko očisti in odstrani vso umazanijo. Ljudje s suho kožo bi potrebovali čistilo, ki se ne peni. Odločite se za blaga, brezalkoholna in pH uravnotežena čistila.

 

 1. Odločite se za dobro rutino nege kože

  Vzdržujte režim nege kože in ga dosledno upoštevajte. Izberite izdelke na osnovi gela (za suho kožo) in vode (za mastno kožo) in ne na osnovi kreme, saj so prvi lažji in nemastni. Čiščenje, toniranje in vlaženje dvakrat na dan bo pomagalo ohranjati kožo čisto in svežo.

 

 1. Naj bo vaša koža hidrirana

  Hidracija je ključnega pomena ves čas poleti. Hidratantno masko za obraz lahko uporabite po tem, ko si ponoči umijete obraz za dodatno hidracijo med spanjem. Pogosto si brizgajte obraz z vodo ali nosite obrazno meglico, da redno osvežite kožo.

 

 1. Piling za zdravo kožo

  Vsaj dvakrat na teden uporabite piling za obraz, da odstranite odvečno umazanijo in olje s kože. Ne pozabite uporabiti pilinga, primernega za vaš tip kože, in ga nežno masirajte s krožnimi gibi. Poskrbite tudi za piling ustnic in vratu.

 

 1. Nosite zaščito pred soncem

  Sončni žarki UV-A in UV-B so lahko zelo ostri. Poleg tega, da vam dajo trmasto porjavitev, lahko povzročijo prezgodnje staranje, starostne pege, drobne gubice in gube. Dobra krema za sončenje s SPF 30-50 je v poletnih mesecih ključnega pomena za vse tipe kože, tudi če večino časa ostanete v zaprtih prostorih. Če se kopate, predlagamo, da večkrat uporabite kremo za sončenje.

 

 1. Izogibajte se močnemu ličenju

  Močna ličila koži preprečujejo dihanje. Vlažnost in toplota vplivata tudi na sposobnost kože, da diha. Namesto težke podlage in druge kozmetike lahko razmislite o uporabi obarvanega balzama za ustnice in obarvanega vlažilca, če boste potrebovali nekaj ličil.

 

 1. Uporabite dober toner

  Dober toner je lahko učinkovit pri zapiranju odprtih por. Največje število lojnic je na T-območju obraza. Da preprečite, da bi znoj in olje zamašili te pore, uporabite aloe vero ali tonik na osnovi kumar, saj so lažji.

 

 1. Dobro navlažite

  Vlažilna krema je ključnega pomena za zaščito kože poleti. Izberete lahko nemastno formulo glede na vaš tip kože. Poiščite pa sestavine, kot so antioksidanti, kot sta vitamina A in C. Če ima SPF, še bolje. Najbolje je, da vlažilno kremo nanesete takoj po kopeli.

 

 1. Ne pozabite na oči, ustnice in noge

  Vedno nosite sončna očala, da zaščitite oči pred sončnimi škodljivimi žarki. Uporabite vlažilni gel pod očmi; in balzam za ustnice z zaščitnim faktorjem pod šminko. Drgnite noge za piling. Na nogah nanesite kremo za sončenje in vlažilno kremo, še posebej, če nosite odprte sandale.

 

 1. Pijte več vode in sadnih sokov

  Vnos vode poleti naj znaša vsaj 2-3 litre na dan. Kokosova voda, lubenice in sveži sokovi so dober način za ohranjanje hidracije. Pitna voda pomaga tudi pri odvajanju toksinov iz telesa. V svojo prehrano vključite jogurt in pinjenec.

 

 1. Pojdite na sezonsko sadje in zelenjavo

  V hrano vključite solate in zelenjavo, kot so kumare in solata – ti pomagajo, da telo ostane hladno od znotraj. Sezonsko sadje, kot so lubenice, mošusne melone; citrusi in sokovi tudi pomagajo ohranjati kožo zdravo.

 

 1. Izogibajte se sladkim pijačam

  Zaradi sladkih gaziranih pijač se počutite počasni zaradi presežka sladkorja. Poleg tega telesu ne dodajo nobene vrednosti, saj nimajo vlažilnih lastnosti. Če sploh, so nezdravi in ​​pomagajo pri povečanju telesne mase.

 

 1. Nosite zračne tkanine

  Bombaž je najboljša tkanina poleti. Nosite lahka in ohlapna oblačila. Izogibajte se tesno prilegajočim se oblačilom iz sintetičnih tkanin. Ti lahko povečajo vaše nelagodje in se bolj potite, kar posledično kožo srbi in lahko povzroči okužbe.

 

 1. Kopajte se dvakrat na dan

  Vzdrževanje dobre higiene je poleti zelo pomembno. Hladna kopel zvečer pred spanjem lahko pomaga odstraniti vso umazanijo in znoj, ki se je v telesu nabrala čez dan, in prepreči izpuščaje. Tako jutranjemu prhanju kot nočni kopeli je v idealnem primeru treba slediti s čiščenjem, toniziranjem in vlaženjem.