Image default
Dom in vrt

Toplotna črpalka za ogrevanje

Je samo notranja enota toplotne črpalke dovolj, za ogrevanje hiše

Toplotna črpalka za ogrevanje se sestoji iz notranje in zunanje enote. Ker pa je velikokrat montaža zunanje enote težavna, ali pa celo nemogoča, je še kako dobra novica, da lahko hišo ogrevamo tudi samo z notranjo enoto. Gre za sodobno tehnologijo na tem področju.

Notranja enota tako v celoti stoji v kleti, oziroma kotlovnici, potrebuje pa zgolj dve odprtini v zunanji steni. Eno za dovod zraka in drugo za odvod. Zadeva je nadvse lična in tudi odprtine na zunanji strani stene se enostavno prekrijejo z okrasno rešetko.

Katera je najbolj primerna?

Če se sprašujete katera toplotna črpalka za ogrevanje bo najbolj primerna za vašo hišo, se morate vprašati najprej kakšne so vaše zahteve. Glede cenovne učinkovitosti je jasno, da je zrak zastonj, pri tem pa lahko podobno razmišljamo tudi o vodi.

Še posebej, če imamo na razpolago dostop do podtalnice, ki teče pod našo hišo. Seveda bo moral na to temo še kaj reči strokovnjak za toplotne črpalke. Prav zato bo najbolje, da se posvetujete tudi katerim izmed prodajalcev tovrstnih naprav. Zelo pomembno je tudi kako veliko hišo želite ogrevati, saj je od tega odvisna tudi moč same naprave.

Prijazno do žepa in okolja

Ko govorimo o uporabi toplotnih črpalk, nas misel najprej odpelje do družinskega proračuna. Začetni vložek v nakup in montažo naprave se nam bo kaj hitro povrnil. Prav tako pa bo letni prihranek pri električni energiji še dodatno razpotegnil naša usta v nasmešek.

Prav nič nenavadnega ni, če družina na ta način letno prihrani za en lep dopust. Poleg finančnih prednosti, ki jih s tem pridobimo, pa bomo veliko postorili tudi za okolje. Izognili se bomo kurjenju kurilnega olja, pelet ali drugih kuriv, ter tako v zrak izpustili precej manj ogljikovega dioksida kot bi ga sicer.

Toplotna črpalka za ogrevanje hiše ne potrebuje veliko

Že prej smo povedali, da toplotna črpalka za ogrevanje deluje s pomočjo okoliškega zraka in/ali vode ter nekaj malega elektrike. Izkoriščamo lahko tudi podtalnico, ali pa kar razliko v temperaturi, ki jo pridobimo iz tal. Tako je, tudi v zemlji se skriva rešitev. Preko dneva jo segreva sonce, energija pa se v njej zadrži tudi kasneje, ko se zunaj že ohladi.

Električne energije boste potrebovali le toliko, da bodo stekli nujni procesi in elektronika, ki skrbi za krmiljenje naprave. Prav elektronika pa prinaša še dodaten čar. Določene naprave lahko namreč krmilimo celo na daljavo. Iz udobnega naslanjača, iz pisarne, ali pa kar z dopusta ob obali.