Image default
Tehnika

9 zanimivih dejstev o toči

Močno trkanje po oknih med nevihto je nedvomno opomnik narave, da vam lahko v naglici pokvari dan. Ne, to ni jata ptic, ki se želi maščevati, ampak huda toča.

Preberite si 9 težkih dejstev o teh potencialno nevarnih letečih ledenih kroglah.

#1 Nevarni dogodki s točo presegajo tudi tornado

Čeprav so spomladi nekateri deli sveta osredotočeni na tornade, je toča veliko večja (a premalo poudarjena) grožnja. Npr. ZDA v povprečju vsako leto poroča o več kot 5000 dogodkih povezanih s točo in približno 1000 dogodkih o tornadih.

#2 Toča nastaja v neurju

Svoje življenje toča začne kot drobna kapljica super hladne vode ali vode, ki je pri temperaturah pod lediščem še tekoča. Namesto, da bi se kondenzirala v dežno kapljico in padla na tla, lahko ta kapljica zamrzne na kondenzacijsko jedro, kot prah ali umazanija, ki se dvigne v nevihto.

#3 Znotraj neurja se toča giba kot loterijske kroglice v bobnu

Novonastala toča je prelahka, da bi padla na tla, zato ostane v nevihti z vetrom, ki je zelo hiter. Kamni toče se premikajo skozi nevihto kot loterijske kroglice, ki se mešajo v bobnu, poskakujejo v vetru in zbirajo vodo na svoji površini. Toča se povečuje, ko zbira vodo na svoji površini – nato pa tvori trd let v večih slojih kot čebula.

#4 Ko postane pretežka, PADE

Toča pada strmo na zemljo, ko je pretežka, da bi se vzdržala v zraku. Zato lahko najbolj intenzivne nevihte na Zemlji, povzročijo točo v velikosti žogic za tenis in pa tudi še večje. Konec koncev je potreben močan veter, da težka ledena krogla »visi« v zraku.

#5 Večina toče je »drobne«

Medtem, ko je v Oklahomi in Kansasu toča ogromna, drugje po svetu običajno pade veliko manjša. Nacionalna meteorološka služba meni, da je toča »huda«, ko  doseže 2.5 cm v premeru, na kateri je dovolj velika, da začne povzročati škodo ljudem in lastnini. Tudi majhna povečanja velikosti kamna toče nad to oznako naredijo te koščke ledu eksponentno nevarnejše, saj lahko večja toča doseže hitrost 160km/h.

#6 Ko je toča velika kot žogica za golf, poiščite zatočišče

Velikost toče najlažje ocenite tako, da jo primerjate z vsakodnevnimi predmeti. Toča s premerom 2,5 cm je velika kot kovanec. Toča s premerom 3.8 cm je velika kot žogica za namizni tenis. Velikost žogice za golf za točo imenujemo, ko doseže premer 4.4 cm – in takrat postane izjemno nevarna. Toča velikosti bejzbolske žoge ima premer skoraj 7 cm in je dovolj velika, da pusti luknjo v tleh in zveni kot ognjemet, ko pade na tla. Ko doseže velikost grenivke (10 cm) ali velikost softball žoge (11.4 cm), bi se morali verjetno skriti v zatočišče ali nekam pod zemljo, dokler nevihta ne pojenja. Na srečo so te primeri zelo redki.

#7 Škoda na vozilih je lahko največja nevarnost…

Samoumnevno je, da vas lahko led, ki pada z neba pri večjih hitrostih poškoduje, če vas zadane. Smrti in resne poškodbe zaradi toče so dan danes redkosti, predvsem zaradi vremenskih radarjev in naprednih opozorilnih zmogljivosti. Poškodbe na vozilih so najbolj znana nevarnost neurij s točo. Velika toča lahko zlahka rabije okna in povzroči na desetine velikih udrtin. Ekstremni dogodki s točo lahko zlahka popolnoma uničijo vozilo.

#8 Vendar je zatočišče pod vašim vozilom med točo res slaba ideja

Če se vozite v neurju s točo, nekateri ljudje iščejo zavetje pod mostom, vendar tega nikoli ne bi smeli storiti razen, če res nimate druge izbire. Zavetje pod mostom ali nadvozom lahko povzroči potencialno smrtonosne prometne zastoje, da ne omenjamo, da ogrožate tudi svojo varnost. Najbolje je, da se odpeljete nekam na varno in poiščete zavetje v trdnih zgradbah, dokler nevihta ne mine.

#9 Ne predvidevajte, da ste varni – samo zato, ker ste notri

Vsako opozorilo o močni nevihti je objavljen z razlogom, da se držite stran od oken in vrat. Toča lahko zlahka razbije okna, celo prebije stene in strehe, če je dovolj velika ali, če veter dovolj močno piha. Razbita okna so najpogostejša grožnja – tudi po tem, ko se steklo razbije, lahko v odprtino zapiha velika toča in poškoduje vas ali koga v bližini.