Image default
Šport

Čevlji za vašo novo zimsko avanturo

Če ne marate zime preživeti v toplem bivalnem prostoru in bi se raje naužili svežega zraka – se najbrž zavedate kako zelo pomembni so visokokakovostni čevlji. Ne glede na to, ali gre za elegantne zimske škornje za ženske ali robustne zimske moške škornje boste pri Promontani našli nekaj za vsakogar.

Izbira para čevljev za pohodništvo / gorništvo je lahko težavna. V resnici žal ne obstaja čevelj, ki je odličen za vsako nogo. Zato bo treba dejavnost, pri kateri bodo stopala vedno igrala glavno vlogo, najti najboljši kompromis med krojem, velikostjo in vrsto čevljev.

Pravi čevlji: prvi varnostni element v alpinizmu

V zahtevnejših tipih terena imajo čevlji zelo pomembno vlogo. Kakovost oprijema zunanjega podplata in prilagojena togost omogočata nadzor gibanja na pobočjih, dobra podpora pa je potrebna za spolzka področja – kot so npr. travnata pobočja, mokra tla in sneg.

Kaj naj bi bili zmožni novi zimski čevlji?

Ko je zunaj zmrzal in neprijetno vreme, potrebujete čevelj, ki ustreza vsem zahtevam. Hud mraz ni problem s pravimi zimskimi čevlji! Vsak čevelj pa mora biti seveda udoben. Toda kaj je tako posebnega pri zimskih čevljih?

Sneg, dež, rosa: Čevlji so v zimskih mesecih nenehno izpostavljeni vlagi. Zato morajo biti dobri snežni čevlji vedno nepremočljivi. Mokre noge bi lahko popolnoma pokvarile vaš zimski pohod. Nekateri modeli imajo zunaj material, ki diha. Vlaga iz znoja uide kot vodna para, medtem ko čevelj ostane vodoodporen na zunanji strani.

Izolacija pred mrazom

Morda je najpomembnejša lastnost snežnih čevljev izolacija pred mrazom. Noge naj ostanejo tople, tudi pri visoki negativni temperaturi. Navdušenci na prostem so še vedno aktivni pozimi, ko se temperature znižajo. Zato mora podloga na sodobnih zimskih čevljih izpolnjevati visoke zahteve. Hladne noge niso le neprijetne: zmanjšajo tudi cirkulacijo. To omogoča virusom in bakterijam prosto pot. Topla podloga iz flisa, bombaža ali sintetičnih vlaken ščiti stopala pred mrazom in jih ohranja tople.

Površine po katerih stopate v hladnih mesecih, predstavljajo tudi večje tveganje za poškodbe. Kvalitetni podplati so obvezni za zimske čevlje. Če so tla zmrznjena, mora vaša podlaga še vedno ostati varna in trdna. Podplati zimskih škornjev imajo globok, čvrst profil, podoben zimskim pnevmatikam. To jim omogoča, da ohranijo oprijem na ledenih površinah in zasneženih pohodniških poteh.

Promontana.si

Na spletni strani promontana.si boste sigurno našli najboljše možne čevlje za vašo naslednjo pohodniško avanturo. Izbirate lahko med: alpinističnimi čevlji, pohodnimi čevlji (ženskimi, moškimi in otroškimi, nizkimi pohodnimi čevlji, turnimi pancarji ter plezalkami. Na voljo pa imajo tudi različne produkte za nego obutve.