Image default
Tehnika

Otroci in pametni telefoni

Pozitivni učinki pametnih telefonov na razvoj otrok

Čeprav se je morda intuitivno takoj osredotočiti na posledice tehnologije pametnih telefonov na otroke, učnih prednosti tehnologije ni mogoče prezreti. Opremljeni z miniaturnimi računalniki lahko učenci od osnovne šole do fakultete razvijejo digitalno pismenost in raziskovalne sposobnosti prej kot prejšnje generacije.

Samozadostnost

Z zgodnjim usmerjanjem in podporo lahko starši in učitelji pomagajo otrokom, da se naučijo samoregulirati čas, ki ga preživijo na svojih telefonih. Ta lekcija jim bo pomagala ustvariti in izvajati zdrave prakse samozavedanja in samorefleksije, ki jih bodo bolje pripravile na adolescence in sčasoma mladost.

Digitalna pismenost

Ko otroci uporabljajo pametne telephone, se učinkovito pripravijo na sodelovanje s tehnologijami prihodnosti. Ker nekatere šole študentom ponujajo hiter dostop do interneta, lahko otroci začnejo razvijati boljše znanje o tem, kako krmariti po spletnih virih prek svojih pametnih telefonov.

Dostop do služb za nujne primere

V nesrečni situaciji nujnega primera lahko otroci z dostopom do pametnega telefona lažje najdejo pomoč. Kar zadeva učinke pametnih telefonov na razvoj otroka, lahko ta stalna zmožnost dosega službe za nujne primere daje otrokom in staršem občutek varnosti, ki omogoča rast.

Strategije za zagotavljanje odgovornosti uporabe pametnih telefonov

Če imajo starši pozitivno in odgovorno vedenje s svojim pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom, bodo veliko lažje učili svoje otroke, kako zdravo pristopiti k svetu pametnih telefonov.

Ena pomembna opomba je, da ne pozabite na različne tehnologije tabličnih računalnikov in njihove aplikacije. Poleg tega se morajo starši zavedati, da so nekatere aplikacije bolj primerne za otroke kot druge. Čeprav se to sprva morda zdi preveč poenostavljeno, je vseeno pomembno opozoriti, da starši začnejo razmišljati o najbolj koristnih načinih za njihove otroke, da uporabljajo pametne telefone.

Aktivirajte ukrepe za preverjanje starševskega usmerjanja

Številne elektronske naprave so opremljene z možnostmi starševskega usmerjanja. Ker bi tehnologija pametnih telefonov in tablic lahko otroke izpostavila neprimernim vsebinam, morajo biti starši proaktivni pri zaščiti svojih otrok v digitalnih prostorih.

Uporabite meje časa uporabe

Ker otroci uporabljajo tehnologijo pametnih telefonov, lahko omejitve časa uporabe pripomorejo k zmanjšanju njihove verjetnosti za razvoj nezdrave odvisnosti. Starši so lahko kreativni glede tega, kdaj otroci lahko in ne morejo uporabljati svojih pametnih telefonov in dokler bodo ostali dosledni pri svojih mejah, bodo otroci bolj verjetno zgradili zdrav odnos s tehnologijo.

Poglejte vsebino, preden si jo ogledajo vaši otroci

Preden otroci gledajo neko vsebino ali pa se poslužujejo nove tehnologije, morajo biti starši pozorni na vsebino, ki jo bodo otroci deležni.

Vpliv pametnih telefonov na razvoj otrok bo v prihodnjih letih še naprej vroča razprava in raziskana tema. Ker tehnologija še naprej hitro napreduje, morajo psihologi ostati v prednosti, da bi se ta razprava nadaljevala, je potrebno narediti še precej raziskav.

Kdaj pa je pravi čas, da vaš otrok dobi svoj prvi pametni telefon?

Skratka, na to vprašanje ni dobrega odgovora. Mnogi starši bodo začeli razmišljati o tem, da bi svojemu otroku zagotovili pametni telefon v osnovni šoli, ko je večja verjetnost, da bodo otroci vključeni v pošolske dejavnosti in bolj verjetno, da bodo sami doma.

Razmislite o prednostih

Sposobnost komuniciranja v izrednih razmerah. Številne družine nimajo domačih telefonov in javne govorilnice so preteklost. Priložnosti za socialni stik z vrstniki – pošiljanje SMS sporočil, uporaba družbenih medijev in (manj verjetno) dejansko telefoniranje.

Sposobnost takojšnjega pridobivanja znanja za osebno ali akademsko uporabo – tudi v osnovni šoli je težko opravljati šolsko delo brez elektronskega dostopa do aplikacij, spletnih raziskav in Googlovih dokumentov.

Zabava – Kateri otrok si ne želi ure in ure gledati, kako ljudje na Youtubu počnejo neumnosti?