Image default
Dom in vrt

8 nasvetov za dekoracijo vaše spalnice

Če ste se spraševali, kako dekorirati vašo spalnico, je tukaj nekaj nasvetov za odlično dekoracijo!

#1 Izberite prefinjene barve

Čudovite spalnice so pomirjujoča, udobna območja in najboljše barve za doseganje tega se priporočajo delikatne barvne sheme: nevtralne barve, kot sta bela in smetana ali svetla barvna paleta, kot sta sivka in svetlo modra. To ne pomeni, da mora biti vaša spalnica dolgočasna – če so vaše najljubše barve drzne, lahko eksperimentirate z različnimi načini dodajanja zanimivih barv. Preizkusite nekaj drznih blazin, prevlek za odejo ali posteljno pregrinjalo. Morda celo zanimive barve na steni ali tapete.

#2 Prepričajte se, da se lahko premikate

Eden najboljših načinov, da svoji spalnici date umirjeno sproščujoče vzdušje je, da se osredotočite na lahkotnost gibanja ali na to, kako dobro se lahko sprehajate po prostoru, ne da bi se počutili utesnjeni. Kjer je mogoče, se poskusite izogniti številnem pohištvu, da se ne boste spotikalo ob klubske mizice ali knjižnih polic, da bi prišli do postelje. To je še posebej pomembno v majhnih prostorih, kjer je prostor tako omejen, da morate poskrbeti, da lahko dihate. Če imate s shranjevanjem še posebne probleme, pomislite na različne alternative kot so predali pod posteljo.

#3 Razmislite o vizualni teži vašega pohištva

Medtem, ko je enostavno gibanje odličen način za presojo ali je vaša spalnica prenatrpana ali ne, je pomembno tudi, kako izgleda. Vsak kos pohištva ima vizualno težo – na primer, minimalen posteljni okvir brez vzglavja bo vizualno veliko lažji od debelega posteljnega okvirja s širokim vzglavjem. Pri izbiri kosov pohištva za spalnico pomislite na vizualno težko vsakega kosa. V tlorisu majhne spalnice izberite svetlo posteljo in minimalno nočno omarico; v glavni spalnici z visokim stropom si omislite visoko vzglavje postelje ali velik kos stenske umetnosti, da zapolnite prostor in pritegnite poglede navzgor. Ne skrbite preveč za eleganten, vpadljiv osrednji del – če se počutite, da je prostora premalo, naj bo vaša postelja osrednja točka spalnice. Odličen trik za spreminjanje vizualnega ravnovesja katere koli sobe je stensko ogledalo – svetla ogledala lahko ustvarijo skoraj negativno vizualno težo, kot da dodajo prostor vaši sobi.

#4 Premišljeno osvetlite prostor

Namesto, da bi se zanašali samo na svetlobo iz stropa ali namizno svetilko, je dobra praksa tudi, da osvetlitev v spalnici razporedite po slojih, kar pomeni, da vključite več različnih virov svetlobe, ki jih lahko vklopite in izklopite za maksimalno funkcionalnost in kohezijo. Za razsvetljavo ne potrebujete nujno lestenca – pomislite na različne enostavne vire svetlobe, ki jih lahko izkoristite v svoji spalnici (kot so naravna svetloba, stropne luči, talne svetilke, nočne svetilke, namizne svetilke, bralne luči, viseče luči, zatemnitve in svečke) ter izberite nekatere, ki jih želite vključiti.

#5 Bodite pozorni na manjše podrobnosti

Vse spalnice vsebujejo en velik mehak predmet – posteljo – ki je pogosto osrednja točka sobe. Če želite uravnotežiti vizualno mehkobo postelje, poskusite to mehkobo vključiti še na eno ali dve drugi mesti, s čimer se boste izognili, da bi preostali del sobe v primerjavi s posteljo dajal pretiran občutek »trdote«. Zavese za okna, preproge ali plišaste odeje so odličen način za razširitev mehkega videza po sobi.

#6 Ne pozabite na strop

Strop je največja čista površina v vaši spalnici in večina amaterskih domačih dekoraterjev pozabi na vse – zato je to ogromen neizkoriščen vir v kateri koli sobi. Če želite svoji spalnici dati posebno noto, razmislite o barvanju ali lepljenju tapet na strop z nežno barvo ali vzorcem. Če ste utrujeni od DIY nasvetov in želite posebej eleganten videz spalnice, bi lahko celo pomislili na izdelavo posebej oblikovanega stropa.

#7 Razmislite o zasebnem kotičku

V vaši spalnici se morate počutite kot v posebnem svetišču, kjer se lahko sprostite. Če imate prostor in iščete nekaj več, da bi se v vaši spalnici res počutili kot doma, razmislite o načinih, kako si lahko ustvarite zaseben kotiček. Sedež ob oknu ali samo udoben stol so odlična mesta, kjer se lahko sprostite in uživate v zasebnih trenutkih.

#8 Sledite svojemu osebnemu slogu

Ko pripravljate ideje za spalnico, se ne vtikajte v preveliki meri v nasvete, da boste na koncu imeli prostor, ki vam ne bo všeč. Vaša spalnica mora biti predvsem udobna in prilagojena vašim potrebam, zato se prepričajte, da vas vsebina spalnice privlači. Če imate radi nekaj posebnega – pa naj bo to zelenje ali oblazinjena vzglavja – poskrbite, da boste za to naredili prostor v svojih oblikovalskih idejah!